Otazky k priprave caju a ryzovy porcelan
chystam sa kupit neake naradie a nadoby na luhovanie caju. Slusnejsie caje som zacal pit len nadavno, takze doteraz som jednotlive nalevy pripravoval v malych kavovych salkach, ktore boli zakryte tymi malymi tanierikmi, ktore sa normalne davaju pod salku
Chcem sa teda opytat ci je (ako entry-level) takyto postup dobry / kde by sa dal vylepsit (teda on sa urcite vylepsit da radovo, ale ide mi aj o budget):
-> Zobrat zhong (aky velky? vacsina cajov ma napisane zaliat 1,5 dcl, mne napr. pride 1dcl na nalev dost - 2 caje 3 nalevove = 6x100ml, cez pol litra, co je dost ; aky material zhongu? "ryza" alebo porcelan)
-> Po uplynuti casu zobrat take kovove sitko (jemna mriezka, nasiel som doma, nie je to ako cajove naradie), nim precedit caj - napr do tohoto http://www.teatrade.sk/miska-na-caj-z-r ... 11-cm.html (do mensej verzie, tesne pred prelievanim je z nej vyliata horuca voda) - opticky mi nadoba pripada byt celkom pritazliva, jedna sa o "ryzovy porcelan" - je rozdiel medzi nim a klasickym porcelanom ? (tepelna kapacita/vodivost tepla/...?) Tento je minimalne lacnejsi
-> to co sa zachyti v sitku striast naspat do zhongu, zaliat dalej
-> dalsi nalev do dalsej misky , kedze paralelne pripravujem 2 caje (2x3 nalevov) misiek je potrebnych asi tak 6, pri com sa uz rozdiel (cenovy) medzi ryzovym a normalnym porcelanom prejavi
-> Otazka, ako davkovat caj? ak ma lyzicka napr 3g, tak potom to urcite neplati pri Yunnan Green, ktory je z mojho pohladu "velmi riedky" (myslim pomer hmotnosti suchych listov vs. objemu, ktory zaberaju -- teda prihliadnuc na velku diverzitu tejto hustoty nie je mozne povedat, ze lyzicka (ktora je dana objemom) ma 3 gramy. A +-1 gram moze byt pri niektorych cajoch 50% hmotnosti, ktora sa zalieva. Taktiez kuchynska vaha ktoru som doma nasiel nie je privelmi vhodna na nieco taketo, kedze chyba je +-1g (co je pri 2g 50% chyba )
vdaka za vsetky upgrady/napady