Míchání vlastních směsí čajů

<<

premas

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 25

Registrován: 10. 3. 2015 00:15

Příspěvek 29. 4. 2015 22:46

Míchání vlastních směsí čajů

Zdovolením zakládám nové téma.
Zajímalo by mě jestli i někdo jiný si míchá vlastní čajové směsi. Případně z jakých druhů čaje a poměru?
Osobně směsi míchám buď ze zbytků, nebo když mám doma málo druhů čaje a zrovna mám chuť na něco jiného.
Míchám většinou v poměru 50/50.

Dle mích pokusů mě nejvíce zaujali směsi:
Pai mu tan / Tmavý puerh
Dong fang mei ren / Darjeeling
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 5. 2015 11:06

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Mě tohle neláká, jednotlivé čaje jsou natolik chutove rozmanité, že míchaním by mi to nechutnalo vůbec.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

FarKy

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 730

Registrován: 3. 4. 2013 22:01

Bydliště: Liptovský Mikuláš

Příspěvek 1. 5. 2015 11:58

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Tak ja sa príznám, že tiež občas experimenujem so zbytkami 2 - 3g čajovej "drťe", čo ostane na spodku :D Ale samotné celé lístky by som nemiešal, kvoli jedinečnosti každého čaju :) Skúsil som zelený a červený, ale veľmi mi to nechutnalo :o
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 5. 2015 12:41

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Indické čaje se pro jisté společnosti míchají, dělají to specialisté "blendeři", ale je to spíše pro anglický trh...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 1. 5. 2015 15:07

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Sorry, ale je to poněkud jinak. Téměř všechny čaje z Indie a Číny jsou blendy!
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 5. 2015 16:10

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Stane, jak to myslíš? To jako Long Jing z konkretni lokace je dle tebe blend? Blend čeho? Míchají se čaje z DJ apod... jelikož by to melo mít chut jako english snidanový té ci one značky prece....

U puerů to je tak, že se mícha treba oblast, ale pozor to je směs jeste zelených nezpracovaných lístků. Ale ty z DJ čaje se míchaji až pak kvuli konktretni chuti...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 1. 5. 2015 18:26

Re: Míchání vlastních směsí čajů

:-)
čekal jsem bouřlivou reakci a přišla kultivovaná. Díky.
Je to asi takhle:
Obecně vzato čaj produkují zemědělci, jinak řečeno pěstitelé. Ti vesměs prodávají svou úrodu obchodníkům, kteří čaj míchají, aby byla vyvážena jeho chuť a vůně a následně adjustují. Typickým příkladem budiž kterýkoli woolong. Jistě je možné popít čaj k konkrétní zahrady, toho kterého kultivaru, nicméně jde o nahodilost.
Nejde, prosím, o nějaké falšování čajů. To je zcela jiná kapitola. Jakkoli je to dost těžko stravitelné, obchodníci mixují produkci několika zahrad, než čaj nabídnou trhu. Čest výjimkám.
Ad "Čajoví králové": Já jsem osobně nikdy "echt" LongJing nepil a to jsem tam byl přímo na místě! :-)
Naposledy upravil Stan dne 3. 5. 2015 09:29, celkově upraveno 1
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 5. 2015 18:43

Re: Míchání vlastních směsí čajů

To není míchaní čajů jako takové, blender delá to, že vezme čaj už hotový z jedné zahrady v DJ a smícha s jinou a dela čaje, ktere již 20 let chutnaji stejně. :-)

No, uplně s tím co píšeš nesouhlasím, ty zahrady (nejaké) mají taková specifika že to míchat nelze a už vůbec ne způsobem jak psal kolega bílý s třeba červeným...

Hlavně jedna vec je míchat výchozí surovinu - třeba maocha s míchaním už hotového čaje, treba DJ thurbo s DJ rohiny.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 1. 5. 2015 19:22

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Jo, to se omlouvám. Jasně, že se nemíchají různé druhy čaje.
Míchá se surový, tedy zpracovaný a nezralý čaj z různých zahrad (v rámci oblasti), nicméně jde o čaj stejného druhu!
Moje chyba. Blbě jsem to pročetl. Sorry. :-)
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 2. 5. 2015 08:37

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Tak třeba Da Hong Pao se míchá z různých Wuyi odrůd, aby se chuť přiblížila originálu z původních keřů (který je imo pro běžného smrtelníka drahý), míchá se sheng a shu. Imo proč ne, když to dá zajímavou chuť.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 2. 5. 2015 10:33

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Michani sheng a shu po zpracovani jsem v zivote nevidel, kde beres to info?
To se delalo pred lisovanim a v podstate to byl podvod aby sheng chutnal zraleji.

Bavime se zde (viz. prvni post) o michani cajovych směsí. Ne o technologickych postupech z výchozí suroviny...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 2. 5. 2015 18:33

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Imo každý, kdo aspoň chvíli pije pije puerh, dokáže podle mokrého listu rozlišit sheng a shu, i když jsou v jednom koláči. O míchaných koláčích psal tuším někde MarshalN, čet jsem to i jinde. Nevidím principiálně nic špatného na smíchání těhle čajů, dostaneme svěží tóny shengu a zemitost a hladkost kompostovaného shu. Asi to zítra ráno zkusím. Celkem je možné, že se to bude blížit chuti vyzrálého shengu. Ostatně, můj známý pije shu, do kterého si míchá bylinkový čaj. Já si zase občas míchám do bylinkového čaje zelenáč.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 2. 5. 2015 19:04

Re: Míchání vlastních směsí čajů

O míchaní shu do sheng v koláčích, jsme tu psali už mnohokrát. Chutnal jsem jich nekolik. Nekdy se to delalo jako pokus jindy (a to zejména), šlo o padělky čajů, které měly uměle vypadat a chutnat starší. Každý co má neco napito to pozná.

Nic proti vlastním upravám, to at každý dá svým chutovým preferencím co proto :-) Ale viz. první dotaz, smíchat bílý s červeným nebo jiným mi přijde motání chutí.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 3. 5. 2015 07:38

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Tak jsem právě otestoval směs sheng a shu. Je to dobrý, připomíná to dobře vyzrálý sheng.
<<

premas

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 25

Registrován: 10. 3. 2015 00:15

Příspěvek 3. 5. 2015 10:46

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Dzine,
Moňá ti to příjde jako motání chuti, tím nechci říct že nemáš pravdu, ale pro člověka který nedisponuje takovým čajovým arsenálem jako ty to muže být zajímavé
z důvodů jiných čajových chutí. Rozhodně bych nikdy dopředu nemíchal víc směsi než na jednu dávku.

Např. když smíchám 2,5g bílého čaje (obyč. pai mu tan) s 2,5g shu(nějaká obyč. sorta) puerhu k přípravě použiju 90ml gaiwan mohu krásně pozorovat mísení chutí.
Napřed převládá chuť bílého po prvních pár nálevech bílý doplňuje chuť phueru cca po 5 nálevech převládá chuť phuerhu a když už skoro phuerh končí začne převládat bylinková chuť paimutanu.

Kdybych to slyšel možná poprvé jako ty taky bych asi křivil nos.
I když se tyto čaje k sobě nějak moc na první pohled nehodí vzniká tak opravdu zajímavá kombinace.

Rozhodně stojí za vyzkoušení.

;-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10390

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 3. 5. 2015 11:12

Re: Míchání vlastních směsí čajů

2 Davčcha: Ano, práve že jen pripomíná a i od pokusu čajové továrny upustily, jelikož takovýto "paskvil" se dlouho neprodával, občas to zkusí, ale jak je jiste známo, shu mel prave sheng udelat rychle starsím, a jsou to uplne jiné chute a vlastnosti, ale díky tomu vznikl shu jako nový druh.

2 premas: Ale ano, chutovým preferencím se nedá porucit. Já to kdysi zkoušel, ale opravdu me to nezaujalo. Hodne se doporučuje lidem co nechutná shu, primíchat bíly, jasmínovy atd....
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Michaeles

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 285

Registrován: 25. 11. 2012 20:52

Příspěvek 3. 5. 2015 21:28

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Nikdy mě popravdě míchání čajů ani nenapadlo a ani do budoucna neplánuji dělat takové pokusy. Podle mě je to zbytečné plýtvání čaje. Jediný co bych asi skousl by bylo kdyby mě zbylo např. zbytek DJ a dejme tomu cejlonu a dal bych oba černé čaje do sebe, ale že bych míchal třeba zelený s bílým? Ně děkuji. :)
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 5. 5. 2015 16:43

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Michat zbytky co nestaci na samostatnou porci, nebo michat caje co mi nechutnaji vnimam jeste ok, ale nedokazu si moc prestavit zachazet takhle s vyssimi sortami. Muze byt ponekud zabavne namichat cajove pozitivnim kamaradum nejakou smesku a nechat se je zhadat o jaky druh se jedna :-)
<<

Dadan85

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 1

Registrován: 3. 2. 2016 12:05

Příspěvek 3. 2. 2016 12:58

Re: Míchání vlastních směsí čajů

premas píše:Zdovolením zakládám nové téma.
Zajímalo by mě jestli i někdo jiný si míchá vlastní čajové směsi. Případně z jakých druhů čaje a poměru?
Osobně směsi míchám buď ze zbytků, nebo když mám doma málo druhů čaje a zrovna mám chuť na něco jiného.
Míchám většinou v poměru 50/50.

Dle mích pokusů mě nejvíce zaujali směsi:
Pai mu tan / Tmavý puerh
Dong fang mei ren / Darjeeling

Zdar taky mě zajímá něco podobného,věděl bych rád zda li se může míchat cesmína paraguaiská a kotvičník
<<

Jirka

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 59

Registrován: 10. 2. 2008 22:26

Bydliště: Brno

Příspěvek 3. 2. 2016 13:44

Re: Míchání vlastních směsí čajů

Dadan85: Klidně to míchej, pokud ti to bude chutnat. Nevidím důvod, proč to nedělat, pokud ti bude chuť vyhovovat. Co se účinků týče, pak by tyto byliny neměly spolu nějak negativně působit.

A ještě k míchání - kupříkladu firma Expect už léta prodává čajovou směs PuShow - tmavý pu-erh s čajem show mei. A nebylo to vůbec špatné, když jsem to někdy před 10 lety poprvé ochutnal.

Zpět na Příprava čaje

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz