Stránka 1 z 1

Rize

PříspěvekNapsal: 8. 10. 2009 16:25
od Gwynnbleid
ako pripravujete rize? rovno luhujete? ci ho pred tym aj oprazite? ja ho prazim, len nemam este na to spravny odhad. Mate niake overene postupy?
(do tejto sekcie som ho dal naschval, lebo ho radim do rovnakej kategorie ako tuareg, alebo jogi)

PříspěvekNapsal: 8. 10. 2009 19:42
od Dzin Tea Racer
No každopádně to je červený čaj a sem rozhodně nepatří :-)
Ale to pražení.. dejme tomu že to z neho dela malinko specialitu. Já ho nepražím, pripravuji tak že zaliju vrouci vodou a nechám v uzavřene termosce louhovat cca 15-30 minut. Znám lidi co ho vaří ale to mi nechutna...

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2009 20:09
od Balajko
skusal som ho luhovat v termoske a chuti mi ovela viacej ako keby sa prazil....:-)

PříspěvekNapsal: 28. 10. 2009 17:00
od Gwynnbleid
Balajko píše:skusal som ho luhovat v termoske a chuti mi ovela viacej ako keby sa prazil....:-)


tak pokial sa neprazi, tak mne pride taky chutovo nevyrazny oproti inym cajom

PříspěvekNapsal: 28. 10. 2009 23:45
od Balajko
Gwynnbleid píše:
Balajko píše:skusal som ho luhovat v termoske a chuti mi ovela viacej ako keby sa prazil....:-)


tak pokial sa neprazi, tak mne pride taky chutovo nevyrazny oproti inym cajom



ano hej pravda, ja sam ho mam rad prazeny, ale akosi sa neodvazim prazit to sam doma...ale ked sa tak polhodinu luhuje je tiez fajn, zalezi od vkusu.

PříspěvekNapsal: 31. 10. 2009 21:59
od Assam
skúšal som ho najskôr pražený,,výraznejšia chuť,ale nepražený má tiež niečo do seba...

PříspěvekNapsal: 3. 11. 2009 18:06
od Balajko
no takze....spytal som sa kamaratky ktora robi v cajovni u nas v TN, ako ho oni robia:
nasypat si pozadovane mnozstvo do hrnca, nechat na prudkom ohni asi tak minutu, kym sa z neho nezacne sirit vona a dymit, medzitym mat nachystanu vriacu vodu a opatrne zatial(SYCI a PRSKA to vsade naokolo)
a potom podla potreby luhovat (ja som ho luhoval tak 15 minut)

Re: Rize

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2012 00:35
od desttro
Balajko: to je nechutnost, provést tohle chudáčkovi Rizému.. :(( Zasloužila by za ucho! Spálit čaj no fuj achjo :( kde to jsme!!!

Domácí turecký samovar - samopražič

Klasická příprava rize je v podstatě jednoduchá, vytovříte si turecký samovar! Dvě konvičky na sebe, lze nahradit dole i hrncem. Prostě vezmete konvičku Á (nebo říkejme ji také miláček) naplníte jí požadovaným množstvím čaje (v mém případě tak 2 polívkové lžičky) a šup sní na zavařenou vodu v konvičce BÉ (Té budeme říkat zlatíčko). Jelikož vodní pára má maximálně 100°C není možné ryze spálit (na 100°C se také 'chladí' spojovací část) , chvilku to pravda tvrvá déle ale je to zaručený úspěch. Připravuji tak rizé už řadu let a nikdy se nic pokazilo. Tak tedy když je pražení dokončeno (nebo-li také dosušování), vůně je intenzivní tak je na čase sundat kovičku miláček (Á) a vlít do ní vodu ze zlatíčka (bé). Nechat luhovat!! Rychlý nálev (5min) není tak silný ale chutnější je když to tam prostě zapomenete tak na 15 minut. Pak už se může podávat do Rize panáků a nezapomentě, Rizé se pije ze SKLA !!!!

Po Evropsku

Druhý návod je rychlejší, šup s 2 lžičkami Rizé na pánvičku a nad ohneň (na eletrice to moc dobře nejde a na indukci zapomeňte). Na pánvičce držte ruku, když začne pálet musí te jí dát s honě.. nejlépe je pohazovat s čajem v pánvičce (stejně jako když restujete zeleninu). Aby bylo vše řádně propraženo. Pak už jen stačí dát si záležet a když začne výborně vonět je čas vše zesipat do konvičky a zalít tak 95°C vodou, ani stovkou nic nezkazíte.

Hotovó....

Re: Rize

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2012 11:18
od Assam
pre desttro:
popravde poznám tú čajovňu čo Balajko spomínal osobne.. a úroveň bola veľmi dobrá. a čajovníčka bola viac než znalá :) .. turkey rize pripravila vždy chutne..
Samozrejme .."pražený" .. keď sa s tým človek trošku pohrá, určite ho nespáli .. resp. tem európsky spôsob.
Mne osobne chutí veľmi sladený . kandizovaným cukrom a samozrejme piť čo najviac za horúca, vtedy mi chutí najviac..

Re: Rize

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2012 12:07
od desttro
pro Assam:
Neříkám, že je to chyba čajovny. Možná momentální skrat čajovnice i to se stává. Rize je zvláštní čaj i v samotném turecku jsou rozděleny názory na přípravu.
Pokud chutnal tak bud nebyl fláknuty do hrnce a odpoležen do požáru ale upražený. Spálené Rize se pozná podle chuti, je rozdílná od té charakteristické.

Omlouvám se, za tahání starého vlákna.

Re: Rize

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2012 12:30
od Gwynnbleid
A tiež s tou indukciou vôbec nesúhlasím. V čajovni pražíme na indukcii a ide to skvelo. Chce to troska cvik a hlavne cit aby to človek nespálil. Tiež k tomu dymu: samozrejme, keď to už dymí tak je to spálené, ale keď uvidíš len veeeeľmi jemne, tak je to signál, že už máš určite prestať. Ale ťažko sa to presne popisuje, treba sa hlavne riadiť čuchom a skúsenosťami a samozrejme riadne ten čaj prehadzovať.

Re: Rize

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2012 15:51
od desttro
Gwynnbleid omlouvám se za svou špatnou tézi, předpokládal jsem, že nelze pražit na indukci. Hold stále se mám čemu učiti. :)