10. 8. 2020 10:16 od Stan
Tak jsem chvilku hledal místo, kam bych tuhle úvahu dal a jelikož jsem vhodnější vlákno nenašel (a další zakládat nechtěl), omlouvám se všem, kterým to sem tak úplně nesedí.
Totiž, vzhledem k situaci, rozhodl jsem se projet se po „vlastech českých“ a při té příležitosti poohlédnout se, jak to je vlastně s čajem u nás. Nezajímaly mne čajovny. Tedy v několika jsem byl, ale ty hodnotit nechci a nebudu. Naopak jsem si dal záležet a ve všech hotelech, penzionech a restauracích jsem si prostě přál čaj. Zjistil jsem následující.
Nabídka čaje v českých gastro provozech je jedna velká tragédie. A potácí se daleko za nabídkou kávy. Přitom ta ušla značný kus cesty od obligátního „turka“ v tlustostěnné sklenici se sáčkem cukru krystal a hliníkovou lžičkou. Jednoho dne přišlo „preso“ a bylo to. Přitom s cenou se taky hnout muselo a ten první skok z dvanácti na třicet korun byla docela raketa. Takže argumentace cenou je poněkud lichá. Dneska dostanete, až na výjimky, všude dobrý kafe. Nebo alespoň slušný. S čajem je to jinak. Bohužel. Když už dostanete skutečně čaj, a ne nějakou chemizovanou absurditu, která asi napřed vznikla a pak se dohodlo jakou má příchuť, bude to s největší pravděpodobností mizerný čaj. O adjustaci nemluvě. Špatná příprava, špatná voda, špatný nádobí. Personál je absolutně mimo. Trochu líp jsou na tom penziony a hotely, kde si z krabice můžete vybrat, pokud tam něco zbylo a další už je stejný jako jinde (je to popsaný o řádek výš). Takže tady je tedy fakt potenciál. Kdyby měl někdo nápad, co s tím, tak…