Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.
Ja som ešte vo svojich začiatkoch s čajmi objavil takýto recept a veľmi sa mi osvedčil:
- Koreniny nasypeme do hrnca a k tomu nalejeme máličko vody. Zahrejeme to na variči až kým voda nezačne bublať.
Pridáme vodu(alebo mlieko s vodou, pomer záleží od vašej chuti, ja najradšej dávam taký pomer, že finálne je približne pomer mlieko/voda 7/3) a daľej zahrievame. Nemusí to až kypieť, ale nech to je dostatočne teplé na to, aby sa tam korenie poriadne vyluhovalo. Občas pomiešame, lebo niektoré koreniny sa zvyknú usádzať a nechceme, aby sa spálili predsa.
Asi po dvadsiatich minútach pridáme trošíčku masla(neodporúčam dávať, keď to plánujete piť studené) a vyluhovaný silný čierny čaj (ja používam najčastejšie assam) v mlieku (mám pocit, že čaj sa lepšie luhuje v mlieku ako vo vode, dá to takú silnejšiu chuť a nestane sa náhodou, že by sa to prelúhovalo). Ešte chvíľu necháme na variči a je to takmer hotové.
Med pridávam až keď to idem piť. Med by sa vraj nemal dávať do veľmi horúceho. Počul som už všelijaké verzie, prečo nie.