5. 4. 2010 18:12 od tomdo
Vždyť píšu, málo skutečných buddhistů, ale spojit podstatu buddhismu s moderním západním stylem života není nejlehčí. Jinak "Jakési náboženství pro 21. století" považuji za ideální stav, ke kterému nedošlo, ale mělo by dojít, dojde ke spojení tradic mnoha národů, včetně islámu, od nichž se máme také čemu přiučit, buddhismus ve své čisté podobě je způsob života těžko slučitelný se Západem. Zde ovšem dojde k "obohacení" obou stran a vzniku "panfides", spíš něž jako víry způsobu života a nahlížení na něj. Pokud o praktikování buddhismu, třebas upřímné, nechci se nikoho dotknout svou neznalostí, považuji za nesmysl. Snad jsou i výjimky, pro mě buddhismus znamená filosofii, se kterou možná v hrubých nárysech souhlasím, rozcházím se s ní v podrobnostech. Buddhismus má na Západě složitou posici, jsme zvyklí na dogmatická náboženství, což, myslím, buddhismus moc není. I když o něm vlastně nic moc nevím, je mi bližší než křesťanství, protože mám pocit, že odpovědi hledá uvnitř, ne venku, ne v nějakém bohu. Ale lidé na Západě potřebují dogmatické náboženství, pravidla a dohled, nedostatek tohoto je příčinou krise morální, která tu panuje, či spíše teprve začíná.
Nápoj jako nejsladší rosa z nebes.
茶
碁 go