Stránka 1 z 1

Polévání Yixingu vroucí vodou?

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2010 20:56
od Pooh
Na způsob kung-fu připravuji čaj už nějakou dobu a běžně polévám konvičky i vodou, aby se luhoval čaj při co nejvyšší teplotě (a mimoto mi přijde, že se jim to líbí).

Nedávno jsem četl na jedněch stránkách, kde se, vypadá to, vyznají (je to i jeden ze zdrojů starých konviček), četl, že se to nemá dělat. Důvod? Může to zničit lesk a způsobit nerovnoměrnou patinu.

Upřímně řečeno, nějakou dobu před tím jsem si všimnul, že některé moje slušnější konvičky, na kterých je patina dost vidět (Xiao Hong Ni na shengy a Duan Ni na shu), opravdu začaly zničehonic mít nerovnoměrnou patinu, jako bych je uprostřed těla drhnul a jinde ne. (Zdůrazňuji, že do té doby jsem drhnul pouze očividnou "špínu", jako je stopa po pramínku, který stéká z hubičky, kolem víčka apod.)

Může to být i tím, že dříve jsem myl konvičky pouze studenou vodou (i když důkladně), teď zase vroucí. Ale může to až tolik ničit patinu? Přijde mi, že některé ji pomalu ztrácí a to je polévám myslím si celkem štedře.

Máte podobné zážitky? Co si o tom myslíte?

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2010 21:18
od Dzin Tea Racer
O patinu se musis starat rozleštováním, lidé si často pletou patinu a čajovou usazeninu. Jak jinak by jsi chtel pit na kung fu cha když nepolevat vroucí vodou? A pak po čajovaní vypláchnes horkou vodou. Nemusi byt na vyplachování vroucí, stačí proste horká. Patinu rozleštuj a uvidíš jak budou konvičky hezké a nikde žádné šmouhy. :-)

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2010 21:27
od Pooh
Takže štěteček? :-)

Jinak, co si myslíš/myslíte i ostatní, o tom ničení lesku? Mně osobně to přijde jako hloupost..hlavně při některých aktivitách se tomu člověk ani nevyhne (např. při tom mytí konvičky)! O vyvařování před a během "zajíždění" ani nemluvím..
Nebo myslíš leštění konviček po čajování? Zakoupil jsem domů za tímto účelem hedvábí.. A nebo oboje? Smile
Abych to ještě upřesnil - nemám tam ani tak šmouhy, jako spíš místa, na kterých patina v podstatě chybí a je vidět původní hlína.

Zkrátka ta konev je tmavá a třeba uprostřed té patiny je světlé políčko, jako bych to jenom na tom místě vydrhul..

Editoval jsem Ti posty, nedavají se přispevky po sobe... Tea Racer

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2010 22:03
od Dzin Tea Racer
Ano oboje, štětečkem je potíraš při čajování, a hadříkem je lestis po tom co je proplachnes horkou vodou a již jsou suche, nebo kdykoliv po tom :-) Patina se vždy vyvíjela nerovnomerne...

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2010 22:22
od Pooh
Děkuju za objasnění :-)

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2010 22:27
od Dzin Tea Racer
Já jak říkam se z konvičkama rád " mazlím " a leštím je, jsou nektere pak jako zrcadlo, uplne jinak se z toho pije... doporučuji.

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2010 23:45
od Pooh
Ano, já je taky rád opečovávám :-) Moc rád je polévám, hladím je, prohlížím..můj první štěteček bohužel skončil neslavně, ale zatím bych mohl zkusit alespoň to hedvábí.

Stejně jsou živé. Jak to potom vrací v nálevu, to se zkrátka ukáže. A starání se o ně je neuvěřitelně meditativní záležitost.. :-)