A záleží v jakém množství. 50g Long Jingu i po měsíci ztrácí svou čerstvost. Zrovna tento čaj osobně vypiji prioritně co nejdříve. Lu Xue Ya mi přišel, že časem degradoval minimálně. Bai Mao Hou tak na pomezí, ale ty co jsem měl byly vždy náchylné na přípravu, takže během učebního procesu jsem jej vždy zpracoval relativně rychle, ve skutečnosti tedy nevím jak se chová po roce. Relativně dobře mi držela Anji Bai Cha, také Que She a Huang Shan Mao Feng, když to byla vyšší sorta. Ale osobně u všech těchto zelených preferuji maximální čerstvost. Yunnanské jsou jiné, ty se opravdu většinou dají pít i rok po sklizni bez nějakého speciálního zacházení. Hui Long, Man Kou Xiang. Druhý zmíněný jsem měl i dva roky po sklizni a stále byl dobrý. Vietnam atd, takové ty, jak psal Dzin výše, "hrubší čaje". Nebo jít cestou vakuově balených, tedy zejména japonců. Po otevření balení ale degradují sakra rychle. Takže ideálně připravit si vakuové porce po 5g, vytáhnout, rozbalit, vypít celé najednou
Teď bych ještě zelené klidně objednal, jak jsou u prodejce ve větším množství, tak vydrží
// edit: zajímavý článek o dané problematice:
http://tea-and-around.blogspot.cz/searc ... 0%C4%8Daje