Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 31. 1. 2014 12:37

Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Zaujalo mě na vlákně "Čaj a zdravá výživa", kolik z nás a v jakém množství doma vyrábí potraviny. A doufám, že nejsem sám. :-)
Takže jsem se rozhodl, založit tohle téma. Rád bych věděl, co lze všechno doma připravit, případně si můžeme vzájemně poradit, či doporučit. A abych sám začal.
Vyrábím chilli omáčky, čatní, kořenící směsi a nakládací kořeněné soli na grilování a sugo z přebytků rajčat. Nakládám kimči (již tradice a nikdy nám doma v soudku nechybí, indický zeleninový picles, zavináče a jiné ryby, pěču chleba (na jaře bude i venkovní pec na dřevo). Z mléčných výrobků tvaroh, jogurt a chystám se na sýry. Kdysi jsem často vyráběl tofu, ale poslední dobou mám stále méně času. (manželka bylinou kosmetiku, tinktury a masti, jiná léčina, barvy na látky a mýdlo) Udím ryby, maso a sýr (mám jednoduchou udírničku, tzv. vodní grill s udírnou), což posunulo mé grilování o míle kupředu! A pokud máte kde, doporučuji. Cena je velmi příjemná.
A abych přidal něco z ekonomicko/ekologického koutku, začali jsme intenzivně třídit odpady. Ale skutečně intenzivně, což znamená, že nejen plasty, ale i kovy (např. plechovky od kočičiho žrádla) recyklujeme. Veškerý bio odpad končí v kompostéru. Výsledek, zatímco dříve jsme měli pravidelně vedle popelnice ještě narvaný pytel odpadků, což je vidět u sousedů dodnes, nyní mám při odvozu (jednou za da týdny) polovinu prázdnou. A navíc, vzhledem k nadbytku papíru v odpadu si hodlám koupit lis na papírové brikety a lisovat si je do zásoby do krbu na zimu.
<<

Jamo

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 449

Registrován: 25. 9. 2012 17:01

Bydliště: Praha(teda nedaleko)/Presov (SR)

Příspěvek 31. 1. 2014 14:13

Re: Domácí výroba a příprava potravin

ja tiez rad miesam vlastne zmesky korenia, je to lepsie nez tie 50-90% solne zmesy, mame doma kyslu kapustu, robime si domacu tatarku a podbne nejde ani tak o vlasnu vyrobu potravin ako skor eliminaciu zbytocny polotovarov a lepsie varenie, z casu na cas nalozim hermelin, ci utopencov nieje to sice zdrave ale utopenec s cibulou a pivom z casu na cas je dobra vec, ked bolo teplo na okne kvetinac s bylinkami a matou, co bolo fajn si utvrhnut par certvych listkou do pohara na jar sadime znova
mazelka ma v plane skusit domacu sunku ale nejak ju to teraz preslo treba nato sunkovar alebo kupit crievka a tie su nejak blbo k dostaniu :-(
ak mas nadhernu manzelku ocarujucu milenku ak vlasnis skvele auto ak nemas problem s danovym uradom ak vzdy ked vyjdes von na ulicu svieti na teba jasne slnko a ludia sa na teba usmievaju...
je cas skoncit s narkotikami
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 31. 1. 2014 14:23

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Ja si delam doma lecos, je to chutnejsi, zdravejsi a mnohdy levnejsi :-) od chleba po marmeladu, smesy koreni a vareni tradicniho piva...., zavareniny, čalamády.. Napr pecivo vubec nekupuji.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 31. 1. 2014 14:31

Re: Domácí výroba a příprava potravin

A hlavně ten pocit, že jsme něco fakt vyrobili! :-) Zavařujeme jen občas, ale marmelády, houby a květák či maličké patizonky, třeba s chilli.
S tou šunkou je to zrovna krásný příklad/případ, jak se vyhnout těm dnešním napodobeninám z masného separátu, tuku, soli a krevní plazmy. šunkovar mají snad v každých domácích potřebách a střívka třeba tady:http://nivo.cz/produkty/prirodni-streva/
<<

Jamo

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 449

Registrován: 25. 9. 2012 17:01

Bydliště: Praha(teda nedaleko)/Presov (SR)

Příspěvek 31. 1. 2014 14:58

Re: Domácí výroba a příprava potravin

ale lepsi sa to da sa uz aj kupit poriadna sunka, ked clovek vie, kde ju ma ist kupit
inac mna viacej bavi asi ta priprava, nieco ukuchnit ale musim varit pre niekoho keby som bol sam bol by to seperat, rozky horcica
ak mas nadhernu manzelku ocarujucu milenku ak vlasnis skvele auto ak nemas problem s danovym uradom ak vzdy ked vyjdes von na ulicu svieti na teba jasne slnko a ludia sa na teba usmievaju...
je cas skoncit s narkotikami
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 31. 1. 2014 19:28

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Domácí je prostě domácí. :-)

Děláte si nekdo pickles?
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 1. 2. 2014 10:11

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Jo. A to pravidelně. Používám prakticky veškeré dostupné druhy zeleniny. Pak taky jeden druh pouze zelí, mrkev a jablka a jeden druh hodně kořeněný, takříkajíc "po indicku".
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 2. 2014 12:55

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Me se rozbila poklickla od kameninoveho soudku, tak musim koupit novy :-(
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 1. 2. 2014 13:50

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Úplně stačí zavařovací sklenice a kámen. Ale chápu to. Taky mám nejraději pěknou keramiku. Používáš ten s tím dřevěným pístem?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 2. 2014 14:57

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Já vím že to stačí, ale byla to památka po babičce co už není mezi námi a tak nejak nemohu najít spravnou alternativu :-)
Já měl jen soudeček, uvnitr zeleninu, na tom prkno a kámen. Kolem víka byl žlábek a v nem voda. Takže vzduch mohl ven, ale infekce dovnitr ne :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 2. 2. 2014 09:12

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Já tyhlety nádoby dříve nakupoval v hobbymarketech. Cena i kvalita zpracování byla vždy velmi proměnlivá. Nedávno jsem objevil prodejnu potřeb pro zahrádkáře a nakupuji nádoby tam. A ještě jeden tip, vídával jsem pěknou keramiku tohoto typu (hnědé soudky se žlábkem na vodu) v obchodě pro včelaře!
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 2. 2. 2014 13:32

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Rozhodně si musím znovu neco takového opatřít. Dekuji za tipy.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 3. 2. 2014 16:01

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Narazil jsem na, dle mého názoru, jedinečný blog. Myslím, že by se ten odkaz mohl ledaskomu hodit. :-)
http://zkvaseno.blogspot.cz/
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 3. 2. 2014 22:09

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Perfektní!
Jinak pochpitelně suším ovoce a bylinky. Sušička je super vec. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

cajovnicka.ic.cz

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 118

Registrován: 23. 1. 2011 17:14

Bydliště: Vysočina

Příspěvek 4. 2. 2014 17:39

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Jsem rád, že se založilo toto vlákno, je to symbolem toho, že nám není jedno co jíme a že si nenecháme zkreslit opravdové delikatesky nějakou pokřivenou náhražkou (přitom ještě dražší než originál).
Do úrovně Stana jsme ještě nedospěli, ale věřím, že brzy budeme zase o kus dál. Co se zde nezmiňovalo a rád bych vypíchl - pampeliškový med a doma naklíčené mungo fazolky. Jinak děláme marmelády, sušíme houby, kvůli prosoru sice nezavařujeme, ale určitě si děláme doma nakládací směsky a pěstujeme si bylinky. Jako hlavní nedostatek beru byt ve městě - jinak by jsme si pěstovali zeleninu a ovoce u domku, tím jsem si jist. Letos se chystám u našich na chatě rozšířit bylinky, za pár let plánujeme koupit baráček, tedy se plány zase posunou (skleník, záhonky atd). Máme od prarodičů manželky každoročně domácí zeleninu...a třeba rajče...nesrovnatelný rozdíl s produkty pro velkoobchod, potom si rozmyslíte, jestli si jen zajedete koupit kus něčeho bez chutě, nebo věnujete péči pěstování a přípravám domácích produktů.
Co mě hrozně láká je právě zmiňované kimči a tofu - jak náročné jsou obě přípravy těchto lahůdek, má někdo osvědčený postup?
Každý týden nová nezávislá degustace.
http://www.cajovnicka.4fan.cz
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 4. 2. 2014 17:56

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Oba výrobní postupy (kimči, tofu) jsou relativně jednoduché, přičemž záleží na kuchařských dovednostech, jež jsou potřeba skutečně na základní úrovni.
Pro Kimči doporučuji probrouzdat link uvedený v příspěvku výše (je tam i videonávod), pro tofu třeba tenhle : http://conovehonakopci.cz/?page_id=2837
Řekl bych, že výroba tofu je krapánek náročnější, ale výsledek stojí za to. No a bez kimči si už nedovedu život vůbec představit.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 4. 2. 2014 20:11

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Ano pampeliškový, sedmikráskový i bezový med si také dělám. Jinak zavarování me vylozene baví :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

cajovnicka.ic.cz

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 118

Registrován: 23. 1. 2011 17:14

Bydliště: Vysočina

Příspěvek 4. 2. 2014 20:33

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Stan: Díky! Náš život se opět zpestří! :-) Dáme vědět jak to dopadlo.
Dzin: bezové věci už se nám docela přejedly, tedy si děláme pouze "kosmatice" - bezové kvítky v těstíčku. Ale ten pampeliškový med je fajn, hlavně to zabere méně času - květy jsou velké a brzy nasbíráme potřebné množství.
Každý týden nová nezávislá degustace.
http://www.cajovnicka.4fan.cz
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 4. 2. 2014 20:43

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Víš jak je to prisloví, před bezinkou klekni.....
U me je to sezéní, takže se mi to nepřejí a bezinkové víno nebo bezinkový likér... to je paráda :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

FarKy

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 730

Registrován: 3. 4. 2013 22:01

Bydliště: Liptovský Mikuláš

Příspěvek 4. 2. 2014 20:53

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Moja prababka robila niekedy pampeliskovy/pupavovy med :) naozaj dakujem, za pripomenutie :) Za par mesiacov bude pampeliskova sezona a vyroba medu moze zacat :)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 4. 2. 2014 21:19

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Doporučuji do pampeliškového medu přidat trochu sedmikrásek a jitrocelových listů :-)

2 Stan: Dáš nám svůj recept na kimchi? Chtel bych to zkusit, ale nemam rád ryby a mořské potvory, smrdí mi to, takže bez rybí omáčky. A koukam nekdo píše varit ten sosík, nekdo že ne, nekdo kvasi tydny, nekdo hodiny...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Jamo

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 449

Registrován: 25. 9. 2012 17:01

Bydliště: Praha(teda nedaleko)/Presov (SR)

Příspěvek 5. 2. 2014 09:53

Re: Domácí výroba a příprava potravin

pupavovy med robila manzelka minuly rok, na prvy pokus sa to da, len jej vysiel moc riedky
ak mas nadhernu manzelku ocarujucu milenku ak vlasnis skvele auto ak nemas problem s danovym uradom ak vzdy ked vyjdes von na ulicu svieti na teba jasne slnko a ludia sa na teba usmievaju...
je cas skoncit s narkotikami
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 5. 2. 2014 15:32

Re: Domácí výroba a příprava potravin

2 Dzin: Dělám prakticky přesně podle receptu. Nasolím pokrájené zelí (čínské), propláchnu přidám rozmixovaný zázvor, česnekibuli , část ředkve (bílé), pokrájenou jarní cibulku a zbytek ředkve na plátky, velké množství chilli a trochu pepře. Doplním rybí omáčku (ten odér mě nevadí). Zatím jsem nedával tu rýžovou mouku a nijak mi tam nescházela, čínskou pažitku jsem taky neměl (zatím).
Ta rybí omáčka jde údajně nahradit sojovou, což mi moc neštimuje. Natlačím do soudku, zatížím, nechám kvasit v garáži a ke spotřebě to začne být v řádech dnů a optimální asi po týdnu až deseti dnech.
V originále zimního kimči jsou mnohdy krevety, či jiné plody moře a to syrové.
Recept mimo jiné zde:
http://www.labuznik.cz/recept/kim-chi/
http://www.labuznik.cz/recept/kimchi-a- ... -maangchi/
http://www.labuznik.cz/recept/kim-chi-r ... tarianske/
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 5. 2. 2014 17:04

Re: Domácí výroba a příprava potravin

O nahražení sojovkou jsem četl, koukám jak dostupné jsou soudky. Je potřeba aby to kvasilo ve tmě?
Jinak to jiste zkusím!
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 5. 2. 2014 20:49

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Osobně si myslím, že tma není zapotřebí. Každopádně já to mám v kameninovém soudku, takže to ve tmě je. Ale už jsem to viděl ve sklenici od okurek. Tu sojovou omáčku bych volil spíš model Light a asi japonskou. Ať je to ferment na ferment. :-)
Soudky jsou třeba tady, jen si vybrat model:
http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=ZEL ... tAodbnoA0A
http://www.srovnanicen.cz/q/na%20zeli-zelak/
Je totiž potřeba vědět, že to nese technický název "zelák"! :-))
Další

Zpět na Off Topic

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 návštevníků

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz