někde sem to možná již psal, ale používám to co mi bylo doporučeno pro začátek ...yixingskou 0,4l pro bílé a zelené, japonskou 0,36l glazovanou na pu-erhy a cervené/černé (tvarově bych ji popsal asi tak, že výlevku a držadlo jsou od sebe v úhlu 90stupňů), pak sem měl jednu porcelánovou glaz. 0,6l pro slévání čaje, ale nevyhovovalo mi vylévání z ní, měla takovou rozšklebenou hubičku a když jsem chtěl čaj nalévat pomaleji, téměř všechno teklo na zem, tak sem ji poslal a vyměnim ji za jinou.
Takže prozatím připravuji čajíky ve dvou konvičkách, nemám žádný shong, gajwan, ohřívák apod.
Ale zajímala by mě jiná věc ... myslím, že se sem hodí, lepší vlákno jsem nenašel...
velice často čtu při přípravě věty typu: "XY g čaje vložíme do shongu nebo vyhřáté konvičky a zalijeme vodou o teplotě XY - VW stupňů a louhujeme X -Y minut...". Akorát mi chybí údaj o množství vody. Konvičky mají různé objemy a když použiju více nebo méně vody tak čaj může být slabý nebo naopak silný. Je nějaký standard kolik vody na shong a na konvičku? Chápu, že to je také o tom jaký kdo má čaj rád, ale tak nějaký výchozí bod by se hodil. A když je uvedena teploty třeba 65-80st. a doba louhování 2-5min, jak tomu mám přesně rozumět? Že vodou 80st mám louhovat 2min a vodou 65st. celých 5min? Nebo je to taky dle chuti a síly čaje? Protože pokud se dá připravit z daného druhu čaje více nálevů, znamená to, že buď se bude postupně používat teplejší voda, prodlužovat délka louhování nebo obě veličiny najednou, čili při dalších nálevech zvyšovat teplotu a zároveň prodlužovat čas? Je to obsáhlejší dotaz, pardon, ale v tomto bych potřeboval mít jasněji
, kuju za pochopení