25. 12. 2008 17:06 od Monishka
Kazisvet píše:Však v poriadku tvarom sa to odlišuje, ale aky je rozdiel, že si to pripravíš v gaiwane alebo poháry. Okrem objemu. Predsa čaj sa ože pripraviť iba spojením vody nie?
a je jedno či ju naleješ do pohára, gaiwanu či nie? Nechám sa rad poučiť.
Ja bych rekla, ze rozdil je hlavne v tom, ze nadobi urcene na pripravu caju je koncipovano tak, aby cajomila nutilo pripravu jakz takz provadet jak si caj zada. Nemusis provadet Gong Fu Cha, ja vetsinou piju caj pro svou potrebu jednoduse, ale jakmile jednou udelam Gong Fu Cha (tedy jen cast) tak je rozdil v chuti okamzite citit. Ze sklenicky caj nikdy nechutna tak jako z gaiwanu nebo konvicky a maleho salku. Je to dano i tim, jak se pije. Ja nejradeji caj piji ze stredne velkych salku, protoze jsem lina porad si dolevat nebo spinit vubec dzbanek. Ale nejlepe chutna z malych salecku, protoze tak lepe vynikne jeho vune a velky podil v tom co nam chutna dela vune. Priprava z gaiwanu do salku o stjnem objemu je podle me nejlepsi kompromis cajovani. Je to relativne malo prace, malo uspineneho nadobi a v tomto pomeru maximum chuti a vune. A navic to vypada hezky.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.