Zdravim vsechny! Long time no see, jak se rika
Jen bych se tu chtel podelit o vlastni zkusenosti se skladovanim.
Pu Erhy uz neresim, vse to tu jiz zaznelo - yixingske dozy, puerhoteka, vlhkost... S tim vsim naprosto souhlasim.
Spis k Yan Cha bych neco dodal. Psal o tom na svem blogu Stephane Erler: (
http://teamasters.blogspot.com/2010/01/ ... asted.html)
Zkousel to sice s prazenym Bao Zhongem, ale vyjadruje se tam i k utesovym cajum. Dle nej, je nejlepsi skladovat je vzduchotesne v porcelanu. Yixing pri delsim skladovani redukuje jejich vuni.
S timto nazorem se naprosto ztotoznuji. Mel jsem tu moznost sledovat jak se chut' techto caju meni casem v yixingskych dozach. Nejdriv jsem to pozoroval behem prace v Teanetu, ale hlavne potom v Neotea. Pokud jsou tyto caje skladovany v puvodnim baleni a do dozy prijdou "pred prodejem", jen jim to prospeje, rozvoni se, atd. Ale pokud jsou skladovany v yixingske doze vic jak pul roku zacinaji postupne ztracet vuni a chut'.
Kdo byl v Neotea urcite si pamatuje obrovskou sbirku yixingskych doz Jiriho. Vcetne velmi kvalitnich doz s dvojitym vickem atd. Na zakazniky to pusobi mimoradne dobre. Ale na jine caje nez Hei Cha, pri delsim skladovani bohuzel ne. I u Yan Cha po roce jsem pozoroval ztratu vuni a chuti. V pripade jinych caju (bohuzel byly v nich i bile a zelene caje) to byla naprosta katastrofa. Doma to mam podobne, vzduchotesny porcelan pri delsim skladovani zachova ty caje lepe. Do yixingu je davam (pokud mam tu moznost) nekolik dnu pred pouzitim.
V podstate to Dzin jiz napsal o delsim skladovani wu-longu. Ale chci dodat, ze vztahl bych tento postup i na utesove wu-longy. A ze pod delsim skladovani z vlastnich zkusenosti bych chapal cas presahujici pul roku.