12. 3. 2015 20:20 od nerow
S těma zisha konvičkami to je malinko složitější. Záleží na mnoha faktorech. Ale pokud to vezmu přes výslednou chuť čaje oproti třeba porcelánovému zhongu, hodně záleží co daná hlína s čajem udělá. A opravdu to může být nesrovnatelně horší. Pokud např. konvička zhutňuje, sladší věci ti z toho chutnat nebudou a naopak. Konvička může u něčeho ubírat různé tóny, snižovat dozvuk apod. To spárování dané konvičky, s daným čajem je velmi důležité. S čajem to nemusí udělat vůbec nic (až postupně po delší době), může ho zhoršit a nebo taky dostat úplně do nebes. Když chutná čaj v zisha konvi stejně jako ze zhongu, beru to jako základní úspěch. Určité zlepšení přijde samo..
K tomu tenkostěnnému zhongu..mám jeden velmi kvalitní a těžko říct, jestli to je to tenkostí, použitým materiálem, nebo určitou kombinací, ale čaje v nich chutnají diametrálně jinak, než třeba v gaiwanu se silnějšími stěnami. V tom tenkém mi připadá všechno neuvěřitelně sladké, jak vůní, tak chutí. Všeobecně mi pak z takového nádobí přímo nechutná takový Shu puerh, nebo Lio Bao...