9. 2. 2015 19:04 od petr.ptacek
Nedalo mi a musel jsem reagovat.
Prvně hodnota pro osvobození od cla a DPH je 22 EUR. Pokud je mezi 22 až 150 EUR, vyměří se pouze doplatek DPH. Pokud je nad 150 EUR, vyměřuje se i clo.
Za druhé pošta tě nemusí zastupovat, je tvá volba jestli jejich služeb využiješ nebo ne. Můžeš se zastupovat sám, ale poté zaplatíš tak jako tak 96 Kč poště za to, že zásilku převzala, koukla na ni, řekla, že nemůže dál a poslala ti informaci. Pokud se necháš zastoupit pak je celková částka 192 Kč.
Poštovné se počítá buď z uvedeného na faktuře a ano respektují i free shipping. Pokud však dáváš jen výpis z PayPal kde není zřejmé jaká je výše poštovného nebo je na to speciálně neupozorníš, použijí jakési jejich tabulky pro výpočet poštovného. Co jsem vyrozuměl tak to většinou počítají pro nejrychlejší způsob dopravy EMS apod. Je tedy dobré si toto pohlídat.
Poslední věc je stanovení kurzu dané měny. Ta je stanovena dle kurzovního sazebníku na daný měsíc. Není to nic úchvatného, ale víceméně se drží kurzu ČNB. Samozřejmě když měna v daném měsíc prudce klesne, není to na daný měsíc zohledněno.