www.zalozfirmu.cz

Domácí pečení - roastování oolongů.

<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10025

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 4. 3. 2010 16:42

Domácí pečení - roastování oolongů.

V tomto vláknu si můžeme sdělovat své poznatky a zkušenosti s pečením vlastních čajů. :-)
Čaj tím získá " tmavé " a vznešenější chute...
Ideální je mít domácí roaster :-)
Třeba časem. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

maxi-m.a.o.

Znalec Čaje
Znalec Čaje

Příspěvky: 66

Registrován: 5. 12. 2008 01:13

Příspěvek 4. 3. 2010 18:09

Tak roaster bych vyzkousel rad.
Jinak"vznesenejsi" neni uplne stastny pojem :D zalezi jak se povede :smile:

Jinak, nejake zkusenosti:

Fenix (Gui Hua Xiang) na 15-20 minut pri 130-135 stupnich. Celkem v pohode, neprepalil se, "prazenost" pomerne citit, kvetinove tony zustaly.

Fenix (stejny) asi pri 100 stupnich na 10 minut, jen velmi nepatrne naznaky pecenosti.

Huang Jin Gui - asi 5-10 minut pri 250 stupnich - agresivni prazene tony, tmava barva nalevu. Pit se dal, ale nebyl jsem moc spokojeny. Mel nejakou pachut', ktera se pri domacim prazeni projevuje kdyz to clovek prezene...
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10025

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 4. 3. 2010 20:47

maxi-m.a.o. píše:Tak roaster bych vyzkousel rad.
Jinak"vznesenejsi" neni uplne stastny pojem :D zalezi jak se povede :smile:


Tak o nepovedenych radeji nepsat. :-)

Já osobně teda mám radeji nižsi teploty a delsí časy. Už jsem to dlouho nezkousel, neni material. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

maxi-m.a.o.

Znalec Čaje
Znalec Čaje

Příspěvky: 66

Registrován: 5. 12. 2008 01:13

Příspěvek 4. 3. 2010 21:28

No, s tim naprosto souhlasim. Take se mi zatim nejvic osvedcily nizsi teploty a delsi casy.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 788

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 4. 3. 2010 21:41

Ať máte o čem přemýšlet. :-)

http://stan1.rajce.idnes.cz/Cina/#DSC_0138.jpg
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10025

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 4. 3. 2010 22:48

Stane, domácí říkám :D
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Gwynnbleid

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 403

Registrován: 29. 7. 2009 15:00

Bydliště: Bratislava, Slovensko

Příspěvek 4. 3. 2010 23:01

ja som skusal roastovat len na panvici a konkretne Huan Guan Yin Competition. petnast minut za casteho obracania, na teplotu som si daval pozor, panvicu som rozohrial a potom uz len kratkodobo nechaval na minimalnom ohni. Tymto "pecenim" som dosiahol presne co som chcel- minimalizovanie zelenych tonov, ktore mi tam vadili a pridala sa lahka pecenost- asi ako ak ste pili Aged Tree TGY semi baked
<<

maxi-m.a.o.

Znalec Čaje
Znalec Čaje

Příspěvky: 66

Registrován: 5. 12. 2008 01:13

Příspěvek 5. 3. 2010 00:26

Na panvi jsem delal myslim Si Ji Chun, ktery byl uz hodne stary. Vlastne prvni muj pokus o prazeni, ale potom jsem to jeste pekl. Skoncilo to v podstate jako Huang Jin Guj, co jsem pekl prudce v troube. Tak mi prislo, ze panev je tak trochu loterie, ale asi jde o zkusenost...

A jeste jsem jednou delal prazeny Sheng, nejdriv jsem ho naparil (byl to kousek placky), potom prazeni a peceni. Zjimave to bylo, ale nic extra ve vysledku.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 788

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 5. 3. 2010 15:20

Mám k tý almaře ještě nafocený a popsaný celý postup. Včetně teplot. :-)
<<

maxi-m.a.o.

Znalec Čaje
Znalec Čaje

Příspěvky: 66

Registrován: 5. 12. 2008 01:13

Příspěvek 5. 3. 2010 15:27

Sem s nim :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10025

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 5. 3. 2010 16:08

Stále to tu není :D
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 788

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 5. 3. 2010 22:08

No a nebude. Pokud chcete tak privátně. Nic nechci zamlčovat.
Chci se vyhnout diskusím.....např.....takhle to v literatuře nepopisují......na webu jsem četl, že to je jinak.......můj dobrý kamarád znalec ,říkal že se to dělá takhle.......a ne takhle.........................
Předkládám to, co jsem viděl, zaznamenal a popsal.
Nemám zájem o žádné třenice.
<<

maxi-m.a.o.

Znalec Čaje
Znalec Čaje

Příspěvky: 66

Registrován: 5. 12. 2008 01:13

Příspěvek 5. 3. 2010 23:53

Trenice by asi nebyly. Chapeme, ze jsi jen nestranny pozorovatel, navic vsichni vime, ze Cina je obrovska a ruznoroda zeme. Z jedne takove pochazim, vic ze mozne je VSECHNO, a na vsechny zpusoby, a nikdo neni takovy znalec aby o vsem vedel. Ala na druhou stranu Te celkem chapu...
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 788

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 6. 3. 2010 08:52

Díky moc Maxi. Tohle přesně jsem měl na mysli. Neberte to, prosím, osobně. Rád se o jakékoli informace podělím. Pouze si už jistou dobu vybírám s kým. :-)
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 482

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 6. 7. 2019 19:30

Re: Domácí pečení - roastování oolongů.

Peču si oolongy na zbytkovém teple z kamínek na dřevěné uhlí v košíku od Liu Anu. Už jsem si takto udělal úplně všechny světlé oolongy co mám doma a paráda. To sálavé teplo z dřevěného uhlí tomu prostě dá úžasný charakter. Takto to může vypadat.

Druhou možností, co využívám je pečení suchým vzduchem, který prostupuje skrze košík Liu Anu z amerik.

Zpět na Polozelené - Wu Long, Yan Cha

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz