Pěstujete někdo doma čaj?

<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 24. 12. 2013 22:17

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Bambus mám, šíleně to roste jak plevel ( on to plevel je ). To musí být paráda když doma rozkvete jasním. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Vladan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 23. 12. 2013 10:42

Příspěvek 25. 12. 2013 00:31

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Stan: Po pravdě nemám na takové experimentování odvahu. V těch čajovnách jsem předem hlásil, že mám rád silný cejlonský čaj, ať mi vyberou něco tím směrem. Problém nebyl v tom, že by mi ten jejich čaj (v jednom případě Darjeeling, v druhém si už nepamatuji) nechutnal, ale v tom, že byl na mě strašné slabý. Mám zřejmě chuťové buňky vycvičené (nebo odrovnané) na větší dávky. Necítil jsem vůbec chuť čaje, natož nějaké jemnůstky. Prostě jak říkám, čajový barbar.

to Petr.ptacek: titul zahradníka ti velmi rád přenechám. :-) Má specializace je na "jedlé subtropy a tropy". Na běžné použití nejsem. Bambusy jsou mimo můj zájem, ale narazil jsem na stránku http://www.bambusarium.cz a jejich nabídka mi připadá velmi dobrá (laické hodnocení).

Mě by zajímalo, jestli někdo nepěstujete cesmínu paraguayskou - maté čaj. Podařilo se mi sehnat semínka, ale nevyklíčily mi.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 25. 12. 2013 12:07

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Tu cesmínu tu myslím někdo probíral.
Jinak Petře ty jasmíny byly v Číně vždy jako keře rostoucí "samonosně", myslím tím bez opory. Na jihu jich jsou plné parky. A co je zajímavé, voní nesmírně intenzivně, což asi nikoho nepřekvapí, ovšem asi tak do metru od keře. Když přijdete až k němu, necítíte nic.
<<

petr.ptacek

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 42

Registrován: 13. 8. 2013 20:23

Příspěvek 25. 12. 2013 12:15

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Právě že tak. Taky jsem v Kantonu viděl záhon s právě kvetoucím jasmínem a byly to jen samostatně rostoucí keříky bez opory. Budu to muset prozkoumat ;-).
Na jaře koupím sazeničku a zkusím jak půjde. Pak poreferuji.

Vladan: Ano, stránky českých prodejců bambusů znám. Já právě sháním jeden specifický druh, který se u nás běžně neprodává neb není mrazuvzdorný. Měj jsem jej nalezený od jednoho prodejce v Německu, ale ten teď tak nehorázně zdražil, že se mi už nevyplatí jej kupovat. Pak snad někde v Nizozemsku nebo Francii, ale tak kvůli tomu určitě nepojedu :-D.
<<

Vladan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 23. 12. 2013 10:42

Příspěvek 25. 12. 2013 13:31

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Jasmíny jsem se nezabýval, ale požádal jsem svoji dceru (ktará na rozdíl ode mne je "ze zahradnického oboru").
Pro začátek upozorňuje na rostliny, které se v nabídkách zahradnictví vyskytují pod jménem jasmíny, ale jasmíny používanými do čaje nejsou:

pustoryl
http://imageproxy.jxs.cz/~nd03/jxs/cz~/ ... 177_o2.jpg
http://imageproxy.jxs.cz/~nd03/jxs/cz~/ ... 110_o2.jpg

muraja
http://www.zahradnictvikruh.cz/pic_zbozi/0210.jpg

pokojový jasmín - ozdobný, pnoucí
http://www.katalog-rostlin.cz/pokojove- ... asmin.html

jasmín nahokvětý
http://www.katalog-rostlin.cz/images/po ... lorum1.jpg

lilek jasmínokvětý
http://toptropicals.com/catalog/uid/SOL ... NOIDES.htm

Těmi správnými jasmíny jsou jasminum officinale (někde také vulgare) a Jasminum grandiflorum
Bohužel, vyskytují se v obrovském množství variet (stovky) včetně pnoucích:
http://gardenoftomorrow.com/wp-content/ ... cinale.jpg

Jsou teplomilné, lze velku pěstovat jen v jižní Evropě. Stránka o jasmínu:
http://www.fragrantica.com/news/Jasmine ... -3659.html
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2013 13:44

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Murraya se ale do čajů přidává :-) Mnohdy i v čerstvém stavu.
2 Vladan: Čekám na foto citrusů v přislušném vlákně. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Vladan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 23. 12. 2013 10:42

Příspěvek 25. 12. 2013 14:47

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

OK, jdu fotit, ale přednost má čaj.
<<

petr.ptacek

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 42

Registrován: 13. 8. 2013 20:23

Příspěvek 25. 12. 2013 17:40

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Vladan: Díky za informace. V zahradnictví kruh mají v nabídce i jeden jasmín pravý, ale jen popínavý. Též na ebay nabízí jen pnoucí. Nemohl by jsi poskytnout bližší informace o těch varietách? Res. jestli by jsi nezjistil druh, který roste jako keř. Pochopitelně jej chci jako pokojovou rostlinu, venku by jistojistě umrzla. To je mi jasné ;-).
<<

Vladan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 23. 12. 2013 10:42

Příspěvek 25. 12. 2013 18:43

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Pěstování čajovníku u nás I.

Nejprve trochu teorie. Čajovníky (stejně jako jiné exotické rostliny) můžeme rozdělit na ty, které vyžadují chladné zimování (subtropické) a ty, které snesou (potřebují) teplo i v zimě (tropické). Nicméně toto dělení je jen hrubé, v rámci jednoho druhu mohou být odrůdy vyžadující dost odlišné teploty.
Botanicky se původní čajovníky dělí na tři skupiny.
Čínské – subtropické, keřovité.
Asámské – tropické, keřovité
Indické (indočínské) – tropické, nízké stromy

Aby to nebylo tak jednoduché, čajovníky pěstované v současnosti pro čaj mohou být také kříženci těchto tří skupin.
Sazenice čajovníku, které lze u nás koupit v Subtropickém zahradnictví Kruh, i ten pěstovaný ne VŠZ, jsou zcela jistě subtropické. A o pěstování subtropických čajovníků bude skoro celé moje další povídání.

A začneme natvrdo. Ačkoliv čajovník je v podstatě nenáročná rostlina (půda, zálivka, škůdci…), díky nutnosti chladného zimování, je pěstování v bytech (lépe řečeno přezimování v bytech) prakticky vyloučené. Rostlina, která nemá ono chladné období klidu, se vyčerpává a během několika málo let uhyne. Ovšem pokud máte domek se zahradou, verandu, balkon, sklep nebo alespoň garáž, dalo by se o pěstování čajovníku uvažovat.

Jak je pěstuji já. Dlouho dobu jsem byl odkázán na pěstování rostlin v bytě, ale když jsme začali uvažovat o stavbě domu na vesnici, byl mojí podmínkou zasklený balkon (obr.1). Původně měl být přes celou šířku domu a měl být rozdělen na část teplejší - tropickou a chladnější -subtropickou. Nakonec část prostoru ustoupila ložnici (taky občas potřebná část) – okno vpravo a rozdělení na části se nerealizovalo.
Dál vzala za své má představa, že utěsním všechna okna a snadno udržím teplotu nad nulou. Když jsem zavřel okna, stoupla vlhkost na 100 procent a vše (od rostlin až po stěny) pokryla vrstva plísně. Možná jste si všimli otevřené vyklápěčky vpravo. Tu zavírám jen při mrazech pod 15 stupňů. Na druhém konci balkonu je malé topení, které jen „vlažní“ a způsobuje proudění vzduchu. Tím jsem omezil plísně, ale za cenu toho, že u vyklopeného okna občas mrzne a pokud při silném mrazu zapomenu okno zavřít, některé tropické rostliny (kávovník) to nepřežijí (chybí ta tropická část). Proto se snažím rozmístit květináče podle teplomilnosti (nejblíž oknu fíky, granátovník a čajovník).
Přezimování na takovém zaskleném balkoně (verandě), kde teplota občas klesne na pár stupňů pod nulu je pro přezimování čajovníku ideální – až na jednu zradu. Tou je situace, kdy venku sice mrzne, ale přitom svítí slunce, a teplota na balkoně vystoupá klidně i nad dvacet stupňů (i když je pod otevřenou vyklápěčkou). Čajovník se probudí a začne růst. Jenže v té době ještě není dost světla. Na obr. 2 vidíte čajovník takto přezimovaný – má dlouhé, vytáhlé letorosty s řídkým olistěním.
Druhá možnost je pěstování způsobem, jako to dělají (tedy dělali, současný stav neznám) na VŠZ. Tam pěstovali čajovník v hlubokých „pařnících“, na zimu zakrývaných tepelně izolující vrstvou. Pokud totiž klesne teplota k nule, přestává čajovník růst = neprovádí fotosyntézu = nepotřebuje světlo. Moje první pokusy s metr a půl hlubokou „tranšejí“ (ruský výraz pro podzemní záhon) dopadly neslavně. V jílové půdě jsem místo záhonu vybudoval rybník.
Tak jsem k domu pokusně „přistavěl“ malý skleníček. Na obr. 3 vidíte dnešní stav. Nasazená okna, ale jedno přiotevřené. Ve skleníčku mám výhradně rostliny, které snesou s jistotou teploty do minus pěti stupňů. Až budou hrozit teploty nižší, zavřu okno. Tím bych zabezpečil rostliny do venkovní teploty minus osm až deset. Ale většinou hned se zavřením okna ještě přehodím starý koberec – kromě tepelné izolace zabrání přehřátí, které by v uzavřeném skleníčku hrozilo i „občasném“ sluníčku. A když to vypadá na teploty pod třináct stupňů, nacpu mezi koberec a sklo vrstvu tepelné izolace používané na zateplení střech.
První zimu jsem nechal jen sklo (na teploměru byla nejnižší teplota -15) a čajovník mi zcela zmrzl v nadzemní části. Obrazil z kořenů. Další zimu byl na skle ještě koberec a čajovník přikrytý navíc lahví. Výsledek lepší jen o něco málo. Nejnižší teplota -13 a nadzemní část čajovníku zmrzla až na několik posledních centimetrů kmínku nad zemí – z něj obrazil. Loni jsem přidal tu tepelnou izolaci a ejhle. Nejnižší teplota -8 a čajovník přezimoval.
Bohužel, skleníček je mrňavý (na počet a velikost rostlin v něm) a musel jsem na podzim keřík dost razantně ořezat, aby se vešel pod sklo obr.4. Řezal jsem někdy v říjnu a čajovník poté stačil ještě dvakrát obrazit – měl jsem tři sklizně listů – vždy cca 15 flashů.
Letos jsem přidal další – elektronické zabezpečení – na obr. 5 je vidět tepelný spínač nastavený na -8 stupňů a dole ten skleněný válec skrývá fén. Ve větvích granátovníku je také radiové tepelné čidlo, takže letos budu moci sledovat teploty uvnitř i vně skleníčku. Obr.6 – pohled z boku.

http://imageshack.com/a/img42/6819/hrcf.jpg
http://imageshack.com/a/img689/4403/hf42.jpg
http://imageshack.com/a/img547/5078/vnfl.jpg
http://imageshack.com/a/img5/4265/54w2.jpg
http://imageshack.com/a/img585/6984/clsl.jpg
http://imageshack.com/a/img547/3882/v76z.jpg
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 12. 2013 18:48

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Hezky jsi to napsal. Na prvni pohled mi to prijde jako bobkový list. :-) Mě by se libil ten tropický, ten bych pak snadno zimoval v pokoji kde mám 18°C. Ale ten jsem mel kdysi a to jsem o čajovníku nic nevedel a tím jsem ho usušil na parapetu u topení. Ikdyž mi i kvetl a vypadal hezky. Chystám se ten svůj malinký letos zimovat, tak jsem na to zvědavý, asi pujde do toho sklepa.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Vladan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 23. 12. 2013 10:42

Příspěvek 25. 12. 2013 19:10

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Malý bobkový list je na tom pátém obrázku - letos bude první pokus o přezimování ve stejném skleníčku.
K tropickým čajovníkům se vrátím v pokračování.
<<

Vladan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 23. 12. 2013 10:42

Příspěvek 28. 12. 2013 02:34

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Pěstování čajovníku u nás II.

Zopakujme si varianty přezimování subtropického čajovníku a jejich „kritická místa“.
1.Jednak je to přezimování v mrazuprosté místnosti (výjimečný mrazík není na závadu). Zimní zahrada, garáž, sklep…
A.První krize může nastat při přenesení rostlin z předchozího stanoviště. Zřejmě nejlepší je mít čajovníky co nejdéle venku (na balkoně) – dokud noční teploty neklesnou pod -5 stupňů (a ve dne je nad nulou). Rostliny přejdou přirozeně do zimního spánku a přenesení na zimoviště snesou bez problémů – za předpokladu, že teplota bude opravdu těsně nad nulou. Jakmile bude teplota jen trochu vyšší (hádám tak od +7 stupňů), čajovníky to budou považovat za „jaro“ a proberou se k růstu. V takovém případě ovšem potřebují světlo!
Zcela jiná situace ale je v případě, že chcete čajovníky pěstovat přes léto v bytě. Přenesení z teplého (a světlého) bytu do chladného (a tmavého) sklepa (garáže) může způsobit šok. Nemám to vyzkoušené, ale zkusil bych na pár týdnů „meziumístění“ někde na balkoně nebo studené chodbě (bezmrazé světlé místo), kde by se rostlina nejprve uložila ke spánku.
B. Zalévání – I při teplotách těsně nad nulou dochází k odparu = nezapomenout zalévat!
C. Jestli máte vhodnou teplotu na přezimování, poznáte podle toho, kdy si rostlina řekne, že je už načase růst. V optimálním případě to nastane až po přenesení ze zimoviště.
D. Přenesení na letní místo. I toto je dost kritické. Při přenášení do bytu, je potřeba první dny intenzivně zalévat (rosit) – v teple se z listů odpařuje voda, ale kořeny ještě „spí“ a nesají dostatečně vodu. Při přenášení do skleníku (na verandu, balkon) hrozí to, že rostlina začne rašit a následně přijdou mrazy. Nové výhony jsou na mráz citlivější a snadno se „spálí“. Ovšem hrozí i opačný případ. Stačí chvíle jarního slunce a teplota ve skleníku (verandě) vyskočí tak, že rostliny opravdu spálí. Tento problém mám i já. Už někdy v únoru začnou v mém skleníčku některé rostliny rašit a já pak mám dilema: Ráno, když odcházím do práce je jasno, teplota pár stupňů pod nulou. Mám otevřít okno a nechat rostliny namrznout nebo nechat okno zavřené a rostliny uvařit? Ve velkém se zřejmě vyplatí automatické „otevírače“ oken, v malém spíš zakrytí okna nějakým poloprůhledným materiálem, který zabrání přehřátí.


2. Přezimování v mrazu do -8 stupňů. Tranšej, skleník, zasklený balkon, veranda. Tohle řešení má své výhody (odpadá přenášení a aklimatizování) i své nevýhody (zaručit, že teplota neklesne pod -8 je ta základní). I tady je dobré občas zalít nebo přihodit ke kořenům sníh. I tady hrozí namrznutí či spálení v jarních měsících.

Pokud bych měl dnes já zkusit pěstovat čajovník v bytě, umístil bych ho na balkon. Ten bych buď celý zasklil, nebo alespoň kolem rostliny udělal na léto rozebíratelnou „vitrínu“. Na tomto místě by rostlina zůstala prakticky celý rok, až na dny s venkovní teplotou pod -10 stupňů (ve vitríně pod -6). Což jsou tak 2-4 týdny za rok. Pokud bych neudělal ve vitríně nějaké improvizované vytápění, na tyto týdny (respektive jednotlivé dny) bych rostliny přenesl k oknu na schodiště (chodbu), kde v té době bude odhadem tak kolem +10 stupňů. Ale hned, jak stoupne teplota, šup zpět do vitríny (aby se rostliny neprobudily).

Tropické čajovníky.
Teoreticky by mělo být jejich pěstování v bytě mnohem snazší. Jediná možná komplikace je množství světla přes zimu. Předpokládám ale, že budou náročné asi jako citrusy (ty při nedostatku světla shazují listy). Čajovníky bych umístil co nejblíže k oknu nějaké chladnější místnosti.
Neznám ale nikoho, kdo by tropické čajovníky měl. Sám jsem se je snažil vypěstovat ze semen zaslaných e-shopy, ale nikdy mi semena nevyklíčila.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 28. 12. 2013 10:47

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Hezky článeček. Ne kazdy ma takove moznosti. Zasklit balkon jsem chtel nekolikrat, zatim to neni mozne jelikoz potrebujes povoleni od mesta, stavebni povoleni a musi si jej nechat zasklit vsichni v bytovce, takze smula, chladna chodba a svetla tu neni... Jsem ze sumavy, jsou tu velke vykyvy, dnes bylo -7, pred 6 dny -11. Jsem zastance strare Hardcore skoly pestovani citrusu doma. Zadne transeje, skleniky, oranzerie.. Chci je mit v byte a ne se na ne chodit koukat nekam na zahradu do skleniku. Coz nese sva rizika, ale tesi te to vice, helikoz jsi mezi nimi stale :-)
O čajovniku: Mam moznost, pokoj velmi svetly, teploty 16-21. Nebo sklep 4-8 pološero. Tropicky by byl fajn! Takze na balkon ho dat nemohu ted, jedine do sklepa kde je temer tma a 12 st, nebo polosero kde je ted 7 nebo tma v garazi kde je ted tak 5 a pak kolem nuly :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Vladan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 23. 12. 2013 10:42

Příspěvek 28. 12. 2013 13:36

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Já jsem v paneláku nikoho neptal a "zasklil" balkon pomocí rozebíratelných dřevěných oken. V létě byla ve sklepě. Hádám, že tady by bylo povinné stavební povolení sporné... Mluvím ovšem o době před 15-20 lety.
Proto bych udělal jen skleněnou vitrínu (nebo skříň s prosklenými dveřmi).
Já jsem z podhůří Lužických hor, sice lepší podmínky než Šumava, ale taky nic moc.

Při bytovém pěstování citrusů (a podle obrázků ještě na stolku v bytě, ne na okně) jsi dost omezen volbou odrůdy aby snesla teplo a tmu, ale jde to. Vlastně hledáš citrusy, které přežijí tebou definované podmínky. Já se snažím přiblížit podmínky potřebám rostlin.

Čajovník bych dal do toho pološera o 7 stupních na 2-3 týdny a pak do tmavého sklepa. Ale začal bych se stěhováním dřív tak, aby nejtmavší měsíce (prosinec, leden) "prospal" ve sklepě. Pak zase na pár týdnů probudit do pološera a...
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 28. 12. 2013 17:06

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

To víš, je to hrozný, ptal jsem se na obecním urade a proste ted je to takové, bud vsichni nebo nekdo, máme tu neplatiče takže tím to padá :(

Ani tak nejsem ovlivněn odrudou jako podnoží. Ale pestuji kde co a docela s uspechem. Ale proste mit sklenik je pro obtížné, ne technicky, ale chodit za citrusy jen jednou denné. Já je chci mit proste doma pořád. :-) Myslím že o približení podminek se staráme oba. Já lítam kolem citrusu snad 20x denne, ale ne že bych o ne pecoval, ale koukam, pozoruji, tesim se z nich. Koukam na ne pri čajování, je to uplne jine než ve sleníku, dle mě to je naprosto jiné.
SLibil si fotky citrusů :-)

Ten pološerý sklep, kde treba ted chvili sviti i sluníčko, který je na zapad, tam je ted 8°C byl jsem tam pred 10 minutami, pak to klesa kolem 2-3°C. Tma je v garazi a tam bude kolem nuly, ted tam byly 4°C. Dnes nebo zítra jde čajovník do slepa :-) Bud přežije a bude oki, nebo od Tebe vyžebrám seminko, na jaře. :-)

Jinak jsem chtel říci, že přenesení citrusů a ostaních rostlin do zimoviste je ok, pokud tedy z 20°C do třeba 5°C, ale naopak se musí nechat rostlina přivyknout.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Vladan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 23. 12. 2013 10:42

Příspěvek 28. 12. 2013 17:49

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Seminko ode mne nevyžebráš, protože mi ještě nevykvetl! Ale strčil jsem pár řízků do květináče a možná se jeden dva ujaly - uvidím na jaře.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 28. 12. 2013 17:55

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Me dříve i kvetl, ale semena nebyla. Uvidíme no. Jinak už je ve sklepě čajovník.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Jamo

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 449

Registrován: 25. 9. 2012 17:01

Bydliště: Praha(teda nedaleko)/Presov (SR)

Příspěvek 3. 1. 2014 11:48

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

pokial nieje samosprasny semena nebudu, bud si pozicaj ul vciel alebo jemny stetec a zastup vcelicky :-)
ale mozno som uplne mimo ani neviem, ci je cajovnik dvojdoma, ci jednodoma rastlina
ak mas nadhernu manzelku ocarujucu milenku ak vlasnis skvele auto ak nemas problem s danovym uradom ak vzdy ked vyjdes von na ulicu svieti na teba jasne slnko a ludia sa na teba usmievaju...
je cas skoncit s narkotikami
<<

Vladan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 23. 12. 2013 10:42

Příspěvek 3. 1. 2014 12:18

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Kouknul jsem se na internet a našel jsem informaci, že čínské čaje jsou samosprašné a assámské cizosprašné.
Ale pozor! Samosprašnost znamená, že je možné opylovat vlastním pylem. Pokud ale nejsou včeličky (nebo jiné potvory - vítr třeba), které by pyl z tyčinek přenesly na bliznu, je potřeba štěteček i tak!
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 3. 1. 2014 15:17

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Známe z citrusů, že? :-) Hlavne to ale musí vykvést... :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Vladan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 23. 12. 2013 10:42

Příspěvek 3. 1. 2014 15:35

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Citrusy opylovat nemusím, kde se ale bez štětečku neobejdu je fejchoa.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 3. 1. 2014 15:43

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Já opyluji když si vzpomenu, nekteré se ale musí. Spíš pro jistotu. Navíc to je zábava a radost když to vykvete, vid?
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Vladan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 23. 12. 2013 10:42

Příspěvek 3. 1. 2014 16:18

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

Mám odrůdy, které opylení nevyžadují, tak jen čumím a čmuchám.
<<

Vladan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 23. 12. 2013 10:42

Příspěvek 8. 1. 2014 01:56

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

to petr. ptacek: Dcera vzkazuje toto:
zahradnictví kruh - dnešní nabídka -
dva jasmíny - Jasmín sambakový a jasmín pravý - oba se dají využít na jasmínový čaj.
oba jsou převislé keře, to znamená, že tvar je cca jako tryskající fontána - převisají na koncích. Pokud ale najdou něco, po čem se mohou pnout, tak se stávají „popínavými“.
Takže záleží na tom, jak se bude o jasmín pečovat. Jestli se bude tvarovat a zastřihávat nebo se nechá po něčem volně pnout.
http://farm4.staticflickr.com/3279/3289 ... 3359_z.jpg popínavý
http://livingearthscape.files.wordpress ... g_4954.jpg keř
<<

Vladan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 23. 12. 2013 10:42

Příspěvek 27. 1. 2014 08:53

Pěstování čajovníku u nás III

Jak jsem psal dříve, letos jsem zřídil jednak bezdrátové měření teploty a druhak "přitápění fénem". I když letošní zima není zrovna nejzimovatější, přináším pár postřehů.
1.Zakrytí okny s jednoduchým sklem. Domníval jsem se, že jednoduché zasklení "přidá" tak 5 stupňů. Že bude -li venku -10, teplota ve skleníčku klesne na -5. Letošní měření ovšem ukázalo, že pravda je jinde! Jednoduché zasklení má efekt maximálně JEDNOHO stupně! Samozřejmě teplota neklesá tak rychle, respektive má 3-4 hodiny zpoždění vzhledem k venkovní teplotě a bude záležet na průběhu teplot v noci - jestli klesne a "drží" nebo začne ještě během noci stoupat - to by se víc projevilo to zpoždění teplot ve skleníčku. Pokud ale teplota venku klesne a drží, liší se minimální teploty venku a ve skleníčku nanejvýš o stupeň! Měřeno při hodnotách -5 až -7 stupňů.
2. Zakrytí kobercem. Teprve minulý týden jsem měl důvod "nasadit" koberec jako další zateplení. Popravdě jsem si ani nebyl jistý, jestli ho mám instalovat, ale z této soboty na naděli u nás šla teplota na -16 a já byl, že jsem ho tam dal! Tak byla alespoň příležitost otestovat přitápění (i když to je správně plánováno až po instalace další vrstvy tepelné izolace). Teprve u koberce jsem naměřil efekt cca + 5 stupňů, který jsem předpokládal u jednoduchého skla.
V sobotu večer, už někdy kolem 8 hodiny klesla teplota až na -14. Ve skleníčku bylo tou dobou kolem nuly (před tím svítilo slunce a od koberce se teplota dostala na +5), ale rychle klesala. Pokles se zatavil na -6,5 a až do rána se "nehnul". Předpokládám, že teplotní čidlo, které mělo být nastavené na -8, ve skutečnosti spíná při této teplotě. Nastavoval jsem to někdy na jaře a je možné, že jsem regulátor nedal až na "doraz", případně se může lišit teplota těsně u okna (spinač) a "uprostřed" skleníčku (čidlo). S nastavením nebudu hýbat.
PředchozíDalší

Zpět na Výběr, nákup, čajování a zajímavosti o čaji

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz