Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 20. 9. 2015 11:06

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Napiš co jsi tam dal za dobrutky do toho nálevu krom TouFu. :-) Já mam naložené 3 sklenice, už budu ochutnavat další várku.. moc doporučuji uzenou papriku, dá se sehnat v prodejnách s korením, stačí na špičku nože a je to fantazie.

Stane já to nakladal pred 15 lety bežně, ani nevím proč jsem s tím přestal, možná jsem se toho prejedl a ted je druhé kolo :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 20. 9. 2015 11:58

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Jo, tak v celku žádnej zázrak. pepř, sůl, papriku, uzenou papriku (mám ji moc rád a kupuji celé uzené chipotles),čerstvé chilli, a bylinky, což obnáší tymián, oregano, sušenou bazalku, semínka koriandru a bobkový list. Dále čerstvý česnek a sůl. Cibuli jsem nedával.
Co bych asi příště zkusil je "asijská" varianta. Rybí omáčka, sojová omáčka, kardamom, badián, koriandr, zázvor, galgán,citronová tráva..... a chilli............a v sezamovém oleji??? :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 20. 9. 2015 12:11

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Já tam dávám pokažde neco jiného, naposledy sojovku ne, ale jinak často. Bylinky jak kdy, sušené také. Ale co je tam vynikající jsou sušená rajčata, to je fakt lahůdka!
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 20. 9. 2015 12:50

Re: Domácí výroba a příprava potravin

No, tak to je další pecka! Olivy a sušená rajčata a kapary, třeba............ no super! :-)
Jo a taky dělám jednu lahůdku.
Na kolečka nakrájený lilek (jistě že předem nasolený, aby pustil tu hořkost) ugrilovaný na dřevěném uhlí se naskládá do sklenice. každá vrstva se potře drceným česnekem a pokape olivovým olejem (extra virgin) a balsamigovým octem. Umístí se do chladničky. Po zhruba týdnu je to super snack. Ale vydrží to měsíce. A pak to běžně nalézáme vzadu v lednici a otevíráme na Silvestra a chválí to i můj "masožravý" Táta. :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 20. 9. 2015 13:32

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Mám podobny recept a delam to s bramobry, ale jen na par hodin a prikryté, hodne česneku, bramobry jsou opečene na kolecka, je to vyprostovák na chripky!
Olivy jsem tam nezkousel do tofu, ale zase olivový olej ano :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 21. 9. 2015 20:47

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Tak dneska prisly na řadu domácí utopenci!!! Pochopitelně vegetariánské!
Obrázek

Složení:
Vegetariánské parky, klaso, nebo tofu salám... dohromady nebo zvlást.
Nálev na utopence dle chuti vetsinou 1/3 octa, nejlepe jablečný a zbytek voda.
Svarit spolu s korením, trochou cukru, soli.. Koření - pepr, nové koreni, bobkovy list, chilli, horčice...
Do sklenice dat, salam či parky, pak cibuli, můžeme i česnek, korení... chilli, feferonku, papriku...
Zalít nálevem a dat do lednice na tyden a více.

Přísný zákaz pro Stana! Je to prilis navykové, nedelej to nebo se toho užere*** :-)o)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 21. 9. 2015 21:03

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

:-)
Jen potřebuji ještě vědět, jestli to zaléváš horkým, nebo studeným nálevem.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 21. 9. 2015 21:30

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Bud vlažným nebo studeným, nikdy ne horkým!
Jinak jsem kdysi dával do toho i syrovou mrkev a česnek, ale uplne nemam rad kombinaci česnek a cibule v jednom jídle ikdyž oboje mam rád. Ale vynikajici v tom jsou pochopitlne papriky jakékoliv.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 29. 9. 2015 07:40

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Hlásím, že naložené Tou Fu zmizelo během víkendu! :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 29. 9. 2015 14:52

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Tak to je dobrá zpráva, co jsi tam dal? Já dneska asi ochutnám Hermelín naložený nebo utopence.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 29. 9. 2015 20:32

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Složení popsáno pár příspěvků zpět. :-)
V sobotu stáčím Ume ocet.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 29. 9. 2015 20:37

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Aha, já myslel že jsi delal už jiné. :-) Ume ocet je parádní!
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 30. 9. 2015 22:41

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Tak nakládané Toufu je od první zkoušky u nás tradicí, troufám si tvrdit! :-) Takže další kola budou následovat.
Pokud jde o UmeSu, je to kompromis, protože nemám kde vzít ty originál japonské ryngle (nebo co to vlastně druhově je?), takže jsem použil klasické moravské špendlíky.
Ten ocet je tedy parádní. Možná trochu ostrý. Musím to porovnat s originálem. Každopádně domácí octy se mi zamlouvají, takže teď vážně přemýšlím o archivaci, resp. zrání octa v dubovém soudku. Jen ta investice je drtivá. Pokud máte někdo tip na snesitelně "drahý" dubový soudek (cca 10l), tak ten vřele uvítám. :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 10. 2015 11:58

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Tak já chci zkusit i nakládané Olomoucké tvarůžky, nemá s tím nekdo zkusenost?
Umeboshi jsou švestičky a je prý nutné tam dát prave ty listy rostliny která je barví.... ale ve skutečnosti Umeboshi je odruda meruňky. :-)))
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 1. 10. 2015 12:32

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Jo to je Perila.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 10. 2015 19:24

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Já vím že Perila, ale to je pro barvu, hlavní je prý prave ta umeboshi, pochopitelně sůl, ale ta se sehnat dá. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

lesasyn

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 816

Registrován: 1. 6. 2011 06:13

Bydliště: Choceň

Příspěvek 1. 10. 2015 19:59

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Dzin Tea Racer píše:Tak já chci zkusit i nakládané Olomoucké tvarůžky, nemá s tím nekdo zkusenost?


Vynikajíci tvargle jsou řádně propepřené - 4barevným pepřem, s červenou cibulkou na velmi jemné plátky a zalité smetanou (alespoň 20%). Nechat pár hodin při pokojové teplotě a pak šup do lednice. Za 5-7dní naprostý blaho!!! A k tomu kváskový chléb s kmínem... mňam.

Udělali jste mi chutě s tím nakládaným tofu, tak jsem taky naložil. První test po třech dnech... nejradši bych to slupnul všechno! Naložil jsem s červenou cibulkou, česnekem, trocha sójové omáčky, drcené uzené Chipotle no a hlavně řádnou porci čerstvého chilli z vlastního výpěstku - Takanotsume, Habanero, Black Pearl. Jo a byl to mix uzeného tofu a klasického. Olej 2/3 slunečnicového, 1/3 oliváče. Je to pecka!
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 10. 2015 22:19

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

2 Lesasyn: Tak to vyzkousím, smetanu sice nemusím, mozná udělám výjimku :-) Nezkousel jsi to do oleje? Pry se i obalují jako smažák...
Do tofu jsou vynikající i čerstvé nebo sušené bylinky! Dále korení jako nové, bobkový list či pepr...

Také pestujes chilli? Já je mam jeste venku, snad nepomrznou... :(
Jamajku yellou, Jalapeno, black olive .....
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

lesasyn

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 816

Registrován: 1. 6. 2011 06:13

Bydliště: Choceň

Příspěvek 1. 10. 2015 23:14

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

To udělej, opravdu to stojí za to ;-) do oleje jsem nezkoušel.
Copak jako smažák, ale do bramborákového těsta! To je pak žrádlo :D
Jó, chilli, to já rád! Většinu už jsem sklidil a mou tříletou kyti Filius Blue přesunul za okno, ta je ještě obalená, takže postupně oždibuji. Kvůli malému balkónu spíš pěstuju menší odrůdy. Výbornej je Apache - super papriková chuť a pal ještě snesitelnej. Na miliónovky jako je Bhut Jolokia Peach a Ghost Red chodím za holkama do místního obchůdku. To jsou keře, že bych víc jak tři na bolkóně nevypěstoval :-)

Ještě k bylinkám - výborná kombinace je citrónový tymián a sušený rajčata ať už s tofu nebo s hermelínem...
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 10. 2015 23:28

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Ano, sušená rajčata jsem psal už výše v receptu. Já to riskuji jeste venku na balkone, snad to vydrží :-)
Mám toho letos více, zkousím nové odrudy :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

lesasyn

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 816

Registrován: 1. 6. 2011 06:13

Bydliště: Choceň

Příspěvek 1. 10. 2015 23:35

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Letos měl kámoš Habanero White a ta byla naprosto nádherná. Nezkoušel jsi? Má sice malé plody, asi 1-1,5cm ale za to desítky! Byla úplně obalená. Příští rok určite zasadím. Malé plody co jsou ideální na nakládání i zajímavě vypadají na pohled.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 10. 2015 23:54

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Ne, tu nemám, ale jsem zvedavý na Black olive, to by melo byt také malé. Dozravá mi Jalapeno TAM a bhut jolokia, to je neco málo z novych.... Jinak Jamajka Yellow a Pasila Bajio jsou mé stálice. Zkousím i CHille de Abor, tak uvidíme.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 4. 10. 2015 13:26

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Naložena další "várka" picles.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 4. 10. 2015 13:47

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Stane loni jsem udelal taková kvanta pickles že mam tak na rok jeste :) letos nic, ale krásne vyzrále (rozložená celuloza v zelí) je odmena za pilný lonsky rok. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 4. 10. 2015 14:14

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Mě se podařilo sehnat dvoulitrový nakládácí hrnec, takže můžu nakládat průběžně.
PředchozíDalší

Zpět na Off Topic

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků

cron
TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz