Stříbrné konvice - podělte se o zkušenosti
Kdo do budoucna zamýšlí pořídit stříbrnou konvici na vaření vody a finance nejsou rozhodující, doporučuji koupit starožitný ginbin (cena se dnes pohybuje kolem 30-50 tis.).
Vzhledem k tomu, že ne každý má možnost našetřit a koupit si takto drahou srandu, nechával jsem si postříbřit 999 stříbrem měděný, tenkostěnný japonský dobin vrstvou o síle 3 mikronů pro účely vaření vody.
Po ročních zkušenostech mohu tuto ekonomicky přijatelnou alternativu doporučit (v mém případě rozdíl 50k) ale úspora nese sebou drobná omezení:
1) Vzhledem k nanesené vrstvě stříbra doporučuji pouze šetrný tepelný zdroj. Nejlépe kamínka s dřevěným uhlím, nebo el. vařič s litinovým kolem. Rozhodně nedoporučuji používat třeba takový infra vařič. Po infra na několika místech zčernala ve vnitř, ale naštěstí to nemá negativní vliv na chuť vody
2) Používat pouze vodu bez částic, které by se mohly usazovat na stěnách konvice. Vzhledem k nanesené vrstvě nedoporučuji mechanické čištění. Což platí i u celostribrné. S tím, že u celostribrné si nevhodným mechanickým zacházením člověk konvicí poškrábe, u postříbřené by se člověk mohl dostat na měděný základ.
3 Celkové být opatrnější
Kdyby jste někdo o této úsporné variantě uvažoval, tak se ozvěte. Sleduji situaci kolem starožitných měděných konvic, které jsou vhodné na postříbření a praktické z hlediska vaření vody, kontakt na šperkařku, která snad jediná v ČR mi byla ochotná takovou věc udělat.