začajované misky
• Stránka 1 z 1
Zdravim,necháváte si v misce čajovou patinu?Já teda jo a už je ze vnitř černá jako bota(obrazně)
Re: začajované misky
Jasné, vzhľadom nato, že všetky moje misky sú glazované (porcelán & yixing) tak zahnednuté nevyzerajú dobre.
Môj čajový blog: http://cajovykamen.blogspot.sk/
Pokud to není yixing tak to umývám.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše...
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Mimo Yixing to nemá žádný smysl. Naopak. Řekl bych, že třeba na porcelánu a sklu, kromě toho, že to vypadá blbě, to vyloženě škodí.
Souhlasím se Stanem, nevím jestli škodí, umýt to šlo vždycky, jen u takto inertních materiálů také postrádám smysl - porcelán, glazuru či sklo mám přeci proto abych v nich připravil jakýkoli druh čaje a tím že budu pěstovat patinu tak se omezuji jen na jeden druh, jinak se mi budou míchat chutě ...
Aha,tak to sem zase moudřejší
Ale dá se to sundat dost jednoduše, stačí čistý hadřík nebo houbička a trošku vydrhnout vodou. Nevypadá to hezky.
Nápoj jako nejsladší rosa z nebes.
茶
碁 go
茶
碁 go
Na cisty porcelan a sklo som dost haklivy.. v cajovni pouzivame ekologicke neparfemovanie prostriedky (Ecover atd) na take misky a konvicky. Keby mi niekto doniesol v cajovni "zacajovany" porcelanovy gaiwan, tak som asi dost na..hnevany, lebo to je podla mna o cistej lenivosti.. Ak si chcete spravit dobry obraz, tak staci misku otocit a pozriet sa aj zo spodu :-D :-D
Zdravím, mám dotaz. Často používám porcelánový gaiwan a porcelánovou misku. Vytváří se mi na nich takový hnědý povlak, který jde těžko odstranit hadříkem a saponátem. Poradíte mi, prosím, jak jinak odstranit patinu z porcelánu?
Taková ta drátenka, z jedné strany houbička a z druhé dratenka. Ta jemná radeji, je to hned.
Zkusil jsem na to použít oxyper, za chvíli to šlo krásně dolů.
Nez rozmicham oxyper, mam misku umytou jiste to je take reseni
Pomôžte prosím, mám rovnaký problém... :(
Mám dosť začajované misky. Patina nejde dole ani hrubsou stranou hubky a ani rozmočením. Ocot nepoužívam, pretože som si všimol, že príliš odmastí misky, podľa mňa až poškodí, lebo odstráni ten jemný glazúrový film na povrchu a potom sú také drsné a čaj z nich aj ináč chutí.
Stane sa niečo ak to raz za čas umyjem Jarou a vypláchnem vriacou vodou?
Mám dosť začajované misky. Patina nejde dole ani hrubsou stranou hubky a ani rozmočením. Ocot nepoužívam, pretože som si všimol, že príliš odmastí misky, podľa mňa až poškodí, lebo odstráni ten jemný glazúrový film na povrchu a potom sú také drsné a čaj z nich aj ináč chutí.
Stane sa niečo ak to raz za čas umyjem Jarou a vypláchnem vriacou vodou?
Zkus melaninovou houbičku.
Vďaka, pozrel som to na internete a vyskúšam Ty čo používaš? A ten saponát občas vadiť bude?
Kdyz neni zbyti, tak to saponatem vezmu. Ale samozrejme jen porcelan/glazuru, nikdy ne yixing, ci jinou holou keramiku s pory.
S melaninovou houbičku není třeba žádných saponátů, bez vody. Jakkoliv zažraná usazenina na porcelánu/yixingu jde velmi z lehka setřít. Z houbičky si stačí utrhnout pouze malý kousíček, ten když je pak špinavý, tak vyhodit..Takže jedná houbička vydrží na hodně dlouho...
Vdaka, už som bol pozrieť v obchodoch, ale nikde ju nemajú, takže ju asi objednám z netu. Inak nepoškodí nijako porcelán? Mikroškrabance a pod.?
Ja jsem si jednou vycistil porcelanovy zhong Jarem a trvalo měsíc než sem se toho smradu zbavil. Několikrát jsem to vyvařoval a stejně to nepomohlo nakonec se to časem vytratilo takže bacha.
Jinak teď patinu poleju nebo namočim do horké vody a pak vydrhnu hadříkem, třeba pomalu u filmu.
Jinak teď patinu poleju nebo namočim do horké vody a pak vydrhnu hadříkem, třeba pomalu u filmu.
Tak kdyz uz, tak samozrejme mnozstvi jaru tak male, jak to jen jde. Me tedy po jaru nadobi nenacichlo nikdy.
• Stránka 1 z 1
Zpět na Nádobí - konvičky, gaiwany, šálky....