Stránka 1 z 2
ledová příprava
Napsal:
21. 9. 2008 17:21
od Doom
na poslední čajovou slavnost přinesli kluci zajímavost - ledovou přípravu.
je to další krok za klasickou maceraci:
necháte tát led a odkapávat jej na čaj (testováno na senchi). konvička se plní pěkně dlouho, ale čaj je pak excelentní.
dneska budem opakovat, zkusím nafotit přípravu
Napsal:
21. 9. 2008 19:39
od Dzin Tea Racer
To zni velmi zajímavě.
Napsal:
21. 9. 2008 20:27
od Doom
bohužel, kolega zapomněl nachystat led, takže reportáž nebude. ale chystám ji.
Napsal:
13. 10. 2008 15:08
od Doom
dneska nebo zítra bych chtěl zkusit ledovou přípravu - pokud se zadaří, udělám pár fotek
nemám sice senchu, ale nedávno se mi do drápků dostal dobrej ché thai
Napsal:
13. 10. 2008 19:00
od Dzin Tea Racer
To jsem zvědav
Já s úspěchem používám kukichu také.
Napsal:
14. 10. 2008 07:22
od Doom
panáček zapomnjél doma fotky a doma mu nechodí net. takže zatím jenom textově.
i ché thai je při ledové přípravě úplně jiný než při běžné maceraci. chuť se perfektně vyvinula, byla podstatně silnější než při studeném procesu. "masový" dozvuk sice nezmizel, ale nebyl tak intenzivní a tak přišly nařadu i další chutě, které se obvykle objeví až u dalšího zálivu
kostky ledu v zhongu vypadají taky moc pěkně.
Napsal:
16. 10. 2008 19:16
od Doom
tak, napsal jsem krátký článek o ledové přípravě
k nahlédnutí zde:
http://tinyurl.com/4dld7r
Napsal:
16. 10. 2008 20:23
od Dzin Tea Racer
Parádní
Docela mám chuť
Napsal:
16. 10. 2008 20:44
od Monishka
Dzin Tea Racer píše:Parádní
Docela mám chuť
I ja, ale nemam tu zadny vhodny caj, zadny zeleny.
Napsal:
16. 10. 2008 21:01
od Dzin Tea Racer
Jde to ze žlutého čaje a s ovoněných také, zkusim nejaký sheng puer pro zajímavost
Napsal:
16. 10. 2008 21:17
od Doom
tak to jsem zvědav, jak se bude macerovat pu-erh. pak prosím poreferuj.
Napsal:
16. 10. 2008 21:20
od Doom
mch, macerovanej ovoněnej je prý taky docela mazec. bohužel zde nemám ani jasmíňák, takže nemůžu zkoušet. obecně bych měl víc doplnit zelený čaje; oolongů a darjeelingů mám dost, ale zelený chybí
Napsal:
16. 10. 2008 21:24
od Dzin Tea Racer
Doom píše:mch, macerovanej ovoněnej je prý taky docela mazec. bohužel zde nemám ani jasmíňák, takže nemůžu zkoušet. obecně bych měl víc doplnit zelený čaje; oolongů a darjeelingů mám dost, ale zelený chybí
Zkoušel jsem jasmínový, sweet flower a naixian, což je teda oolong ovoněný.
Napsal:
16. 10. 2008 22:08
od Monishka
Prave ze ja ted nemam ani zluty ani zeleny ani ovoneny, jedine v kulickach zebych zkusila...
Napsal:
19. 10. 2008 00:27
od Lam3r_co.
Robil si to s Che Thai Nguyen Dac Biet alebo Che Xanh Thai Nguyen?
Lebo skusal som macerovat Che Xanh Thai Nguyen a na Lu Xue Ya sa to ani prinajmensom nechyta. Skus ladovu pripravu s Lu Xue Ya, ten cajik sa podla mna hodi na studeno viac ako tieto Che Nguyeny
Napsal:
19. 10. 2008 07:41
od Doom
na pytliku je napsáno Ché Thai A1
Napsal:
21. 12. 2008 15:16
od Lam3r_co.
Teraz som si zmyslel na tuto pripravu, idem to skusit s Lu Xue Ya v malinkom gaiwane s tym, ze to budem odkvapkavat rucne do misky
Napsal:
26. 12. 2008 21:35
od Pedro
Právě jsem ze svého silně orošeného Gaiwanu slil "ledový nálev" Ptačích jazíčků (Qeu She Jian tuším) a musím říct že za to čekání to stálo. Už se těším až budu mít doma nějaký dobrý oolong když to tolik udělalo s druhořadým ovoněným čajem
Napsal:
26. 12. 2008 22:50
od Lam3r_co.
Ja som to skusal s Lu Xue Ya.... Dal som tomu viacnasobnu sancu, ale nie... Vobec mi to nechuti :(
Este skusim s nejakym inym cajom a poviem, ale myslel som ze s tymto to pojde skvelo, kedze je z tych co mam doma najlepsi na macerovanie.
Napsal:
27. 12. 2008 09:26
od Doom
Lam3r_co. píše:Teraz som si zmyslel na tuto pripravu, idem to skusit s Lu Xue Ya v malinkom gaiwane s tym, ze to budem odkvapkavat rucne do misky
jestli to nebylo způsobeno tím ručním odkapáváním - možná se ti přeluhoval. zkus to nechat kapat "automaticky"
Napsal:
27. 12. 2008 12:19
od Dzin Tea Racer
Lu Xe Ya je vyborná na ledovou přípravu, ja louhuju ledovou vodou v ledničce max. 5 minut. Záleží jaka kvalita čaje taky. Množství a objem vody je jako na klasický horký čaj.
Napsal:
27. 12. 2008 16:13
od jaffar
Lu Xue Ya mi práveže chutí jedine macerovaný, teplý nejako nemusím.
Príprava samozrejme typicky moja, týmpadom čím jednoduchšie, tým lepšie - vrazím lístky v množstve odhadom do cca 3dl pohára, zalejem studenou vodou, pár minút počkám a pijem. Keď vypijem tak polovicu, dolejem znovu a zase chvíľu čakám. A opakujem kým to chutí...
Napsal:
30. 6. 2010 13:27
od Matrei
Právě sem ozkoušel maceraci železný bohyně (jarní 2010) a musím říct, že chuť je naprosto jiná a překvapivě až nasládlá, můžu jenom doporučit.
Napsal:
1. 7. 2010 14:01
od IkE Blaster
Také mi to nedalo a zkouším maceraci. Původně jsem chtěl vychlazenou vodou, kterou jsem měl přes noc v lednici, abych se zbavil i toho mála chlóru, který ve vodě máme. Bohužel do rána prapodivně voda zmizela (voli ji vypili...
). Nechtělo se mi znovu dělat s vodou, tak jsem si ráno udělal jeden nálev Huang Shan Mao Feng (s horkou vodou). Vzhledem k horku se mi teď nechtělo dělat druhý horký nálev, tak jsem zaexperimentoval a udělal něco mezi klasickou macerací a ledovým nálevem. Studenou vodu jsem nechal vychladit ledem (4 větší kostky), až byla voda studená, tak jsem ji přelil do zhongu k čaji (zbytky kostek také) a nechal louhovat, dokud se kostky úplně nerozpustili. Nakonec cca 13 minut, dle chuti by to chtělo o něco delší čas. I tak parádní zpestření, čaj je sice málo výrazný i při horké přípravě, tady ztratil úplně vůni, ale chuťově pořád výborný. Později zkusím ještě jednou, dám jednu kostku až později do zhongu a uvidím. Vypadalo to celkem hezky, měl jsem tu jen mobil, ale udělal jsem si fotku:
URL
Re: ledová příprava
Napsal:
16. 5. 2012 12:38
od Lukmignon
to by mě vůbec nenapadlo, že se čaj vylouhuje i z ledových kostek... to musím zkusit