Také pěkně vítám.
K dotazům:
1. Informace o tom, že vychladlý čaj je z nějakého důvodu "škodlivý", se v minulosti objevovala. Bohužel, bez bližšího vysvětlení důvodu. (Vivat Internet!)
Pomineme li možnost vnější kontaminace (bakterie, plísně), o které píše Dzin, zůstává možnost přeměny vylouhovaných látek z čajového materiálu. K té chladnutím nutně dochází, ovšem vzhledem k povaze výchozího materiálu není důvod předpokládat toxicitu reziduí.
Lidsky řečeno, že by pouhým poklesem teploty došlo k proměně nezávadných (a pravděpodobně spíše prospěšných látek) k takové změně jejich struktury, že by se staly závažnými není pravděpodobné. Asi se tam budou ve svých mikrokoncentracích srážet terpeny, vosky a pryskyřice. Dojde k zákalu nálevu, o což se postarají navíc polyfenoly....atd.
Jiný úhel pohledu ovšem nabízí čínská medicína, kde jde jak známo o rovnováhu energií. Jejich povaha se vychladnutím může změnit docela zásadně a to může způsobit ne snad úplně opačný, každopádně poněkud jiný účinek. Ale to je dotaz na erudovanéhoho čínského lékaře.
Moje osobní stanovisko je, že vychladlý čaj všeho druhu piju běžně, Léta. Litry a litry.....................atd.
2. Macerovat již před tím louhované lístky je samozřejmě možné. Nelze pak očekávat plnohodnotný nápoj, protože část obsahových látek budu v prvním výluhu. Bude to zkrátka slabší ( to minimálně).
A ještě si dovoluji znovu připomenout nebezpečí kontaminace plísní. A že je to docela fofr!
Tak příjemnou zábavu.