Stránka 1 z 1

Meng Ding Shan 2009

PříspěvekNapsal: 8. 2. 2010 23:23
od IkE Blaster
Dneska jsem ochutnal tento čaj (Huang Ya Sechuan, Meng Ding Shan 2009), těšil jsem se na něj, ale poměrně mě zklamal.

Když to vezmu podle zkušenosti Dzina

Délka louhování - ze začátku nechápu snesitelnost čaje při takto dlouhém louhování, prvních 8 nálevů jsem dělal okolo 15s a z toho 2-3 byly šíleně hořké (první bych odpustil, dělal jsem velice rychlý oplach).

Počet nálevů - dělal jsem jich celkem přes 10 (nevím přesně), z toho první 2-3 skoro nepoživatelné, poté se začala vyplňovat chuť, ale velice rychle slábla (4. až 6. nálev byl nejlepší). Poslední 2 nálevy jsem nechal dlouho (okolo 3-4minut) louhovat, takže chuťově byl výborný (stejně jako ten 4. až 6.), ale bez jakékoliv vůně a téměř bez barvy.

Chuť - bylinky ani citrus nebyl cítit (chuťově ani čichově), pečený mi také vůbec nepřipadal. Z počátku byla vůně výrazně trávová, postupně se zlehčila, ale jiné aroma cítit nebylo. Chuť ve většina nálevů spíše hořká, ne moc do sladka (až tak od 5. nálevu).

Jediné v čem se plně shoduji je barva nálevu - průzračná světle žlutá. A vzhled vylouhovaných lístků - po 5-6 nálevu krásné, poté začaly ztrácet barvu a zpět se jakoby zavíjely. V té době ale ještě neztrácely na chuti.

Příprava v 240ml zhongu. Čaj mám jako vzorek od pana Prachaře (longfeng - díky :) )


Nemůžu říct že by byl špatný, ale velký zázrak to nebyl. Jako delikatesu bych ho neoznačil :) Třeba jsem něco udělal špatně, nevím o tom.

PříspěvekNapsal: 9. 2. 2010 09:46
od Dzin Tea Racer
To vypada ze si pil skoro jiny caj :) mozna to bude tim ze je uz stary, je to rok 2009! Me tento cajik moc chutnal, 15s je akorat na louhovani, jeste by mohla byt spatba voda, ja si myslim tim starim :) jestli jej letos LF bude mit, koupim jej znova. Hodnotit ted rok stary caj je tezke. Upravim preklep v louhovani, logicky je to 15s, az 3min. Omlouvam se ale z mobilu to neopravim.

PříspěvekNapsal: 9. 2. 2010 10:17
od IkE Blaster
Je to možné, také jsem nad tím přemýšlel, ikdyž mi čaj přišel jako poměrně trvanlivý (před zalitím voní poměrně dobře). Trošku to zmírním - není to nejhorší čaj, pil jsem už i daleko horší :) Ale nebyl takový, jaký jsi ho popisoval :)

PříspěvekNapsal: 9. 2. 2010 10:53
od Dzin Tea Racer
Chtelo to zkusit ihned. Napr DJ FF uz po 3 mesicich chutna jako seno :)) me chutnal opravdu moc a nevydrzel mi proto ani 14 dni. Proto se zelene a zlute caje prepracuji letecky jelikoz kvalita klesa dramaticky a uz v lete jsou vyprodeje i o 50%. :)

PříspěvekNapsal: 9. 2. 2010 11:37
od Inhereth66
Aj ja si myslim ze to bude urcite "vekom" caju...takyto caj rychlo straca nech je baleny alebo skladovany akokolvek...

PříspěvekNapsal: 9. 2. 2010 12:42
od IkE Blaster
Na longfengu je stále k prodeji, vzorek mám od půlky ledna

Link :-)

Takže jsem to neovlivnil :-) Ale až se objeví nové, tak mu dám ještě šanci (pokud bude za rozumnou cenu).

PříspěvekNapsal: 16. 2. 2010 21:28
od IkE Blaster
Tak jsem si ho dal včera ještě jednou, zkoušel jsem i s mlíkem a (nebo) medem. Med nic moc, mléko zjemnilo, ale až moc. A přišel jsem na dobrý poznatek - když k čaji přistoupím jako neznalý, tak je to výtečný svěží po trávě vonící (i trochu chutnající) nahořklý čaj :) Takže včera mi chutal moc. Každopádně až bude čerstvý, tak zkusím ještě jednou novou várku (ale podle fotek je tenhle atypický, má lístky úplně jinak "stočené" než ostatní Meng Ding.

PříspěvekNapsal: 16. 2. 2010 21:33
od Pepinoo
Hmm.. Sorry za offtopic ale mám doma Meng Ding Si Bei Xiang.. Tak by ma zaujímalo prečo to má podobný názov.. Neni to podla provincie kde sa tento čaj pestuje ?

PříspěvekNapsal: 16. 2. 2010 21:48
od Dzin Tea Racer
Meng Ding - Zamlžený vrcholek je název pohoří :-)
Huang Ya - Žlutý Tips je název čaje.
Meng Ding Shan je pohoří Meng Ding, v provincii Sichuan, je tam mnoho čajů, tohle je žlutý ale jsou tam i zelené, jiné...

PříspěvekNapsal: 16. 2. 2010 22:13
od Stan
Sicchuan, má oblíbená destinace :-)
Krásné vzpomínky!!

PříspěvekNapsal: 17. 2. 2010 08:54
od IkE Blaster
Takhle mě (nebo nás?) nechat závidět :)