Diskuze mě zaujala a to z obou protistran.
Není fér si utvářet názor na obchodníka na základě diskuze bez vlastní zkušenosti. Co tedy s tím? Mám ony Ondejkovi zavrhnout, protože jsou zde tři proti a jen jeden pro? Bylo by to jistě lehké, ale nefér. Již kolikrát jsem se v životě spálil na základě přejmutí cizího neověřeného názoru.
Našel jsem si na youtubu jejich video: Čajovňa dobrých ľudí - Čaje na očistu a štíhlu postavu. Externí odkazy podléhají schválení, nechť sám Dzin rozhodne zda ho sem dát nebo ne.
http://www.youtube.com/watch?v=5dFqcVUIOg0Pokud vyjdu z toho, že jsou to dvacetiletí odborníci na čaj, tak myslím, že pod pojmem odborník chápu něco jiného než jsou oni.
1)přijde mi zcestné prezentovat oolongy primárně jako čaje na hubnutí - ale to je spíše subjektivní názor.
2)
01:05 - složení čajového listu, je technologií, kterou se vyrábí oolong tak posilněné, že dokáže odbourat tuky, očistit (pečeň? - co to asi slovensky je, játra?), celkově očistit tělo, snižuje cholesterol, dávácelkově tělo do pořádku. Této větě vůbec nerozumím, co s ní chtějí říci. Výroba posiluje složení čaje? Nerozumím tomu - maximálně se mění jedny látky na jiné. Všechny pozitivní efekty, které zmiňují se předpokládají, ale nejsou prokázané - takováto tvrzení osobně beru jako komerční balast pro naivní a ovlivnitelné zákazníky.
3)
01:29 je to čaj na půl cesty mezi zeleným a černým čajem. Má vlastnosti zeleného čaje, tzn. zachovává si všechny jeho léčivé vlastnosti a chutná jako čaj červený. Nesouhlasím. Zpracováním mpžná na půli cesty je, jakožto čaj částečně oxidovaný. Od odborníků na čaj bych očekával přesnější vyjádření a to červené čaje. hloupost je, že si zachovává všechny léčivé vlastnosti. Ony zdravé látky (čajové polyfenoly apod.) jsou právě oxidací ničeny, takže oolong není léčivý stejně jako zelený čaj. Pokud je oxidován ze 40% měl by mít o 40% méně "zdravých" látek. Bohužel, které a jak rychle se určité látky v čaji oxidují jsem nenašel, myslím si ale, že můj předpoklad není zcela mylný.
4)
02:30 - oolongy které rostou v hlubokých skalách jsou více fermentované. BLBOST. Nevím jaká je spojistost mezi hloubkou údolí a mírou oxidace. Olongy se oxidují, nikoliv fermantují - toto je opravdu hloupost na entoua základní chyba v terminologii.
5) cca 04:00 - čistě subjektivní výtka - jako hlavní chuť oolongů popisují dýmovost - ja nevím, ale já jsem v oolonzích nikdy dýmovost necítil a proto ji rozhodně nepovažuji za hlavní chuť.
6)
05:00 popisují, že čaj GABA se dá sehnat pouze u výrobců - dokonce prý ani v Taipeji není k dostání. Buď jsem zaspal dobu nebo nevím, ale cca poslední 2 roky se s obchodem s čajem GABA roztrhl pytel, takže jestli ho oni objevili v lednu 2013, tak je to dost pozdě.
7)
07:00 popisují, že odtučňovací kůra se má skládat z popíjení čaje a mírné diety - ono je pak otázka, pokud jsem vůbec zhubli, zda to bylo díky čaji nebo dietě, že?
08:00 kdybych byl hnidopich tak do videa o čajích na hubnutí nezařadím kustovnici jako nečajový produkt
9)
09:30 hovoří o theinu, vhodnější by ale bylo povídat o kofeinu10) 10.30 zajímavý je názor na odtučňovací kůru ze slabého čaje pro dneční tlustou mládež
11) 11:45 nr zcelasouhlasím s názorem, že čím je oolong míň fermentovaný, tím se zalívá chladnější vodou. Opět špatná terminologie. Zastávám názor opačný, tj. čím kvalitnější čaj tím tzeplejší voda, obecně řečeno (samozřejmě se nevztahuje na japonce apod.) Chladnější voda pouze zakrývá nedostatky čaje. U japonců zase dopručují nejchladnější vodu 60, dle mě se ale určití japonci připravují i 40tkou.
Omlouvám se za chyby, psáno v časovém presu abych si udělal nestranný názor na dikutované prodejce (na základě jednoho videa, na víc nemám čas).
Musím řící, že mě nepřesvědčili. Pokud odborník zabývající se čajem 20 let stále chybně užívá pojmy jako fermentace, tak to pro mě není žádný odborník. Věřím i tedy tomu, že mohli zaměnit shu a sheng. Celé video na mě působilo spíše jako donějakého pořadu pro "módní vlnu ezo lidí" než jako slušné video o čaji.
LL