Vážit nevážit, .... proč?
//edit Dzin Tea Racer: Jelikož původní téma v pomůckách bylo " Čím a jak vážíte čaje? " a zvrhlo se to v téma kdo proč neváží, tak můžem pokračovat zde

Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.

Monishka píše:Vazím zkusenosti, váha mi pro me prijde zbytecna.
, navaž jsi dle zkušenosti 5g čajů, různé druhy a uvidíš že to neni možné

Dzin Tea Racer píše:Monishka píše:Vazím zkusenosti, váha mi pro me prijde zbytecna.
To já taky se snažím, ale udelej si jednoduchej pokus, navaž jsi dle zkušenosti 5g čajů, různé druhy a uvidíš že to neni možné
Pokud testuji nový čaj, tak je lepší dle váhy, dělají to u zkušení degustátoři stačí gram vice nebo méně a už to není objektivní. Normálně taky od oka, ale pokud ten pokus uděláš ta věřím že z 10pokusů, budeš 9x mimo
... davam tolik, kolik mi chutna, a kolik gramu to pak vazi je uz irelevantni.
Pokud děláš degustaci, aby byla objektivní a dáváš 3g na 180ml a dáš 2,5 nebo 3,5g což se sekneě uplně snadno, tak je to velmi zkreslené. U japocnů stačí taký o 1g více a je zle
Jasně když si delam puer a dám ho více, tak zkrátím dobu, ale když děláš něco přesně a noý čaj hlavně, tak je dobré navážit 5g a pak vím jestli více nebo méně.

a pak trefíš, s váhou trefíš na poprvé a dá se líp upravit konkretní šálek na příště
ale na degustace to je opravdu nezbytné, nebo když přijde navsteva a máš větší konvici, takle trefit to do oblíbene konvičku nebo zhongu to se dá, to dělam ale jinak ne 

Já taky neříkám vážit každý čaj, ale hlavně první ochutnávaní a pak degustace, kde je předpisově předepsáno množství a doba louhování
V Teanetu to Jin také pečlivě váží, sám se ho viděl
u lepších dražších čajů, ano. Nevím jak chceš podle oka a hmatu poznat 1g, právě třeba u lisovaných, zelených jako je Pi Luo Chun apod.

jak jsem psal gram nepoznáš u čaje, můžeš mít jaky chces oko, a u čaje ktery nepijes denně to může být fatální, ale to už se opakuju. Až to vyzkoušíš, tak pochopis dřive prostě ne, to bude jen polemizování z Tvé strany jelikož jsi nevyzkoušela. Já zkusil vážit i nevážit a jelikož vážit je lepsi, že lépe určíš kolik je vhodného čaje tak proto to doporučuji. Ty zatím jsi nezkusila druhou variantu, jsi předpojatá, tak nemůžeš přece srovnávat ne?

Ikdyž to áží to v čajovnách, degustátoři, práve proto aby to bylo objektivní. Doma čaj který piju denně jak jsem psal tak odhadnu, ale nový čaj, nebo degustaci, to si netroufne ani člověk co degustuje čaje jako povolání. At už to je Jin nebo přímo v Darjelingu nebo Číně. Takže to asi není jen taková zbytečnost ;)

Přeháním já? Není to naopak? ;)

Dzin Tea Racer píše:Ok, tak toho necháme a až se sejdeme v čajovně tak si spolu zavážíme

Ale vím že když Yg mi chutnat nebude, tak možná Zg nebo Ag už pak jo a vždy už budu u tohoto druhu používat Ag, a je to 

Ale vravím, vážim (-l by som) len pri drahých čajoch, prípadne aj lacnejších len vzoriek.

já vážím jen nové čaje a vzorky, hlavně abych měl pro vás ty nej recenze 

. Takže jsem se na vlastní ruce přesvědčil také, že stejné množství dvou různých čajů může na oko vypadat odlišně ve velikosti hromádky. Takže docela chápu, že u nového čaje a pro degustaci je lepší pro posouzení kvality čaje jej odvážit, ale když jde o sílu nálevu, stačí odhad od oka.....budu si muset koupit váhu :-/Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků