Jak měříte teplotu vody
Jak měříte teplotu vody, máte na to nějaký teploměr nebo to děláte od oka?
Nebo máte varnou konvici s teploměrem?

Stál mě 60Kč. Takže když po nějaké době usoudím, že mi nevyhovuje, tak mi ho nebude líto. Horší je, že momentálně nemám s čím porovnat přesnost. Do 50°C je přesný určitě, to mám jak ověřit, ale moc se mi nezdá voda při varu ve varné konvici, kdy se přes 95°C nedostanu, takže vařím na 90°C (podle teploměru), kdy se začínají tvořit bubliny. (změřeno pro vaření v kotlíku, ve varné konvici to už odhadnu)
 " a odchylky. Ale voda v konvici jakymkoliv teplomerem mela 100 nebo 99°C až treba po 3 minutách varu. 

Že když na teploměru je 95°C, tak voda vaří jako blázen. Takže nechávám na teploměru 90°C a ohradem to bude k těm 95°C. Doufám. 

Jo. V podstatě jde o to, že var je tenze nasycených par nad kapalinou. Při dosžení takového stavu se kapalina začíná vařit, odtud bod varu. Tenze nasycených par je závislá na tlaku vzduchu, který se logicky s nadmořskou výškou mění. Voda pak vaří při nižší teplotě, než v třeba údolí. 
 (není nad to mít nad barákem meteostanici s online přehledem)

, jsem naprosto jistý jak si při přípravě počínat. Když dostanu neznámý čaj, vzorek od přátel, což se děje zhusta, zkouším jak by to bylo nejlépe zkapalnit. Zprvu podle tipu, odhadu a pak, když se to lupení trochu "odkope", poznám ho, vím jak žije a nic dalšího není potřeba. Protože pak už je to můj čaj!

Drive se prevarovala kvuli bakteriím atd. Jak psal Ike a jak to mam i na webu vodu stači odstát. Zkus si dát nejaky dobry čaj a stejne monostsvi, pak prevar vodu a nepřevař, poznás to  a bude velmi prekvapen.

... ale teda pokud sem na chalupe (studnicni moc dobra voda) nebo u nas doma (z kohoutku) nechal vodu jen tak odstat a nenechal ji dojit do varu tak sem nebyl prekvapenej ale spis zklamanej 
 ... proste pokud se nejedna o ty jemny caje jak rikas a o ty caje ktery sou haklivy na vsechno tak preferuju vodu prevarit v pripade ze nemam treba vodu vyjimecne dobrou (jako treba balenou) 

... na ty chalupe je voda ze studny ... ale je proste tvrdsi jinak vyborna voda to jo ale nehodi se na ty jemnejsi a zelenejsi caje ... proste do japonce bych to nenalil a do zelenyho oolongu taky ne ... 

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků