www.zalozfirmu.cz

Zrání čajů Pu Erh a podobných.

<<

tifik

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 141

Registrován: 28. 5. 2019 09:51

Bydliště: Plzeň

Příspěvek 4. 7. 2019 20:43

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

Jak by měl chutnat mladý sheng (2017)? Mám jeden, 100g/180 Kč a je vynikající, plná broskvová chuť. Druhý, 100g/ 400 Kč je příšerný, při 90°C, 4 g, 150 ml, 30/15/20... je nálev prostě kyselý, ještě nikdy jsem nedal víc jak 3 nálevy, nedá se to pít. Nebo špatné skladování či co? Údajně by to měl být gushu.
<<

mahdi

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 72

Registrován: 3. 11. 2013 17:33

Příspěvek 4. 7. 2019 21:35

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

Na toto ti tezko da nekdo univerzalni odpoved :)

A pokud mas jeden 100g kolac a cekas, ze bude zrat ... hodne stesti, treba budes nicmene za 15 let prijemne prekvapen.

Jinak pokud se da vubec nejak zobecnit, tak gushu by mohl byt "harsh" dokud je mladej, ale takto to nikdo neposoudi. Odkud ty caje vubec mas?
<<

tifik

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 141

Registrován: 28. 5. 2019 09:51

Bydliště: Plzeň

Příspěvek 4. 7. 2019 21:58

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

Z Orijinu. Nečekám, že bude zrat, chci ho vypít :-)
<<

tifik

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 141

Registrován: 28. 5. 2019 09:51

Bydliště: Plzeň

Příspěvek 7. 12. 2019 08:29

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

Ahoj, jaká je trvanlivost maocha? Měl by to být v podstatě na slunci sušený zelený čaj, který se potom buď rychle fermentuje na shu puerh nebo slisuje a pomalu přirozeně fermentuje jako sheng. Tzn., samotná maocha fermentovaná není, ne? Mám doma zbytek 2019 a docela výrazně se chuť zakulatila, ztratil tu svěží kyselinku, kterou na začátku měl.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10112

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 7. 12. 2019 16:03

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

Ta už bude jen přirozeně fermentovat... takže neomezená, při dobrém skladování.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

tifik

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 141

Registrován: 28. 5. 2019 09:51

Bydliště: Plzeň

Příspěvek 7. 12. 2019 18:06

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

I při suchém skladování?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10112

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 7. 12. 2019 22:02

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

Jaká vlhkost? Sušší skladování je dokonce lepší, je mnoho čajů, co se záměrně lisují do fólií vzduchotěsně, dozrává to jinak...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

tifik

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 141

Registrován: 28. 5. 2019 09:51

Bydliště: Plzeň

Příspěvek 12. 12. 2019 11:53

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

....."Skladování Pu Erů při běžné vlhkosti třeba i 10 let se nijak pozitivně neprojeví na jejich zrání, je třeba mít vlhkost kolem 60% až 70%."......
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10112

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 12. 12. 2019 23:25

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

Co to je běžná vlhkost? Já mám treba doma v jednom pokoji 65-70 %, v druhém kolem 60 %, jinak čaj si své klima (pokud je uzavreny v folii, doze, atd..) uchovává svou vlhkost...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 820

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 13. 12. 2019 09:50

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

To Tifik: to je nějaká citace? Odkud to je?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10112

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 13. 12. 2019 10:11

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

To je citace z mých stránek, ale vytrhnutá z kontextu právě. Je rozdíl, nechat puer volne na skrini pri 45 % vzduchu a rozdíl, když je ten puer v dóze z yixingu, nebo zabalený ve folii, kde si vytvoři mikroklima.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 820

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 13. 12. 2019 11:11

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

A jo. Díky.
No, já mohu konstatovat po více než desetileté zkušenosti s různým skladováním a archivací, že Maocha pracuje stále. Prostě i při nižší relativní vlhkosti v prodyšné dóze zraje. Ovšem výrazně pomaleji a jinak, než ba zrála "doma". otázkou pak je, k jakému výsledku se vlastně chceme dostat.
Myslím si následující:
- chci to vypít co možná nejčerstvější - hermetická porcelánová dóza, možná rozdělit na dávky a do mrazáku (to je prima téma, co Dzine :-) )
- chci aby to zrálo, ale pomalu - kameninová dóza, položené víčko a pokojová vlhkost -změřte si to, protože panelák může dát v některé místnosti klidně jen 50%
- chci aby to zrálo - humidor a řízen vlhkost 70% a plus ........a tady to je hra a trochu sázka, protože nikdo neodhadne dopředu, jak se to bude chovat

K trvanlivosti Maocha bych jen dodal, že záleží hodně na kvalitě materiálu. Prakticky je asi neomezená, ale osobně preferuji čerstvější materiál. Nějakou dobu tomu zrání prospívá a pak to dostává charakter archivních čajů, což úplně nevyhledávám. Čím starší tím víc z toho lezou "vady" toho čaje. Což asi není žádný velký objev.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10112

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 13. 12. 2019 14:06

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

To rozhodně Stane.
Ono odhadnout tu predici zrání chuti je nekdy složité. Takže otázka je, co nechat zrát a co nikoliv. Maocha zraje trochu jinak, než už samotný sheng, pripadne shu.
Ale je jasné, že pokud se nechá čaj nekde kde je malá vlhkost, je tam v pruvanu, tak tam pozitivni změna proste nenastane. Také je vhodné trochu ty teploty a vlhkost střídat.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

pája

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 89

Registrován: 20. 4. 2019 14:55

Bydliště: kraj razovity :-)

Příspěvek 14. 12. 2019 19:18

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

Dzin Tea Racer píše: Také je vhodné trochu ty teploty a vlhkost střídat.


:smile: Takže u mne přes podzimně zimně jarní sezónu ložnice. Na noc pootevírám okno (nerad spím v teple) a přes den okno zavřené a je- li třeba topit, tak se pustí topení. Střídání teplot zajištěno. A vlhkost vlastně také :D
Je mi jasné, že až takové střídaní teplot není to pravé ořechové a je to myšleno trochu jinak. Vcelku zajímavé poznatky co se týče skladování :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10112

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 14. 12. 2019 21:57

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

To skladování, by mělo simulovat roční období domoviny, pro kterou jsou tyto čaje původně vyrobeny...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Předchozí

Zpět na Černé, zrající & PuEr - Hei Cha

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz