Domácí lisování čajů

<<

premas

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 25

Registrován: 10. 3. 2015 00:15

Příspěvek 11. 4. 2015 22:07

Domácí lisování čajů

Zdravím všechny milovníky čajů lisovaných.

Jak jsem hledal, tak jsem nenašel na fóru nic o domácím lisování čajů, proto zakládám nové téma abychom se mohli podělit o rady a zkušenosti s lisováním čajů v našich domácích podmínkách.
Také bych rád oživil diskuzi na fóru a dozvěděl se zase něco nového a pro mě velmi zajímavého.
Při hledání na internetu jsem našel, že už se tímto začal zaobírat pan Petr Syč nevím jestli pan Syč je registrovaný na tomto skvělém diskuzním fóru.
Pokud ano mohl by nám poradit jak začít. Vím že pan Syč pořádá workshopy na toto téma zaměřené ale já osobně do budocna plánuji tuto proceduru zkusit na vlastní pěst.

Spousta lidí by mi mohla namítnout proč chceš lisovat čaj, když si ho můžeš koupit už slisovaný?
Má odpověď je: Například proto že u nás se v současnosti už bohudík dá nakoupi hodně druhů Shu i Sheng phuerů ale jen velmi málo se naskytne nabídka slisovaného druhu jiného typu čaje např. různých oolongu bílích čajů apod. a když už, tak na můj vkus za více peněz než bych chtěl investovat.

Já a myslím si že i jiní účastníci fóra budem velice rádi za informace typu:

Výběr čaje vhodný k prvnímu lisování a výběr čaje obecně vhdný k lisování.
Postupy s napařováním, lisováním, sušením, balením a skladováním a archivaci.

Budu velice rád za Vaše reakce k tomuto tématu a za oživení diskuze. :-RD
<<

premas

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 25

Registrován: 10. 3. 2015 00:15

Příspěvek 3. 5. 2015 11:03

Re: Domácí lisování čajů

Zdravím všechny milovníky liovaných čajů.

Docela mě mrzí že se tady doposud nerospoutala debata.
Snad to není tak, že si držíte svoje postupy v tajemství...
V současnosti už delší dobu marodím s nohou, ale až budu zase chodit rozhodně budu experimentovat.

Do budoucna se tedy můžete těšit na foto návody mích experimentů.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 3. 5. 2015 11:09

Re: Domácí lisování čajů

Asi proto, že se to v domácich podmínkach uspešně nedá moc dobře delat...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 3. 5. 2015 12:49

Re: Domácí lisování čajů

Tak abych řekl pravdu, mě to nijak neláká, resp.mi poněkud uniká smysl toho počínání. Tím ovšem nechci nikomu domácí lisování shazovat. Takže své postupy nedržím v tajemství, antož žádné nemám! :-)
Mimochodem, není jiný lisovaný čaj příliš k dostání, jak píšeš,protože se to prostě moc nedělá?
Pokud vím Petr Síč psal na e-cajovnu. Ochutnal jsem jeho Gruzínský lisovaný čaj. Vůně super, v chuti slabší.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 3. 5. 2015 16:05

Re: Domácí lisování čajů

Na postupech lisování není nic tajného, je toho plné youtube. Trubková forma, do ní hadr, do něj čaj, napařit, zatížit vhodným šutrem, stoupnout si na něj, sundat, vyndat, nechat vyschnout. Kdo má hydrauliclý lis nebo jiné udělátko, použije ten. Ale kdo si s tím má drbat. Maocha se dá kopit už slisovaná, oolongy jsou obvykle natolik drahé, že se dlouhodobým uložením ve slisované formě nebude nikdo zabývat.
<<

premas

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 25

Registrován: 10. 3. 2015 00:15

Příspěvek 3. 5. 2015 20:23

Re: Domácí lisování čajů

Právě jak píšeš moc se to nedělá, ale když to někde vidím hned to chci vyzkoušet.... častokrát mě ale cena odradí.
Možná že kdyby se toho dělalo více tak by se to i více pilo.
(ono se to i dělá ale k nám se toho moc nedostane)

Jako první vyzkouším určitě nějaký uplně obyč pai mu tan ale trošku se obávám aby se mi to nerozpadlo jakmile to trošku vychytám tak také plánuji fenixy.
Ze začátku určitě budu experimentovat s obyčejnějšími sortami čajů.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 4. 5. 2015 11:24

Re: Domácí lisování čajů

No, jak myslíš. Ale dost o tom pochybuji (tedy, že se to dělá, ale k nám se to nedostane).
U těch Fénixů bych měl vážnou obavu, že se tak jemný čaj prostě zničí. Nejen mechanicky, ale i napařováním se ta chuť spálí. Bert jako subjektivní, neověřený pohled na věc. Držím palce.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 4. 5. 2015 12:29

Re: Domácí lisování čajů

Tak Da Hong Pao jsem už lisované viděl. Ale nechutnal.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 4. 5. 2015 12:45

Re: Domácí lisování čajů

Musel bys to lisovat tam, tady v postatě chces udelat krok který se delá uprostred, nebo před zpracováním.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Michaeles

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 285

Registrován: 25. 11. 2012 20:52

Příspěvek 4. 5. 2015 13:35

Re: Domácí lisování čajů

Také jsem už pil Da Hong Pao a vůbec mě nezaujalo. Pokud člověk chce lisovat ať si lisuje, ale moje otázka je na co? Co se tím dokáže? Jaký to má užitek?
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 4. 5. 2015 15:25

Re: Domácí lisování čajů

Když je to lisovaný, tak to nezdechne tak rychle jako volnej list - při delším skladování. Ale když si to člověk narve do utěsnitelných pytlíku, tak to vyjde imo nastejno.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 5. 5. 2015 16:36

Re: Domácí lisování čajů

Lisovane caje a sypane v pytliku zraji velice odlisne, vysledne produkty se velmi lisi, tim vice cim dele zraji. Domaci lisovani jsem nezkousel nikdy, protoze jsem se vzdy obaval zniceni pomerne drahych caju, ktere mi stejne chutnaji tak, jak jsou a necitil jsem tudiz ani potrebu je nechat ulezet. Dobry start pro domaci experimenty je kouknout na tu e-cajovnu, trikrat odplivnout nad jejim stavem a pak si precist co pan SIc napsal a experimetnovat a experimentovat. Nebo tohle je take celkem zajimave:
http://www.white2tea.com/2014/05/16/puer-cakes-pressed/

Z obchodu cajwan.cz mam kolacky lisovaneho Bai Mu Danu a jsou dobre, byt se zatim moc zrani neprojevilo. Lisovany Yue Guang Bai je imho mnohem zajimavejsi, z bileho se stal skoro cerveny, byt je pravda, ze uz je to starsi kolacek.
<<

premas

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 25

Registrován: 10. 3. 2015 00:15

Příspěvek 5. 5. 2015 23:45

Re: Domácí lisování čajů

Ahoj všem...

mě to prostě hrozně láká vyzkoušet.
Mám lisované čaje rád nejen na chuť ale i na pohled.
(já kdybych měl dva naprosto stejné čaje a jeden z nich by by slisovany tak by mi nejspíš více chutnal ten lisovaný, je to v hlavě) :D
Zatím se bohužel na nohy nepostavím tak o čajovém lisování pouze jen přemýšlím a sním.
<<

premas

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 25

Registrován: 10. 3. 2015 00:15

Příspěvek 6. 5. 2015 00:01

Re: Domácí lisování čajů

ještě by mě zajímala jedna věc ,, pro dzina zřejmě naprostá pitomost :),,

Pokud bych si vzal nějaký zelený yunnan který bych napařil nebo nějakým způsobem navlhčil, zabalil a nechal pár dní odstát samozřejmě tak aby nechytl plíseň.
jen teoreticky vznikl by z takového pokusu něco jako shu?
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 6. 5. 2015 08:28

Re: Domácí lisování čajů

Myslím že to vlhčení probíhá i déle, třeba až tři měsíce, aby to fakt důkladně zfermentovalo. Z takového experimentu by mohlo vzniknout cosi jako shu, ale samozřejmě by to v tomto případě bylo věcí náhody.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 6. 5. 2015 08:54

Re: Domácí lisování čajů

Imo by vzniklo něco jako červený čaj, záleží na teplotě. Něco jako shu vznikne po kompostování, což se bez mikroorganismů neobejde.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 6. 5. 2015 09:04

Re: Domácí lisování čajů

No prave ze nikoli, na Yue Guang Bai je zajimave, ze dejme tomu jeste rok dva po lisovani chutna a nalev vypada jako bily, ty prvky cerveneho se objevuji az casem. Sypana varianta se projevuje podobne, ale nema tak dobrou chut.

Shu fermentuje, takze vskutku mikroorganizmy, myslim ze nejake kvasinky apod tam napadaji ze vzduchu, mozna by bylo pro zrychleni fajn dat tam ulomek nejakeho shu ci shengu, ktery uz nejakou kulturu v sobe ma. Tomu kompostovani se take rika vlhceni hromadek, Wo Dui, protoze to jsou proste hromady caje, ktere zvlhcuji vodou :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 6. 5. 2015 13:22

Re: Domácí lisování čajů

Já mám jen strach, abyste se neotrávili při těchto pokusech...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 6. 5. 2015 13:27

Re: Domácí lisování čajů

To ano, pri lisovani jako takovem bych se tak nebal, ale primo napodobovat vyrobu shu uz zavani otravou pripadnou plisni ...
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 7. 5. 2015 13:10

Re: Domácí lisování čajů

<<

wmiguel

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 74

Registrován: 19. 5. 2015 15:06

Bydliště: Někde tady na zemi.. No, nehledejte mě.

Příspěvek 5. 7. 2015 10:49

Re: Domácí lisování čajů

Jeden čas, loni, ke sklonku léta, jsem s lisováním koketoval, ale vzešel z deseti pokusů jen jeden 25gramový koláček zeleného Vietnamu. Neodvažuji se do něj dloubnout, jednak proto, že se mi líbí, druhak proto, že se bojím plísně, jakožto karcinogenu. Ale drží.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 5. 7. 2015 15:17

Re: Domácí lisování čajů

Zeleny Vietnam by casem mohl prejit z horkosti do mentolovych tonu v dochuti, coz by me zajimalo :) Za par dalsich let to prodej jako raritu :D

Zpět na Příprava čaje

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků

cron
TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz