ledová příprava

<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 21. 9. 2008 17:21

ledová příprava

na poslední čajovou slavnost přinesli kluci zajímavost - ledovou přípravu.
je to další krok za klasickou maceraci:
necháte tát led a odkapávat jej na čaj (testováno na senchi). konvička se plní pěkně dlouho, ale čaj je pak excelentní.
dneska budem opakovat, zkusím nafotit přípravu
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 21. 9. 2008 19:39

To zni velmi zajímavě. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 21. 9. 2008 20:27

bohužel, kolega zapomněl nachystat led, takže reportáž nebude. ale chystám ji.
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 13. 10. 2008 15:08

dneska nebo zítra bych chtěl zkusit ledovou přípravu - pokud se zadaří, udělám pár fotek
nemám sice senchu, ale nedávno se mi do drápků dostal dobrej ché thai
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 13. 10. 2008 19:00

To jsem zvědav :-) Já s úspěchem používám kukichu také.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 14. 10. 2008 07:22

panáček zapomnjél doma fotky a doma mu nechodí net. takže zatím jenom textově.

i ché thai je při ledové přípravě úplně jiný než při běžné maceraci. chuť se perfektně vyvinula, byla podstatně silnější než při studeném procesu. "masový" dozvuk sice nezmizel, ale nebyl tak intenzivní a tak přišly nařadu i další chutě, které se obvykle objeví až u dalšího zálivu

kostky ledu v zhongu vypadají taky moc pěkně.
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 16. 10. 2008 19:16

tak, napsal jsem krátký článek o ledové přípravě
k nahlédnutí zde: http://tinyurl.com/4dld7r
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 16. 10. 2008 20:23

Doom píše:tak, napsal jsem krátký článek o ledové přípravě
k nahlédnutí zde: http://tinyurl.com/4dld7r


Parádní :-) Docela mám chuť :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 16. 10. 2008 20:44

Dzin Tea Racer píše:
Doom píše:tak, napsal jsem krátký článek o ledové přípravě
k nahlédnutí zde: http://tinyurl.com/4dld7r


Parádní :-) Docela mám chuť :-)


I ja, ale nemam tu zadny vhodny caj, zadny zeleny.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 16. 10. 2008 21:01

Jde to ze žlutého čaje a s ovoněných také, zkusim nejaký sheng puer pro zajímavost :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 16. 10. 2008 21:17

tak to jsem zvědav, jak se bude macerovat pu-erh. pak prosím poreferuj.
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 16. 10. 2008 21:20

mch, macerovanej ovoněnej je prý taky docela mazec. bohužel zde nemám ani jasmíňák, takže nemůžu zkoušet. obecně bych měl víc doplnit zelený čaje; oolongů a darjeelingů mám dost, ale zelený chybí
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 16. 10. 2008 21:24

Doom píše:mch, macerovanej ovoněnej je prý taky docela mazec. bohužel zde nemám ani jasmíňák, takže nemůžu zkoušet. obecně bych měl víc doplnit zelený čaje; oolongů a darjeelingů mám dost, ale zelený chybí


Zkoušel jsem jasmínový, sweet flower a naixian, což je teda oolong ovoněný.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 16. 10. 2008 22:08

Prave ze ja ted nemam ani zluty ani zeleny ani ovoneny, jedine v kulickach zebych zkusila...
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Lam3r_co.

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 213

Registrován: 19. 1. 2008 15:02

Bydliště: Trnava

Příspěvek 19. 10. 2008 00:27

Robil si to s Che Thai Nguyen Dac Biet alebo Che Xanh Thai Nguyen?
Lebo skusal som macerovat Che Xanh Thai Nguyen a na Lu Xue Ya sa to ani prinajmensom nechyta. Skus ladovu pripravu s Lu Xue Ya, ten cajik sa podla mna hodi na studeno viac ako tieto Che Nguyeny
Backpacking po azii ---> http://lamerko.xf.cz
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 19. 10. 2008 07:41

na pytliku je napsáno Ché Thai A1
<<

Lam3r_co.

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 213

Registrován: 19. 1. 2008 15:02

Bydliště: Trnava

Příspěvek 21. 12. 2008 15:16

Teraz som si zmyslel na tuto pripravu, idem to skusit s Lu Xue Ya v malinkom gaiwane s tym, ze to budem odkvapkavat rucne do misky
Backpacking po azii ---> http://lamerko.xf.cz
<<

Pedro

Uživatelský avatar

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 30

Registrován: 2. 10. 2008 10:41

Příspěvek 26. 12. 2008 21:35

Právě jsem ze svého silně orošeného Gaiwanu slil "ledový nálev" Ptačích jazíčků (Qeu She Jian tuším) a musím říct že za to čekání to stálo. Už se těším až budu mít doma nějaký dobrý oolong když to tolik udělalo s druhořadým ovoněným čajem :-)
<<

Lam3r_co.

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 213

Registrován: 19. 1. 2008 15:02

Bydliště: Trnava

Příspěvek 26. 12. 2008 22:50

Ja som to skusal s Lu Xue Ya.... Dal som tomu viacnasobnu sancu, ale nie... Vobec mi to nechuti :(

Este skusim s nejakym inym cajom a poviem, ale myslel som ze s tymto to pojde skvelo, kedze je z tych co mam doma najlepsi na macerovanie.
Backpacking po azii ---> http://lamerko.xf.cz
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 27. 12. 2008 09:26

Lam3r_co. píše:Teraz som si zmyslel na tuto pripravu, idem to skusit s Lu Xue Ya v malinkom gaiwane s tym, ze to budem odkvapkavat rucne do misky

jestli to nebylo způsobeno tím ručním odkapáváním - možná se ti přeluhoval. zkus to nechat kapat "automaticky"
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 27. 12. 2008 12:19

Lu Xe Ya je vyborná na ledovou přípravu, ja louhuju ledovou vodou v ledničce max. 5 minut. Záleží jaka kvalita čaje taky. Množství a objem vody je jako na klasický horký čaj.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

jaffar

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 468

Registrován: 5. 1. 2008 01:02

Bydliště: Bratislava

Příspěvek 27. 12. 2008 16:13

Lu Xue Ya mi práveže chutí jedine macerovaný, teplý nejako nemusím.
Príprava samozrejme typicky moja, týmpadom čím jednoduchšie, tým lepšie - vrazím lístky v množstve odhadom do cca 3dl pohára, zalejem studenou vodou, pár minút počkám a pijem. Keď vypijem tak polovicu, dolejem znovu a zase chvíľu čakám. A opakujem kým to chutí...
Socka?
<<

Matrei

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 1

Registrován: 30. 6. 2010 13:25

Příspěvek 30. 6. 2010 13:27

Právě sem ozkoušel maceraci železný bohyně (jarní 2010) a musím říct, že chuť je naprosto jiná a překvapivě až nasládlá, můžu jenom doporučit. :-)
<<

IkE Blaster

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 253

Registrován: 10. 12. 2009 14:08

Bydliště: Písek

Příspěvek 1. 7. 2010 14:01

Také mi to nedalo a zkouším maceraci. Původně jsem chtěl vychlazenou vodou, kterou jsem měl přes noc v lednici, abych se zbavil i toho mála chlóru, který ve vodě máme. Bohužel do rána prapodivně voda zmizela (voli ji vypili... :? ). Nechtělo se mi znovu dělat s vodou, tak jsem si ráno udělal jeden nálev Huang Shan Mao Feng (s horkou vodou). Vzhledem k horku se mi teď nechtělo dělat druhý horký nálev, tak jsem zaexperimentoval a udělal něco mezi klasickou macerací a ledovým nálevem. Studenou vodu jsem nechal vychladit ledem (4 větší kostky), až byla voda studená, tak jsem ji přelil do zhongu k čaji (zbytky kostek také) a nechal louhovat, dokud se kostky úplně nerozpustili. Nakonec cca 13 minut, dle chuti by to chtělo o něco delší čas. I tak parádní zpestření, čaj je sice málo výrazný i při horké přípravě, tady ztratil úplně vůni, ale chuťově pořád výborný. Později zkusím ještě jednou, dám jednu kostku až později do zhongu a uvidím. Vypadalo to celkem hezky, měl jsem tu jen mobil, ale udělal jsem si fotku: URL
<<

Lukmignon

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 9

Registrován: 15. 5. 2012 12:31

Příspěvek 16. 5. 2012 12:38

Re: ledová příprava

to by mě vůbec nenapadlo, že se čaj vylouhuje i z ledových kostek... to musím zkusit :)
Další

Zpět na Příprava čaje

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 návštevníků

cron
TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz