Začátky čajování
Můj dotaz se asi bude skládat z více dotazů a bude delší, tak díky všem, kteří to přečtou a poradí mi.
Chtěl bych začít čajovat na vyšší úrovní než je jen sáčkovaný čaj zalitý horkou vodou. Chtěl bych do oblasti čajů proniknout hlouběji, bohužel se mi to stále nějak nedaří, i když jsem pročetl nejen toto fórum, ale i dost internetových stránek. Taky je jeden z problémů docela dost rozsáhlé pojmenovávání různých pomůcek.
Chtěl bych se zeptat, co je nejnutnější na začátek k přípravě kvalitního čaje? Dostal jsem od přítelkyně na Vánoce sadu ( http://www.oxalis.cz/cs/eshop/nigra-kameninova-souprava ). Nebudu se vyjadřovat k sítku, protože to je asi nevyřešitelné téma a proto takovéhle "detaily" ze začátku nebudu řešit. Chci se zeptat, jestli mám používat pouze jednu konvici na jeden druh čaje (zelený,bílý,...)? Jaký je rozdíl v jednotlivých materiálech a površích a jestli jsou nějaké pravidla,co se týče druhů čaje/povrchu? Pokud mi nevyhovuje objem konvice ke každodennímu pití...tím myslím, že je pro mě 0,8l moc. Je možné koupit si gaiwan a k tomu například jednu misku na pití a louhovat si tedy porci pouze pro jednu osobu? A jsou zde zase pravidla co se týče povrchu a typu nebo tvaru gaiwanu/typ čaje? Nebo jde čistě o estetiku? Co dalšího nezbytného potřebuji pro přípravu kvalitního čaje? Jen chci upozornit,že chci ze začátku pít zelené čaje a až se v nich trošku vyznám a naučím se přípravu, tak bych chtěl pokračovat v jiných čajích...
Kromě soupravy jsem dostal ještě čaj hojicha kyoto, který jsem pil v čajovně a velice mi chutnal. Také mám čaje staršího data a to http://www.kefija.cz/kefija/eshop/39-1-SYPANY-CAJ/0/5/833-Zeleny-caj-s-lotosem-100-g a taky http://www.foodland.sk/kava-a-caj/vietnamsky-caj-sypany-thai-nguyen-500-g/.
Co se týče čaje hojicha kyoto jsem trošku v rozpacích kvůli přípravě. Jiný postup (a to dost odlišný) píšou na obalu a na internetu a já nevím, čím se řídit.
Potřeboval bych poradit s přípravou, jestli ji dělám dobře. Ve varné konvici nechám zavařit vodu. Po vypnutí trošku vody naliji do konvice a do misek. Po chvilce vyliji. Mezitím nechám v konvici vodu chladnout. Na 0,8l konvici dám 6 čaj.lžiček tohoto čaje a nechám ho v sítku "rozvinout". Po asi cca 2 minutách čaj vodou zaliji. Nechám louhovat cca 3 minuty a poté sítko s čajem vytáhnu na další nálev. Čaj má barvu jako předtím v čajovně, krásnou vůni, nicméně chuť mi příjde trošku slabší. A to nemluvím o dalších nálevech. Přestože dobu odstátí vody zkrátím na cca necelou minutu a čaj louhuji i 6 minut, druhý nálev je jen obarvená voda se slabší vůní a nulovou chutí....Může to být také vodou? Jelikož v Olomouci se mi zda, že je dost blbá voda, co se obsahu minerálů týče.
Jak je to se skladováním čajů? Můžu čaj nechat v sáčku s uzaviratelným otvorem? A jaká je doba spotřeby běžného čaje? měsíc? dva?
Omlouvám se, jestli jsem dal dotaz do špatné sekce, ale nevěděl jsem, kde se přesně zeptat. Médotazy budou určitě přibývat Taky se omlouvám za pravopisné chyby
Díky za odpověď.