Tridit dle fermentace je podle me nesmysl. Je to jednoznacna taiwanizace a bude s tim i problem. Urcit stupen' fermentace se da jen odhadem, neni na to zadna laborator. A urcovat podle oka a chuti nejde. Zdanlive tmave listky jsou potom v nalevu svetlejsi, caje prochazeji nejen fermentaci, oxidaci, ale take pecenim a treba i roastovanim. Dle toho potom maji jine chute. Nektere caje by se potom vubec nedali zaradit (napr. ve sve podsate "nedofermentovany" Dong Fang Mei Ren).
Spavna cinska tradicni klasifikace je:
1) Sever Fujianu (tzv. Minbei): - patri sem Wu Yi Yan Cha (utesove caje z pohori Wu Yi) - Da Hong Pao, Rou Gui, Tie Lohan, Shui Jin Gui, Shui Xian, Bai Ji Guan a nektere dalsi.
2) Jih Fujianu (tzv. Minnan): - patri sem hlavne Tie Guan Yin a jeji mladsi braska Huang Jin Gui. A to nejen z oblasti Anxi (ta je jen kolebkou a mistem nejlepsich caju). Ale taky Mao Xie a Ben Shan oolong.
3) Guangdong, Feng Huang - pohori Fenixe: - patri sem Fenixove caje. Jak originalni stromovy Dan Cong (Tan Chung) tak i moderni kerovy Fenix.
4) Taiwan (dle Cinanu jen dalsi Cinska provincie

): - Patri sem hlavne tzv. Taiwanska koruna (Dung Ding atd), potom caje druhe generace 80. let (jako Si Ji Chun napr.) a dva zvlastni caje - Wen Shan Bao Zhong a Dong Fang Mei Ren.
- Pokud se vyrabi napodobenina caje, jako napr. cinsky "Bai Hao oolong" (kopie taiwanskeho Dong Fang) tak se musi zaradit do skupiny Cinske. Kazdy caj ma hlavne vlastnosti dle oblasti. Kdyz ho pijete tak proste poznate ze chutna spis jako cinsky bily ale vicefermentovany caj, takze jasne vite ze je s Fujianu. Ono to pomaha i v pripade jinych padelku. Napr. Jina ma v prodejne levnejsi Bai hao Yin Zhen, ktery prodavajako bily caj, ale kdyz se ho zeptate na rovinu prizne, ze neni bily a je z Yunnanu. A je to HODNE citit v te chuti. Chutove je proste spis "ovocny" nez "bily"...
- Pokud se jedna o Lao-stary oolong, tak ty se vzdy z neceho vyrabeji. A musi byt zarazeny do skupiny ze ktere pochazi. taiwan do taiwanskych, cinske do cinskych. A pokud se jedna o kupaz - smes, tak se musi zaradit do skupiny smejdu. Toto jednoznacne neni dobry jev...