Zkuste vyměnit skleněnou konvičku za porcelánový gaiwan, pokud možno spláclejšího tvaru . Příprava u těch 6g pokud začínáte s sheng puerhy, tak zkuste zkrátit dobu louhování na třeba 5s. několik prvních nálevů a pokud Vám přijde že čaj slábně tak prodlužujte. Vzorky se v sáčcích často polámou a tak i tomu uzpůsobte dávkování - kus kvalitních listů opatrně oddělených z celého koláče nebude nikdy tak hořký jako vzorek jež putoval přes půlku světa a dostal zabrat.
(Nevim, zda je to jen moje osobní averze ale kromě oolongů ve skleněné konvičce nic jiného nesnesu, konkrétně sheng puerh mi přijde že chutná dost divně ze skla, má někdo podobnou zkušenost ???)
Pokud Vám mladé sheng puerhy přijdou brutálně silné, hořké apod. , tak to tak prostě je a v podstatě móda pít mladé čaje (shengy) přišla až s čínskou módou puerhů, protože v Číně samotné žádné - téměř - archivní čaje nejsou a pokud jsou a nyní se horoucně kupují zpět do Číny, tak jsou nesmyslně drahé.
Proto se tu začalo tvrdit - čínští producenti - , že čaj po 5ti letech je již vyzrálý
Což je velmi humorný názor a baví se jím tradiční pijáci puerhů, jež si užívají své mnoho desítek let staré čaje (A my západní pijáci jež nemáme ani zlaté cihly po kapsách jako čínský piják, ani dědečka či tatínka se skladem plným puerhu, si můžeme kupovat sem tam vzorky a sem tak koláče 10-15let starých dobře uložených čajů, což není už tak špatné pití)
Z mladších čajů se zkuste zaměřit zejména na kvalitní Yiwu, jež je měkké a není hořké (U Yiwu obecně je dobré mít kvalitní vodu). Případně na vesnici Jingmai ze starých stromů, jež je jako jeden z mála mladý velmi pěkný. (Píši záměrně vesnici, nikoliv oblast. Aby si někdo nekoupil Jingmai z vesnice Mangjing a dalších, jež je hořký a dost brutální )
Většina dalších oblastí, pokud nejde o nějaké super výběrové stromy a také určitý druh zpracování, je určeno k archivaci a mladé budou prostě hořké a silné a v podstatě nepitelné, extrémně energické. Jedině tak může dobrý puerh vydržet desítky let a hořkost pomalu měnit v krásnou sladkost atd.
Obecně bych doporučil pít mladé shengy jen sezonně od jara do podzimu a hlavně s mírou, popř. tomu přizpůsobit stravu. Sheng hodně vyplavuje látky z těla a hodně pročišťuje, takže dát si mladý sheng po tučnějšim či mastnějšim jídle je velmi dobré, ale pokud někdo pije hromady mladých shengů denně bez úpravy stravy, může mu to dělat dost potíží s žaludkem