Co právě pijete?

<<

lesasyn

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 17. 3. 2013 16:45

Re: Co právě pijete?

Wu Yi Single Estate Tie Lo Han AAA
Krásná neděle a skvělý čaj :D
Obrázek
<<

Dzin Tea Racer

Administrátor
Administrátor

Příspěvek 17. 3. 2013 16:50

Wu Yi Single Estate Shui Xian
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Razor

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 17. 3. 2013 17:45

2012, Sencha Ohira
<<

Gwynnbleid

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 18. 3. 2013 18:01

Long feng blue label 2009
<<

pacatom

Začátečník
Začátečník

Příspěvek 18. 3. 2013 22:06

Mao Xie ;-)
<<

Pyroh

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 18. 3. 2013 22:31

Lesasyn: Hmmm, moc pěkně vypadající kamínka!

Já dneska měl po včerejší 2011 Handmade Shu Xian i 2010 verzi. A bavila mě víc. Dobré Wu Yi je dobré Wu Yi...
<<

lesasyn

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 18. 3. 2013 22:43

...a taky skvěle funkční :-) Už se mi daří bez problému do 20ti minut přivést vodu k varu ;-)
Teď si dávám večerní 1999 CNNP Green Mark Ripe Beeng Cha
<<

theanaut

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 19. 3. 2013 13:43

matcha superior
<<

Čajový Kameň

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 19. 3. 2013 20:17

Darjeeling MAKAIBARI 2012
<<

Jamo

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 20. 3. 2013 09:53

vcera sme si kamosom sadli v prahe v CD na tohto rocnych certvych zelenacoch z Meng Ding mali sme: Kamennu ruzu a Sladku rosu
nevsedny zazitok
ak mas nadhernu manzelku ocarujucu milenku ak vlasnis skvele auto ak nemas problem s danovym uradom ak vzdy ked vyjdes von na ulicu svieti na teba jasne slnko a ludia sa na teba usmievaju...
je cas skoncit s narkotikami
<<

Pyroh

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 20. 3. 2013 10:18

2006 Haiwan Pa sha. Krásně mi zraje, chlapec. Za pět let by mohl být poměrně skvělý. Srovnání s verzí skladovanou v Kunmingu ukazuje, jak je příliš suché skladování špatné. Obávám se, že pokud ten čaj zůstane v Kunmingu ještě tak 10 let, stane se z něj přesušená mumie.
<<

Gwynnbleid

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 20. 3. 2013 13:48

Pyroh píše:2006 Haiwan Pa sha. Krásně mi zraje, chlapec. Za pět let by mohl být poměrně skvělý. Srovnání s verzí skladovanou v Kunmingu ukazuje, jak je příliš suché skladování špatné. Obávám se, že pokud ten čaj zůstane v Kunmingu ještě tak 10 let, stane se z něj přesušená mumie.

ja som tu prave pil dajaky Jingmai z kunmingu 2009 a porovnam aj s LF Green 2009 (velmi podobny matros mi to pride) dry storage podla mna nieje uplne na zahodenie :-) Zalezi to podla mna hodne od caju a co od toho cakas
<<

Pyroh

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 20. 3. 2013 15:59

Gwynnbleid: Kunming ale není "dry storage" v běžném slova smyslu... Jinak, podle mě je Kunmingské skladování ok tak do 8-10 let (i když že by to nějak superparádně vyzrálo se říct nedá), spíš až pak to jde do průšvihu... Já toho Pashu taky kupoval po třech-čtyřech letech v Kunmingu a to ještě byl ok.

Třeba ten Pasha podle mě nikdy v Kunmingu pořádně neztmavne, max. bude takovým tím "superdry storage" způsobem oranžový, nějaké přezrálé ovoce tam třeba i bude (a nebo ani to ne a půjde jen do dřevitosti), ale pochybuju, že by se tam pořádně rozvinula sladkost a zemitější tóny. Pak přijde taková ta divná nakyslost a půjde pod kytky... Všechny hodně suše skladované čaje co jsem měll, ať už 10 let v Kunmingu, nebo v Malajsii ve vysušovaném skladišti, šly tímhle směrem. Vlastně i co mi lidi posílali z Kalifornie, kde mají taky sucho (možná i víc než v Kunmingu) byly už po osmi letech zralé na pohřbení.

Spousta lidí, co čaji myslím hodně rozumí a má hodně napito, mi i potvrzovala, že to supersuché skladování z Kunmingu je hlavně marketingový trhák tamních obchodníků. Výhoda je, že opravdu starších čajů takhle skladovaných je naprosté minimum, takže není úplně snadné ukázat, že ty čaje se po čase zlomí a zkazí. Proč se tenhle dementní trend přenesl sem, těžko říct. Asi že se tu normálněji skladované čaje moc nevedou.

To je teď prostě určitá úchylná vlna - jasně, že dry storage je docela slavná věc, ale čaje, které to odstartovaly, byly hlavně '88 Qing Bing a 2001 Mengku Yuanyexiang. Měl jsem oba a to jsou totálně jiné věci než mumie z Kunmingu.

Pro představu, tohle je 2001 YYX - dry storage:

A tohle je 1995 variace na 7542 - Kunming-like storage:

Příprava typově stejná. Rozdíl v barvě je myslím dost evidentní. A v kvalitě taky, ten čaj už začíná mít problémy (vydržel to dlouho, některé moc suché čaje už z 2001 mi přijdou na hranici pitelnosti).

edit. P.S. Jingmai je docela atypická oblast, co se týče zrání, ty čaje zrajou obecně dost divně (hodně mě překvapil ten skok, když jsem propil nějaké 2001-2003 Jingmai, nebyl jsem z toho vůbec nadšený). Třeba HLH Jingmai z 2007 je pořád docela ok, i když byl 5 let dost v suchu. Jingmai bych určitě pil spíš mladší, protože jak stárne, tak jde spíš do červeného čaje (fakt divné, ale tenhle jev popisuje víc lidí, někdo to spojuje s malolistou odrůdou čajovníku) - a při rychlé spotřebě může být i dost suché skladování ok.

Ale u "klasičtějších" oblastí, jako je Bulang, Nannuo, nebo Yiwu je moc sucha jak popravčí četa...

Edit: Dej tam prosím mensi foto nebo náhledy :-) Tohle fakt ne :-) navod je v návodech :-) Admin

Tak milí čtenáři :-) já jsem se snažil vám ve svém volném čase prospět ukázáním srovnání barev čaje :-). Dokonce jsem teď strávil pár neplodných minut hledáním návodu na zmenšení :-) V Pravidla, první sekci není (text o vkládání fotek tam je :-) Ale bez úpravy velikosti :-)) :-) V sekci "fotografie" o tom taky nic není :-) Když jsem dal vyhledávat na titulní stránce fóra "návod", tak jsem to taky nenašel :-) Takže si přes google vyhledejte na mém blogu 2001 Yuanyexiang a 1995 7542. Já se tak budu ještě otravovat s nějakými kravinami...
Naposledy upravil Pyroh dne 20. 3. 2013 17:12, celkově upraveno 2
<<

Gwynnbleid

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 20. 3. 2013 16:26

Akože pil som aj dosť úchylnosti.. Ale napríklad tá Zdenkova Xia Guan Jia Ji 2001 mi príde hodne zaujímavá. A je to z Kunmingu. Taktiež čo som pil z essence xiaguan 8653 tu dry stored verziu bola fakt super! To sme sa vtedy zhodli všetci ľudia čo sme ju na pu erh klube pili. Mám rád aj vlhkejšie skladovanie, ale tam zase niečo čo som pil bola iba sladko-drevitá voda... Niesom zástanca jedného ani druhého, ale si vezmi, že dry storage (kunmingska) je relatívne nová vec. Tiež to chce pokusy/omyly.. A by som to len tak mavnutim oka neodsudzoval.
<<

Dzin Tea Racer

Administrátor
Administrátor

Příspěvek 20. 3. 2013 16:47

Shui Xian 2012
Obrázek
Obrázek
<<

chawangpu

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 20. 3. 2013 16:52

Ono ale neni Kunming storage jako Kunming storage :-) Třeba já mám sklad vedle jezera Dian a vlhkost ve skladu je 60-70%, během loňského léta jsem kupoval i regulátor vlhka, protože bylo řadu měsíců déšť a vlhkost šla přes 80%-
Pak ale třeba na Jinsi tea marketu někde ve 3 patře, kde se skladují čaje, kde je sucho totální a střecha je plechová, tak tam je většinu roku fakt vedro a sucho uplně maximální.
Jinak je dobré, že je dneska výběr z mnohem více skladování a nejde vše přes Hongkong, lidi si můžou vybrat a porovnat co jim chutná. A druhá věc je, že dost čajů přišlo do Kunmingu po pár letech z Xishuanbanna, kde je vlhkost zatraceně vysoká a vedro celoroční.
Jinak ty Xiaguan koláče, pil jsem 8653 z roku 1990 Kunming storage to bylo jak pít kus dřeva...totální mumie.jako na Xiaguany fakt Kunming dry storage neni to pravé:-) Naštěstí se XG tady moc nikdo nevěnuje a vše jde rovnou do Kantonu a ven z Číny.

Pyroh : 1995 variace na 7542 - Kunming-like storage: - co je to za koláč ? To má barvu jak Kunming storage kolem 2005 roku spíš.
<<

Pyroh

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 20. 3. 2013 17:03

Gwynnbleid: Hmm, ta 2001 mi až tak superzajímavá nepřišla (+ je otázka, jak velkou část života strávila v Kunmingu)... ale slušný čaj to je, to určitě. Ta 8653 je opravdu výborný čaj, o tom žádná, ale co vím, tak to je z Hongkongu (byť zase "dry storage") - typově velmi podobné skladování jako měl Qing Bing (který taky někdy doporučuju, už není o moc dražší, ale přišel mi ještě o dost lepší než ta 8653). Takže jak říkám - dry storage ano, ale Kunmingská mumifikace ne.

Jo, jak říká Honza, není Kunming jako Kunming - pokud má ve skladu 60-70, je to úplně v pohodě; suché zrání, ale ty čaje by to nemělo poškodit.
<<

Gwynnbleid

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 20. 3. 2013 18:52

Mozno by potom bolo na tuto temu fajn zalozit zvlast diskusiu. Teraz btw dopijam Bada 2008 (viz blog)
<<

Dzin Tea Racer

Administrátor
Administrátor

Příspěvek 20. 3. 2013 19:11

Pyroh píše:Tak milí čtenáři :-) já jsem se snažil vám ve svém volném čase prospět ukázáním srovnání barev čaje :-). Dokonce jsem teď strávil pár neplodných minut hledáním návodu na zmenšení :-) V Pravidla, první sekci není (text o vkládání fotek tam je :-) Ale bez úpravy velikosti :-)) :-) V sekci "fotografie" o tom taky nic není :-) Když jsem dal vyhledávat na titulní stránce fóra "návod", tak jsem to taky nenašel :-) Takže si přes google vyhledejte na mém blogu 2001 Yuanyexiang a 1995 7542. Já se tak budu ještě otravovat s nějakými kravinami...

Milý uživateli :-)
Prvni sekce pravidla - první post - jak vkládat obrazky :-)
viewtopic.php?f=32&t=572
Uvedom si že se sem pripojuji lidé s mobilem, smartfonem, tabletem, notebookem a obrázek plné velikosti se jim nevejde na display ani ho pri mobilním pripojeni nestáhnout. Pokud neumis obrazek dát formou náhledu, dej jej jen jako odkaz, to také jde. Ale ne takovou prasárnu prosím...
Obrázek
Obrázek
<<

Pyroh

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 20. 3. 2013 19:30

Dzin Tea Racer píše:
Pyroh píše:Tak milí čtenáři :-) já jsem se snažil vám ve svém volném čase prospět ukázáním srovnání barev čaje :-). Dokonce jsem teď strávil pár neplodných minut hledáním návodu na zmenšení :-) V Pravidla, první sekci není (text o vkládání fotek tam je :-) Ale bez úpravy velikosti :-)) :-) V sekci "fotografie" o tom taky nic není :-) Když jsem dal vyhledávat na titulní stránce fóra "návod", tak jsem to taky nenašel :-) Takže si přes google vyhledejte na mém blogu 2001 Yuanyexiang a 1995 7542. Já se tak budu ještě otravovat s nějakými kravinami...

Milý uživateli :-)
Prvni sekce pravidla - první post - jak vkládat obrazky :-)
viewtopic.php?f=32&t=572
Uvedom si že se sem pripojuji lidé s mobilem, smartfonem, tabletem, notebookem a obrázek plné velikosti se jim nevejde na display ani ho pri mobilním pripojeni nestáhnout. Pokud neumis obrazek dát formou náhledu, dej jej jen jako odkaz, to také jde. Ale ne takovou prasárnu prosím...

Ok, máš pravdu, tam už návod na náhled vidím. Ok, příště dám zmenšené.
<<

Dzin Tea Racer

Administrátor
Administrátor

Příspěvek 20. 3. 2013 19:37

Nemusíš nutne s náhledem ale dát to menší, jinak to je pak zasekané a nepřehledné :(
Jen v sekci degustace jsme se dohodnuli že necháme větší.
Obrázek
Obrázek
<<

Čajový Kameň

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 20. 3. 2013 20:58

2009 Mengku Wei Zui Yuan, čím ďalej ten čaj pijem tým viacej mi chutí objavujem ďalšie hlbiny chuti.
<<

pacatom

Začátečník
Začátečník

Příspěvek 20. 3. 2013 21:28

Zhu cha nic moc :--)
<<

cajovnicka.ic.cz

Čajomil
Čajomil

Příspěvek 21. 3. 2013 10:30

Šalvěj lékařská a přepis poznámek z předposledního matéčka potřebného k zveřejnění průvodce :-) na ochutnání mi chybí jen Nobleza Gaucha - AZUL :-)
Ps.: máte někdo kontakty na prodejce maté z jiných zemí? Španělsko, Amerika? Německo teď dost podražilo své produkty. Prosím PM ;-)
Každý týden nová nezávislá degustace.
http://www.cajovnicka.4fan.cz
<<

Dzin Tea Racer

Administrátor
Administrátor

Příspěvek 21. 3. 2013 17:27

Ba Da Beeng Cha, 2011
Obrázek
Obrázek
Obrázek
PředchozíDalší

Zpět na Off Topic