Davčcha: Všiml jsem si článku u Vás na toto téma
http://prekvapenycajem.wordpress.com/20 ... -porcelan/ , to srovnání jakoby finanční, asi bych s tim nesouhlasil, protože porcelán je prostě něco jiného.
Když jsem si koupil kolem roku 2000 několik prvních Yixingů, z nichž jedna konvička je opravdu dobrá, nevzbuzovalo to ve mne žádné zvláštní pocity a téměř deset let jsem si vystačil s porcelánem - byl levný, lehce dostupný - kvalitní Yixingy v Česku téměř nedostupné a internet jsem v té době vůbec míjel. Yixing jsem téměř nepoužíval a prostě mě nijak neoslovil, razil jsem teorii, že raději utratím za dobrý čaj.
Pak se ale věci přehouply, a docela jasně vim, proč utrácim za Yixing, a jasně vim i kdy sáhnu ke gaiwanu či testru, vše má svoje. Gaiwan mi dá jasnou uniformní představu o kvalitě čaje, nijak nezkreslí chutě a vůně, prostě mi řekne o čaji co je třeba(zejména před nákupem), Ale pokud čajuji pro radost, nikoliv pracovně, gaiwany a skleněné džbánky odhazuji v dáli, prostě konvičky a ten pocit při čajování, se nedá vyjádřit hodnotou finanční, může mi dělat radost konvička s oťukem jež jsem dostal darem mnohem větší než konvička co jsem pořídil za pár set dolarů, nicméně to čajování z Yixingem, používání kvalitních šálků , je prostě něco. Pokud se k tomu připojí i ohřev vody na kamínkách, a dobří přátelé k čajování, je pak čaj a jeho kvalita až na druhém místě, nehraje to takovou roli, obyčejný čaj je radostí a velmi dobrý čaj ukáže své kvality mnohem více, než v uniformním gaiwanu s rychlovarkou. Ale kdyby mi toto někdo tvrdil před deseti lety, prostě bych tomu nevěřil. Nicméně už v té době jsem jasně viděl v čajovně kde jsem pracoval a kde jsme měli na zelené čaje pouze Yixing, že čaj z kvalitného Yixingu neoxidoval, chutnal i po pár hodinách velmi slušně, zatímco v gaiwanu pokud Dračí studna vychladla a pak se po půl hodině znova zalila, byl to již čaj nepříliš chutný.
Šálky jsou pak další velmi zajímavá věc, kde je chuť znatelná velmi, a některé porcelány se hodí k mladému shengu, jiné ke staršímu. Toto je velké umění, které dost oceňuji a znám pouze několik lidí, jež mají nejen nekonečné množsvtí šálků ale zejména vědí,, pro který a kdy sáhnout, aby vynikla ta nejzajímavější chuť čaje. Ale zase to nelze převádět na peníze, jde nejen o chuť samotnou, ale o estetiku a radost při čajování, které nějak čim déle piji čaj, u gaiwanu a levného porcelánu nikterak nedosahuji,
Pravda je, že konvičky jsou nyní opravdu drahé a když si přepočtu ceny na české koruny, a nepočítám v dolarech či yuanech jež jsou měny ke kterým nemám žádný vztah, je to opravdu úlet. Shuiping konvičky kolem 100-150USD si běžně kupuji aniž bych tušil, zda konkrétní konev dobře teče apod., tedy věc jež západní piják předpokládá. Momentálně mám zálusk a pomyšlení na konev z konce 50. let, jež koštuje opravdu hodně.. 28 000kč a když to takhle napíšu, přemýšlim že nejsem normální. Neočekávám od ní žádné chuťové extáze, resp. vůbec o tomto nepřemýšlim, ta konev je cca 800ml obsahem, takže ani nepřemýšlim že ji budu příliš používat, jen tu a tam v Marshalově "Grandpa style".
Nicméně i přes ten přepočet na české koruny a srovnání gaiwanu za 100kč a konvičky za 2000kč , dnes vim proč mám takových konviček armádu (což neni vůbec nutné ale někdy se to prostě zvrtne
) , a proč obyč. gaiwan (nelze srovnávat s kvalitnim porc. jež pak koštuje podobně jako zmíněná konvička) používám jen pracovně a mám naprostou averzi ke sklu jako vrcholu nevkusu.