Voda k přípravě zeleného čaje
již nějakou dobu se snažím docílit optimální přípravy zeleného čaje, a tak kromě toho, že zkouším různé varianty, se rovněž pročítám různými odbornými i méně odbornými články a diskuzními fóry, avšak neustále mi zůstává jedno dilema a tím je toto: přivést vodu pro záliv před samotným ochlazením na žádanou teplotu do varu, či nikoliv?
Ve zdrojích z internetu (i cizojazyčných, zkoušel jsem anglické a německé) se ve velké většině píše něco ve stylu, že všeobecným pravidlem u zelených čajů je zalévání vodou, která prošla varem - prý tak více vynikne chuť čaje, někde dokonce píší, že to zlepší kvalitu vody atd.. Tady na fóru se zase píše, že převařením přijde voda o kyslík, jenž je důležitý pro rozvinutí čajových lístků, někde píší i o narušení krystalické mřížky vody atd..
A teď mně známá praxe: Můj kamarád, jenž již čajuje nějaký ten pátek vodu převařuje, protože říká, že v tom necítí rozdíl (což není ojedinělý názor) a převařením se prý zbaví nežádoucího chlóru. Já osobně vodu spíše nepřevařuji, ale filtruji ji pomocí vodního filtru. Ale - pokud vodu přivedu do varu a ochladím, tak mám pocit, že čaj je pak aromatičtější, i když se jedná o přefiltrovanou vodu, což však jen utvrzuje mé uvedené dilema.
Proto bych bych byl velmi rád za Vaše názory, zkušenosti, a třeba i odkazy, abych si o tomto udělal lepší a přesnější obraz.
Děkuji a čajům i jejich přípravě zdar!