Stránka 1 z 1

Co používat k přípravě? Gaiwan nebo konvičku z isingu?

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2008 23:06
od hanssd
Já osobně používám gaiwan jenom na zelené čaje. Ising konvičku na oolongy.
Porcelánovou konvičku na puer.

Re: Co používat k přípravě? Gaiwan nebo konvičku z isingu?

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2008 23:14
od Dzin Tea Racer
hanssd píše:Já osobně používám gaiwan jenom na zelené čaje. Ising konvičku na oolongy.
Porcelánovou konvičku na puer.


Záleží jak na jakej čaj, Ixing je dobry používat na stejný druh, at je to jakýkoliv. Zhong na zelené a oolongy, je nekolik druhů, keramiku hlavně na puer, nebo na puer jen jednu určitou konvičku.... tak to delam já.

PříspěvekNapsal: 10. 1. 2008 00:27
od Bambi
ja gaiwan použivam na málo nebo vubec fermentované čaje tak max do 85°C na ostatni mam yixingové konvičky.... ono pro běžného čajomila je dost nerealné mit na všechno zvlašt nadobi, ale pro čaj je to lepší... .

Ideální (pro činské čaje) asi je mit na zelené a bílé čaje skleněnou konvičku nebo skleněný gaiwan, aby byla vidět barva nalevu i tvar + případné ochmýření listu... na žluté čaje + obyčejnější sortu bílých a zelenych čajů je good nějaký porcelanový gaiwan, a na zbytek yixing.. 1 konvička na malo fermentovaný oolongy, 1 na praženější a vicefermentované, 1 na červené čaje, 1 na shu puerhy, 1 na sheng Puerhy, a pak něco zvlašt (sklo porcelan) na aromatizované čaje (třeba jasmin atd) ...indický nepalsky a vubec nečinsky čaje nepočitam protože o s jejich připravou tolik zkušenosti nemám, natož abych na ně měla odpovidajicí nádobí, takže glazovaný gaiwan z yixingu to jistí.

PříspěvekNapsal: 10. 1. 2008 11:37
od Dzin Tea Racer
Bambi píše:Ideální (pro činské čaje) asi je mit na zelené a bílé čaje skleněnou konvičku nebo skleněný gaiwan, aby byla vidět barva nalevu i tvar + případné ochmýření listu... .


Mám skleněný Gaiwan,ale radejí se přikláním k porcelánu, je mi to bližší, ale každému co jeho jest! 8)

PříspěvekNapsal: 11. 1. 2008 11:31
od miroš
já zatim onvïčku nemám ale mám dva Gawiany tak to nějak kombinuju u toho porcelánu to de ale u konvičky z yxingu je to lepší mít na jeden čaj :)

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2008 19:08
od Lam3r_co.
Uz mam objednany gaiwan na oolongy a zelene caje - cervene prakticky nepijem a cierne idu do termosky, prip do salky

Ale dneska som si spravil taky improvizovany "servis"
Podnos, dve misky z ikey (porcelanove..), malinky tanierik namiesto poklicky, termoska. Je to celkom fajn, len tie misky su zlte a palia. Termoska je este z cias komunizmu, sklenne vnutro.

Obe misky som nahrial vriacou vodou, listky som oplachol v teplej a potom luhovat ako v gaiwane. Shou Mei, neni to zle. :-D

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2008 21:48
od Dzin Tea Racer
Lam3r_co. píše: Termoska je este z cias komunizmu, sklenne vnutro.


Nejlepší co jde sehnat! Dneska to dělá jen pod patentem firma Thermos...
I v kovové termosce jakkoliv zatahlé mi to degraduje čaj :( A to tam mám jen vodu.. kovová použitelná jen na vodu a PuEr.

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2008 22:05
od Monishka
Dzin Tea Racer píše:
Lam3r_co. píše: Termoska je este z cias komunizmu, sklenne vnutro.


Nejlepší co jde sehnat! Dneska to dělá jen pod patentem firma Thermos...
I v kovové termosce jakkoliv zatahlé mi to degraduje čaj :( A to tam mám jen vodu.. kovová použitelná jen na vodu a PuEr.


Ja pripravuju na cestach caj v te cinske sklenene termosce, videla jsem na fotkach, ze ji mas taky. Neni to zle, lepsi nez libovolne "cizi" nadobi, ale ten caj porad nechutna jako z nadobicka.

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2008 22:14
od Dzin Tea Racer
Monishka píše:Ja pripravuju na cestach caj v te cinske sklenene termosce, videla jsem na fotkach, ze ji mas taky. Neni to zle, lepsi nez libovolne "cizi" nadobi, ale ten caj porad nechutna jako z nadobicka.


Ano ale to neni termoska v pravém slova smyslu, ale vlastne jen vylepšená zavařovačka. Potřebuji aspon pul litru vody na čajování :)