No vida, hned se nám to upřesňuje, díky za reakce.
Pyrohu, chawangpu souhlasím, že čím poréznější nádoba, tím větší vliv na chuť vody. Doplńuji do seznamu výše. Sice by se to dalo zahrnout do materiálu celkově, ale raději to zvýrazním a poupravím i materiál, aby to bylo přesnější.
Jinak chawangpu. Co jsem načetl, tak litina, ze které se dělají tetsubiny (tradiční, japonské) je právě na kov poměrně porézní. Respektive, pokud se bavíme o tradiční výrobě, tak se každá konev po výrobě tetstuje, zdali díky poréznosti neprosakuje a pokud ano, tak se díry zalepují (pravděpodobně lepidlem z železitého písku a šťávy z keře urushi). Takže oproti nerez rychlovarce, je litina opravdu hodně porézní. Nedokážu posoudit, jak se to s porézností ve srovnání s hliněnou konví (i tam se to liší od výroby) ale předpokládam, že hliněná konev může být poréznější ještě mnohem více. (Mimochodem, žádné foto vnitřku tetsubiny nedorazilo, ale může to být tím, že mi blbne email.)
Jinak Pyroh. Vlnovou délku opravdu nevyřešíme, mě se to jen nezdá stejně jako tobě. Vidíte, já bych předpokládal, že čím poréznější hlína, tím voda pronikne hlouběji, tím je v kontakti s hlínou na větším povrchu a tím z ní vylouhuje více atomů/molekul, které pozmění struktury vody, která pak chutná jinak. Tedy souhlasím, že čím více poréznější, tím větší změna. S těmi uhlíky, já nevím. Pokud smrdí, mohli by vodu nasmradit, pokud voní, mohly by jí ovonět
Já si ale myslím, že prostup spalin konví bude zcela minimální či snad nulový, že spíše 95% změny chuti skutečně bude záležet na konvi. Uhlík uvolňuje teplo a spaliny. Teplo je ona "vlnová délka" a tu jsme nevyřešili. Prostup spalin bych viděl, ale jen v případě, že by konev prosakovala (rosila se, prý se i takové dělají) - pak pokud prosákne voda, tak mohou prostoupit i spaliny, jinak bych ale řekl, že se moc nemají šanci do vody dostat.
Ještě jednou upřesňuji, že nezpochybňuji, že se ohřevem dá zlepšit voda, naopak já s tím souhlasím. Jen si myslím, že naprostou většinu práce udělá nádoba a ne způsob ohřevu (ona rozdílná vlnová délka
Ještě Chawangpu. Ale já neohříval tetsubinu na sporáku šíleně rychle. Pokud ohřívám mimo sporák teplem vzniklým z oxidace (hoření) tak litr vody ohřívám na 85 stupňů za 30 - 40 minut. Sporák zapínám na dvojku a poté ten litr vody na něm ohřívám 32 minut přesně
Příspěvek výše jsem chtěl říct, že nepozoruji rozdíl ve vodě z tetsubiny ohřáté na el. sporáku za 32 minut nebo na tradičním zdroji tepla za 30 až 40 minut. V testování hodlím ale dále pokračovat, jen škoda, že nemám po ruce vždy více "ochutnávačů" a tím i více názorů.
LL.