Opakovane louhovani a obsah kofeinu
Příspěvků: 13
• Stránka 1 z 1
Je nejaka studie, nejake informace o tom jak je to s mnozstvim kofeinu u opakovaneho louhovani caje ? Pokud mi jde u caje i o povzbuzeni diky kofeinu, vyplati se vubec louhovat vicekrat?
Re: Opakovane louhovani a obsah kofeinu
Ano, dokonce to snad je i tady nekde, zkus použít hledání snad najdes. Prvni nálev by ho mel mít nejvice, z toho důvodu se nekdy prvni nálev vylevá když treba pijes vecer. (oplachovací nálev se nepočítá).
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše...
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Re: Opakovane louhovani a obsah kofeinu
Tad najdes prehled pro ruzny sorty - http://elmwoodinn.com/about/caffeine.html
Zajimavej je taky obsah dle poradi listu
Takze treba Huangpian asi neni to co hledas pokud de o kofein, naopak je to dobra volba pro mladej puerh na vecer
Zajimavej je taky obsah dle poradi listu
Nigel Melican's caffeine percentage findings are:
Bud-6.3%
First leaf-4.6%
Second leaf- 3.6%
Third leaf-3.1%
Fourth leaf-2.7%
Leaf stalk-2.0%
Two leaves and a bud-4.2%
Takze treba Huangpian asi neni to co hledas pokud de o kofein, naopak je to dobra volba pro mladej puerh na vecer
Re: Opakovane louhovani a obsah kofeinu
Osobně nevěřím, že je možná "úspěšná dekafeinizace". Zdroje se v tomto poměrně liší, ale aby první nálev obsahoval alespoň 50 % z celkového množství kafeinu, musí se obvykle louhovat v řádu minut (obvykle se nálevy měří po třech minutách), což pak vylučuje jakoukoliv následnou vícenálevovou přípravu v řádu desetisekund. A navíc, když bych první tříminutový nálev vylil...co mi z toho čaje zbyde?
Re: Opakovane louhovani a obsah kofeinu
Já tomu také neverim a nezbyde ti z toho čaje skoro nic.
Ale vím, že prvni nálev pokud byl lohovany kratkou dobu a nižší teplotou, tak nedoslo k bolestem žaludku a třesu rukou, což treba u zeleného Mao Fengu pozoruji...
Ale vím, že prvni nálev pokud byl lohovany kratkou dobu a nižší teplotou, tak nedoslo k bolestem žaludku a třesu rukou, což treba u zeleného Mao Fengu pozoruji...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše...
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Re: Opakovane louhovani a obsah kofeinu
Ahoj, dobrý den,
většina kofeinu ''odejde'' již během první minuty louhování. Po 2 - 3 minutách prakticky všechen.
Po několika minutách(u zelených čajů již od 3 minuty) se extrahují látky(katechiny, polyfeny), jenž naopak účinek kofeinu neutralizují a zároveň stojí za případnou trpkou a svíravou chuťí. Komu tato nevadí, může tuto možnost zvážit pro večerní čaj namísto vylití 1. zálivu.
J@rd@
většina kofeinu ''odejde'' již během první minuty louhování. Po 2 - 3 minutách prakticky všechen.
Po několika minutách(u zelených čajů již od 3 minuty) se extrahují látky(katechiny, polyfeny), jenž naopak účinek kofeinu neutralizují a zároveň stojí za případnou trpkou a svíravou chuťí. Komu tato nevadí, může tuto možnost zvážit pro večerní čaj namísto vylití 1. zálivu.
J@rd@
Re: Opakovane louhovani a obsah kofeinu
Existuje tato studie, kde je ale každý nálev louhován 5 min., což nemá valný smysl z pohledu mojí přípravy. Zhruba polovina až dvě třetiny kofeinu šly ven v prvním nálevu, podle konkrétního čaje. http://www2.hcmuaf.edu.vn/data/lhquang/ ... nthine.pdf
(Takže tvrzení, že první nálev se vylévá kvůli snížení obsahu kofeinu, je v zásadě nesprávné, pokud se bavíme o gong-fu přípravě. Pokud bychom se chtěli zbavit větší části kofeinu, tak vylejeme i ten nejchutnější nálev čaje.)
Ale tohle bude asi klíčové, jsou tam data podrobnější: http://39steeps.blogspot.cz/2009/07/tea ... comes.html
The data from their finding extrapolated below shows the caffeine extraction percentages within the 5 minutes period. Steeping for:
30 seconds – 9%
1 minute – 18 %
2 minutes - 34%
3 minutes - 48%
4 minutes- 60%
5 minutes - 69%
10 minutes - 92%
15 minutes - 100%
(Takže tvrzení, že první nálev se vylévá kvůli snížení obsahu kofeinu, je v zásadě nesprávné, pokud se bavíme o gong-fu přípravě. Pokud bychom se chtěli zbavit větší části kofeinu, tak vylejeme i ten nejchutnější nálev čaje.)
Ale tohle bude asi klíčové, jsou tam data podrobnější: http://39steeps.blogspot.cz/2009/07/tea ... comes.html
The data from their finding extrapolated below shows the caffeine extraction percentages within the 5 minutes period. Steeping for:
30 seconds – 9%
1 minute – 18 %
2 minutes - 34%
3 minutes - 48%
4 minutes- 60%
5 minutes - 69%
10 minutes - 92%
15 minutes - 100%
Re: Opakovane louhovani a obsah kofeinu
I když, teď to čtu podrobně, a uvedené podíl jsou jen extrapolací výše uvedené studie, takže to nutně takto přesně být nemusí.
Tady se tím skutečně zabývali podrobně, ale studie není kompletně dostupná zdarma: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 7306022527
Tady se tím skutečně zabývali podrobně, ale studie není kompletně dostupná zdarma: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 7306022527
Re: Opakovane louhovani a obsah kofeinu
Ono to je hodně zavislé na více faktorech jak jsem už psal. Nejen na konkrétním typu čaje (zelený, puer, oolong) ale i na kultivaru a zpracování konktérního čaje. Pokud je nekdo na kofein citlivý, musi si konkrétní čaj proste vyzkouset sám. Kdo má už zničený zaludek, nikdy nemuze jisté čaje pít na lačno, ale to lze snadno vyzkoušet.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše...
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Re: Opakovane louhovani a obsah kofeinu
Tak především je to závislé na teplotě. Tady je ta studie včetně rozkliknutlených grafů: https://www.researchgate.net/publicatio ... _infusions
Celkem jasně z nich plyne, že se v prvním nálevu při louhování vysokou teplotou sice uvolní nejvíce kofeinu, ale pořád je to relativně malý podíl z celkového obsahu.
Celkem jasně z nich plyne, že se v prvním nálevu při louhování vysokou teplotou sice uvolní nejvíce kofeinu, ale pořád je to relativně malý podíl z celkového obsahu.
Re: Opakovane louhovani a obsah kofeinu
To je až neskutečný, na co všechno jsou studie. Ještěže na ten čaj nejdu tolik vědecky, ale prostě si ho chci užít. Jen mám obavy, aby někomu nezačalo vadit, že mám v práci čajový koutek
Re: Opakovane louhovani a obsah kofeinu
jarda02 píše:Ahoj, dobrý den,
většina kofeinu ''odejde'' již během první minuty louhování. Po 2 - 3 minutách prakticky všechen.
Po několika minutách(u zelených čajů již od 3 minuty) se extrahují látky(katechiny, polyfeny), jenž naopak účinek kofeinu neutralizují a zároveň stojí za případnou trpkou a svíravou chuťí. Komu tato nevadí, může tuto možnost zvážit pro večerní čaj namísto vylití 1. zálivu.
J@rd@
Jelikož vidím, že se zde(k mému potěšení) rozpoutala menší diskuze, tak bych to ještě doplnil. Hlavní (a námi nejlépe ovlivnitelné faktory, dalšími mohou být například struktura zálivu - listy, drť, prášek, či třeba tvrdost vody) jsou dva: teplota a čas.
U kofeinu v čaji(Teinu) se jedná o ve vodě dobře rozpustný alkolaid, tzn., že kofein obsažený v čaji má schopnost se zhruba z max. 85% uvolnit do vody. To ovšem neznamená, že když si uděláte Sinchu nebo prémiové Gyokuro při 50°C, tak Vás to ''nevystřelí z bot''.
Zabýval se tím jistý Yang et al. v jednom experimentu viz přiložený graf, což prakticky vzato potvrzuje, co jsem původně uvedl. Řekněme(a nyní mě neberte zcela za slovo), že budeme vycházet z klasického přikladu čajovníka píjícího průměrnou sortu zeleného čaje, tj. 70°C, 2 Minuty, 3 zálivy. V takovém případě je zřejmé, že jasná většina kofeinu se vytratí při prvním zálivu. Uděláte-li druhý opět po dvou minutách, pak se dá očekávat, že do třetího zůstane v listech jen minimální louhovatelné množství(pro člověka zvyklého na účinky kofeinu v zeleném čaji zanedbatelné) plus jistý procentuelní podíl kofeinu, který při normálním pití(kdo dělá oněch 8 zálivů, že) z čaje prostě ven nedostanete.
Graf ukazuje i variantu se silnějším dalším zálivem při nižších teplotách, jenž se však odvíjí od délky louhování 1. vs 2., potažmo 3. zálivu.
Čaji zdar!
J@rd@
Re: Opakovane louhovani a obsah kofeinu
Davčcha píše:Existuje tato studie, kde je ale každý nálev louhován 5 min., což nemá valný smysl z pohledu mojí přípravy. Zhruba polovina až dvě třetiny kofeinu šly ven v prvním nálevu, podle konkrétního čaje. http://www2.hcmuaf.edu.vn/data/lhquang/ ... nthine.pdf
(Takže tvrzení, že první nálev se vylévá kvůli snížení obsahu kofeinu, je v zásadě nesprávné, pokud se bavíme o gong-fu přípravě. Pokud bychom se chtěli zbavit větší části kofeinu, tak vylejeme i ten nejchutnější nálev čaje.)
Ale tohle bude asi klíčové, jsou tam data podrobnější: http://39steeps.blogspot.cz/2009/07/tea ... comes.html
The data from their finding extrapolated below shows the caffeine extraction percentages within the 5 minutes period. Steeping for:
30 seconds – 9%
1 minute – 18 %
2 minutes - 34%
3 minutes - 48%
4 minutes- 60%
5 minutes - 69%
10 minutes - 92%
15 minutes - 100%
Tady je třeba rozlišovat mezi vylitím prvního nálevu a spařením lístků při gong-fu. Okamžité vylití 1. nálevu je spíše efektivní příprava čajových lístků narušením jejich struktury(mně postačuje vodou předehřátý Zhong). K jistému snížení obsahu kofeinu to samozřejmě vede. Pokud jej necháš déle luhovat, pak o to více, což je na noc možná alternativa, ale je pravdou, že tím zbytečně přijdeš o ''kus'' dobrého čaje.
Příspěvků: 13
• Stránka 1 z 1
Kdo je online
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků