Stránka 1 z 1

nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 13. 8. 2013 20:33
od trixao
Zdravím všechny zdejší čajomilce.

S čajováním začínám a mám zkušenosti jen s čaji porcovanými běžně dostupnými v supermarketech, chci však vyzkoušet čaje kvalitnější. Protože nevím, co mi bude chutnat a chci vyzkoušet co možná nejširší čajové spektrum, rozhodl jsem se, že si vždy nakoupit nějaké množství vzorků po 10g a prozkoumávat. Jaké nádobí je na to ideální a zároveň univerzální pro všechny druhy čajů? Našel jsem testovací sady, ale nikde jsem už nenašel, jak se používají a přijdou mi zbytečně drahé. Když jsem na to podívám, je to vlastně takový menší gaiwan navíc s miskou, ten však můžu pořídit o dost levněji.

Co by jste mi tedy doporučili? Předem děkuji za všechny rady.

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 13. 8. 2013 20:35
od Dzin Tea Racer
V tom případe porcelán nebo sklo. Porcelán je mi bližsí. V tom mužes delat vse. Kup nejaký gaiwan střední velikosti.

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 13. 8. 2013 20:43
od trixao
A střední velikost je co, cca 150ml? Myslíš, že ty degustační sady tedy nemají smysl? Někde jsem četl, že dělá např. černý čaj v gaiwanu není vhodné..

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 13. 8. 2013 20:51
od Dzin Tea Racer
Degustace černých čajů je trochu neco jineho. Ano do 200ml, to je pohoda. To využijes dost.

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 13. 8. 2013 23:18
od Pat-Pej
Osobně bych ti doporučil něco takového:
http://www.asiaclassic.cz/images/foto/zbd41105.jpg
http://www.asiaclassic.cz/images/foto/zbd41103.jpg
http://www.asiaclassic.cz/images/foto/zbd41097.jpg

Tím myslím jen tak orientačně gaiwan, slévátko, šálky a nějaké to drobné moře k tomu.
Podobný set mám a jsme s ním relativně spokojený. Není to žádná kvalita, ale do začátku stačí.
Nabízí ho snad všechny obchody s čajovým nádobím. Už druhý takový gaiwan mi prasknul,
ale vzhledem k ceně to není taková ztráta. Hlavní je aby nádobí bylo buď celé porcelánové/skleněné
nebo alespoň uvnitř glazované.

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 13. 8. 2013 23:43
od FarKy
U mna to bolo tak, ze som si kupil porcelanovy 150 ml zhong a nalieval do salky. Neskor som zistil, ze mi je to blbe nalievat do salky. Chcel som zazit tu atmosferu. Tak som si kupil mensie misticky, neskor aj zlievatko a pripravoval si caj na tacke. Potom som si kupil more, aby som mohol caj pripravovat kdekolvek v byte a nielen v kuchyni a nakoniec termoska, aby som nemusel stale zapinat kanvicu :D Toto si myslim, ze je zakladny set. Zalezi na tom ci chces sypane zacat pit kvalitne, degustacne alebo ako ja hovorim: "na europsky sposob" t.j. sitko a hrncek. Ak degustacnym sposobom, tak odporucam zacat ako som to popisal. V gaiwane sa daju pripravit vsetky caje, samozrejme niektore su vhodnejsie, ine nie, ale v konecnom dosledku sa daju vsetky pripravit. Najviac sa hodia zelene, polozelene a biele z ciny. Menej uz japonske, ale daju sa tiez pripravit :) Co sa tyka objemu, tak na zaciatok tych 150 ml je akurat :)

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 14. 8. 2013 11:55
od tomdo
Gaiwan a miska (velká, nebo menší, kdy je ale potřeba nějaké slévatko) podle mě stačí, dá s tím v pohodě vystačit. Moře jsem dloooouho neměl a dokázal jsem bez něj žít, člověk si spíš uvědomí, jak bez něj mohl žít, až když si ho pořídí. Myslím, že s nádobím to ze začátku nemá cenu přehánět a gaiwan s miskou (potažmo slévátkem) se dají pořídit v pohodě do tří stovek. (Já osobně s tímhle žiju spokojeně do dneška.) Co do objemu, myslím, že 150 ml a spíš možná méně je nejlepší, mám radši nádobí kolem 100-120 ml. Je jinak ale pravda, že termoska, nebo jiné řešení, jak uchovávat teplotu vody, se hodí, ale to taky nemusí být žádná horentní suma.

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 14. 8. 2013 16:21
od trixao
Super, díky za reakce. Ujistili jste mě v tom, co jsem zamýšlel. Díky za odkaz na pěkný krám, zkusím se tam zajet zítra podívat, ceny mají pěkné, snad to i něco vydrží. Ještě se zeptám, k čemu přesně se používá to slévátko? Asi tuším, že z gaiwanu do něj a pak do misky, ale není to trochu zbytečné? A dají se v nějaké přijatelné kvalitě v gaiwanu připravit i černé čaje?

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 14. 8. 2013 17:41
od joda
Gaiwan je naprostý univerzál, dokonce v něm občas dělám kromě zmíněných černých/červených i čaje z Darjeelingu a několikrát i čaje japonské. Dobré je volit tenkostěnný model, méně pak při slévání pálí :)

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 14. 8. 2013 20:09
od FarKy
Zlievatko sluzi na ochladzovanie vody a na nalievanie caju do misiek. Je to praktickejsie ked mas viac mensich misiek. Napr. 150 ml gaiwan a 3 x 50 ml misky. Vies si predstavit, ze by si nalieval zo 150ml gaiwanu do troch 50 ml misiek? Ano, da sa to, ale nebudus mat v kazdej miske rovnaky silny nalev.

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 15. 8. 2013 01:59
od joda
Pokud u toho umíš trochu odhadovat, nálev budeš mít přibližně stejný. První misku do půlky, druhou do půlky, třetí celou, dolít druhou, dolít první ;) Slévátko je však jednodušší, to každopádně. Zejména s nádobím na které nejsem zvyklý ho preferuji :)

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 15. 8. 2013 12:29
od epidot
na začátek stačí pouze jeden zhong 100ml (s vnitřní glazurou). konvičky, slévátka a šálky bych řešil jindy. dle stavu domácí vody eventuelně filtrační konvici.

zdar :-P

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 30. 8. 2013 05:47
od trixao
Ještě jednou díky všem za super podněty. Nakonec to dopadlo tak, že jsem si koupil skleněnou konvičku Simax na vaření vody, konvice Britu, teploměr, kapesní mikrováhu a glazovaný keramický 100ml gaiwan s miskou. Celkově jsem se s tím vším vešel do 800 Kč, což mi přijde dobrý. Teď ještě počkám, až obchodcajem.net obnoví z prázdninového režimu možnost osobního odběru a nakoupím si nějaký zelený čajíky.

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 17. 6. 2019 07:14
od tifik
Asi se zeptám tady, je 160 ml na zhong moc?

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 17. 6. 2019 09:48
od Stan
Proč? To je asi jen otázka zvyku.

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 19. 6. 2019 09:06
od Dzin Tea Racer
Do tech 200 ml, to je ideální, záleží na jaké čaje. Pokud chces pít long jing pri 60 °C což lze rovnou a pod 50 °C už se dál neluhuje, pij jej klidne z 300 ml zhongu, občas to tak dělám..

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 19. 6. 2019 09:14
od tifik
Díky, to zkusím, to vypadá zajímavě. Teď mám 140 ml zhong a celkem mi to vyhovuje, rád bych zkusil i menší. 160 ml dostanu k narozeninám :-)

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 19. 6. 2019 09:15
od Dzin Tea Racer
V tom případě je lepší menší yixing, treba na lahůdky...

Re: nádobí do začátku

PříspěvekNapsal: 21. 9. 2022 09:42
od martik
já používám french press - sice je to hlavně na přípravu kávy, ale skvělé se hodí i na yerba mate, pokud nemáte nic jiného.