tohle bude trochu delší. jestli z toho pak dzin udělá nějakej článek na web nebo jestli to nechá tak, to nechám na něm
Pu-ehr podle Dooma.
Když mě Dzin z tea-earth požádal o článek na téma pu-ehr a jeho příprava, trochu mě zamrazilo. Co já vím vlastně o pu-ehru? Skoro nic. Ale o to málo, co vím, se teď s vámi podělím. Nicméně, buďte shovívaví
.
Trocha omáčky na začátek neuškodí
. Takže, pojďme na to.
K pu-ehru mám zvláštní vztah. Beru ho nejen jako výborný čaj, ale i jako skvělého parťáka v době nemoci a podzimu/zimy. Pu-ehr je totiž i přírodní lék, stimulant imunitního systému a čaj, který v zimním období krásně zahřeje a nastartuje tělo.
V zimě pro mě pu-ehr hraje velice důležitou roli. Termoska s ním nemůže chybět v batohu na žádném výletě, ať už jde o pěší výšlap do hor nebo XC vyjížďku po zimní krajině.
Všimli jste si někdy, že chuť pu-ehru se s klesající teplotou vyvíjí? Čím je větší mráz, tím chutná silněji. Zprvu jsem si myslel, že je to subjektivní vjem, ale kamarádi mi to potvrdili.
Tolik omáčka, pojďme k mým způsobům přípravy.
Jako první se zaměřím na mou oblíbenou směs k léčení počátečního nachlazení. Říká se jí čaj Živý-mrtvý a nebo záhrobák:
Skládá se z pu-ehru a malého dílku červeného čaje Lapsang Souchong. Podle chuti měním poměr obou čajů ve směsi až na 25% Lapsangu.
Účinky: Pu-ehr ve směsi působí jako stimulant obranyschopnosti těla a mírné přírodní antibiotikum, Lapsang díky relativně vysokému obsahu kofeinu zmírní únavu provázející nachlazení, čili nakopne.
Příprava: jednoduchá – smíchejte oba čaje dle libosti, nasypte směs do vyhřáté misky nebo konvičky a 2 minutky nechejte louhovat. Záliv je pouze jeden, Lapsang víc zálivů nedá – další zálivy nejsou chuťově nic moc.
Lapsangu stačí opravdu trochu, jeho výrazná chuť dost ovlivní výsledný vjem ze směsi.
Doomův chrtí Pu-erh:
Z téhle přípravy se asi čajaři chytnou za hlavu a označí mě za prase
. Nicméně pro zimní vyjížďky je ideální.
Co je potřeba? V první řadě termoska zvaná puerovka. Pu-erh je totiž výrazně aromatická záležitost, která svou specifickou chuť zanechá skoro všude. Takže si nachystejte nějakou starší termosku, kterou můžete zničit.
Máte? Tak si termosku pěkně vypláchněte, nasypejte dovnitř čaj dle chuti a požadované síly výluhu. Poté čaj v termosce zalejte horkou vodou a termosku zavřete. To je vše.
Pu-erh se v průběhu výletu pěkně louhuje a nálev pěkně sílí. To přijde vhod v průběhu akce, kdy stále silnější nálev pěkně zahřívá, jak postupně promrzáte
Pu-ehr je v zimě oblíben mezi mými kamarády a když někam vyjíždíme, pokaždé se ptají, jestli mám termosku
.
Doomův chrtí Pu-erh – tibetská příprava.
V Tibetu si v chladných dnech puerák vylepšují mlékem, solí a jačím tukem. Tato příprava ještě zesiluje zahřívací účinek čaje.
Jačí tuk u nás běžně neseženete, takže ho nahradíme máslem.
Příprava: opět v termosce puerovce. Podle chuti si připravte směs mléka (polotučného nebo plnotučného, odtučněné nemá potřebné vlastnosti) až do poměru 1:1. Čím více mléka, tím je zahřívací účinek silnější. Směs mléka a vody uveďte do varu (pozor, ať vám neuteče) a horkou ji osolte. Solte podle chuti, ale pamatujte, že nevaříte polívku – směs by neměla být moc slaná. Půl čajové lžičky by mělo být maximum.
Do termosky potom opět nasypte čaj dle chuti, zalejte vodou s mlíkem, přidejte čajovou lžičku másla a zavřete termosku. S máslem to nepřehánějte, ať nemáte výsledek moc mastný. Méně je někdy více.
Tibetská příprava má dost silný povzbuzující účinek, takže se hodí hlavně na zimní horské túry.
Nezapomeňte, že máslo zamastí termosku, takže po návratu ji pořádně vypláchněte.
Obě termoskové přípravy mají jedno společné – Pu-erh při nich vydá to nejlepší a druhý záliv už nedá.
***
ten dotaz na termosku s máslem jsem nějak zazdil - po dojetí domů pořádně vypláchnu horkou vodou a dál to neřeším. další puer je trochu máslový a druhý už je naprosto v pořádku.