Jo, ta "recyklace" oleje je fajn. Případně lze olej k nakládání použít opakovaně, ale pozor na plísně.
Já používám spíš sušené bylinky a taky pěstuju. Ale to je spíš věc osobní preference. Na marinování masa mokrou i suchou cestou ale používám častěji čerstvé. A vlastně ani nevím proč.
Co se týká kvašení, tak máš pravdu, že cibule skutečně kvasí až "přeochotně". Kamkoli ji přidáme, usnadníme kvasný proces. Pokud jde o česnek dokáže se také rozkvasit i po naložení do oleje.
Sůl až do určité koncentrace funguje přesně opačně, resp. podporuje růst bakterií mléčného kvašení a ostatní potlačuje.
Ta identifikace je důležitá. Už dost dlouho nelituji investice do samolepících etiket a trochy času na pořádný popis experimentů. Datum, složení, koncentrace, cokoli by mohlo být důležité v budoucnu. Pokud má někdo jednu flašku okurek ve špajzu, asi je to zbytečná práce, ale já tu mám pokusný materiál i několik let a přibývá toho.
Jo, mimochodem letošní hit je cider. Takže na podzim jdu do toho!