www.zalozfirmu.cz

Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

<<

lesasyn

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 780

Registrován: 1. 6. 2011 06:13

Bydliště: Brno/Vysoké Mýto

Příspěvek 9. 1. 2022 22:07

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Vse co Kimchi obsahovalo totalne zmeklo. Neprobehlo ani jedno krupnuti. Tim to prave stratilo kouzlo. Pokazde kdyz vyrabim, tak si odlozim trochu na okamzitou spotrebu, neprokvasene. Takovy pikantni salatek.
Apropo. Nasel sem sklenicku hadiho jedu - recept od tebe. Cca 2 roky. A po takove dobe bylo stale luxusni ;-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10284

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 10. 1. 2022 10:47

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Tak hadí jed by měl vydržet věky, to rád slyším.

U kimchi to je asi jiné. Pickles hodně změkne, ale křupne, sice o dost méně, ale sem tam ano.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 881

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 10. 1. 2022 19:29

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Každý dle své chuti. Kimčchi se (v Asii) konzumuje pouze částečně prokvašené, jako salát. Klidně po dvou dnech. Dále prokváší, zvýrazňuje se chuť, zvyšuje kyselost a mění struktura a celé to měkne. Důkladně prokvašené se hodí spíše na vaření, třeba jako placky, kam stačí přidat pokrájenou cibuli, mouku a trochu cukru. Ale klidně i vajíčko (ale je to zbytečné). Nebo Bokkeumbap, se smaženou rýží a trochou Gochujangu, nebo Samjangu, který je pikantnější, případně Miso pasty. Nesmírně populární je také Kimčchi Jjigae s vepřovým bůčkem. A najdete mraky dalších receptů.
Obecně vzato, my Evropané jíme Kimčchi výrazně kyselejší. Ale prosím, ať si to každý jí, jak chce.
Ta ryba v rýži je pro mě objev roku. Mám to z blogu.
Jakoukoli rybu nakrájím na kousky (asi jako matjesový salát, ale kvasí se i ryby v celku) prosolím. Soli o trochu víc než pro běžnou kuchyňskou úpravu. Ale žádná hromada soli. Následně promíchám s uvařenou, vychladlou a přes noc odstátou rýží a kořením. Kořením zázvorem, česnekem, chilli, takže rovnou můžete přidat chilli pastu DuoJiao. Super byla třeba experimentální, skandinávská varianta s lososem, koprem a pepřem. Nechávám několik dnů na teple kvasit (klidně i deset) a pak přemístím do ledničky. Vyzkoušeno mnohokrát. Vždycky se to podařilo. Nikdy nic nepáchlo, nehnilo a nevypadalo divně. Zkusil jsem všechny možné druhy ryb a jiných vodních příšer. Jíst to můžete jen tak, nebo si udělat něco jako rizzotto.
<<

lesasyn

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 780

Registrován: 1. 6. 2011 06:13

Bydliště: Brno/Vysoké Mýto

Příspěvek 12. 1. 2022 08:40

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Diky za recept ;-)
Jeste par otazek.
Pouzivas ryby morske, nebo se da i ze sladkovodnich? Treba cerstvy pstruh? A predpokladam ze podminkou je hermeticky uzavrena nadoba…
Ryzi jako na sushi, nebo se da i jasminova?
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 881

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 12. 1. 2022 11:45

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Velmi rád jsem se o recept podělil.
Je to fakt velmi způsobně kvasíci lahůdka. Samozřejmě za předpokladu, že má člověk rád ryby a kyselé ryby a je přiměřeně statečný. :-)
Ryby jakékoli. Vyzkoušel jsem kapra, pstruha, lososa, štiku, suměčka a candáta. Nejčastěji ale používám tresku (mám jich v mrazáku pytel. Dokonce i krabí tyčinky Surimi, chobotnici, kalamáry a krevety jsem zkusil.
Okořenit možno čímkoli. Co tam dáš, takové to bude. Jen bylinky se trochu zeslabí tou kyselostí. Ale jak už jsem psal, vyzkoušel jsem lososa s koprem a černým pepřem. Skvělé! Jinak jsem zkusil zázvor, česnek, koriandr (semínka, neb nať a list mi obrací žaludek naruby), samozřejmě chilli...atd.. možná je trochu zvláštní kari, masala se stevií. Taková indická varianta.
Rýži překvapivě taky jakoukoli. Sushi mi na to přijde zbytečně drahá. Já kupuji u Vietnamců po desetikilových pytlech jasmínovou rýži (je výborná a levná) a vždy zpracuji co zbude od minulého oběda. Je lepší, nechat tu rýži přes noc odpočinout. Pak to jde "nastartovat" třeba lžičkou šťávy z Kimčchi, pokud tam dáš chilli pastu, nebo ten váš Hadí jed, rozjede se to pěkně. Ale vyzkoušel jsem i bez startéru. No problem.
Napěchuju to do sklenice, abych vytlačil vzduch. Nahoře vrstvu rýže. Zavřu šroubovacím víčkem, ale nijak dramaticky to neutahuji a nechám na lince kvasit(rozběhne se to tak druhý, třetí den, podle teploty) týden, v létě možná deset dní. A pak s tím do lednice, kde jsem to měl nejdýl měsíc, protože jsem to pak snědl. Ale asi by to vydrželo i déle.
Podtrženo sečteno, jakoukoli vodní havěť s jakýmkoli kořením, do jakékoli rýže! :-)
Ač to zní kuriozně, je to naprosto "nekonfliktní" specialita. Fakt se to musí zkusit.
Předchozí

Zpět na Off Topic

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz