Ahoj,
svetly a tmavy pokial viem nie su cinske terminy, pouzivame ich my u nas. Vypozoroval som, ze sa za svetle vacsinou povazuju nepecene oolongy (napriklad moderna Tie Guanyin ci Taiwanske Gaoshany). Tmave su potom pecene - prida sa nakoniec jeden vyrobny krok, pecenie uz ususeneho caju bud v elektrickej peci alebo na drevenom uhli (najznamejsie su prave skalne oolongy z Wuyi).
Yancha (岩茶) ci utesovy/skalny oolong je oznacenie cajov z Wuyi, ktore sa tradicne pestuju skutocne na skalach ci medzi skalami. Poda je tu samozrejme extremne kamenita, co ovplyvnuje rast cajovnikov a dodava cajom z takychto zahrad svojraznu chut. Pre upresnenie sa da dodat, ze sa dnes ako yancha oznacuju vsetky oolongy z oblasti Wuyi, preto sa zacali pouzivat presnejsie terminy Zheng Yancha 正岩茶 a Ban Yancha 半岩茶, Zheng Yancha su tie "skutocne" caje naozaj pestovane na skalach v centralnej casti Wuyi (viz foto), Ban Yancha su caje z okolitych kopcov (kde je stale poda velmi kamenita).
![Obrázek](http://tomas.valec.net/f/wuyi2_t.jpg)
Yancha je zalezitostou Wuyi, v inych oblastiach sa pestuju ine typy oolongov. Tie Guanyin z Anxi, Dan Congy z Fenixovej hory, lisovana Shui Xian z Zhangpingu, Fo Shou - Budhova dlan z Yongchun, ... A asi milion najroznejsich "nezaraditelnych" oolongov z Taiwanu
Delit sa da podla:
- oblasti, v ramci oblasti niekedy podla nadmorskej vysky,
- kultivaru cajovniku, niekedy podla typu v ramci jedneho kultivaru (ako napr. u Dan Congov: Mi Lan Xiang je typ kultivaru Shui Xian),
- veku cajovnikov - niekedy sa cenia mlade stromy (Anxi), ale vacsinou cim starsie stromy, tym vzacnejsi caj (Wuyi, Fenixova hora),
- zberu (prekvapivo je u niektorych oolongov cennejsi jarny, u niektorych jesenny zber)
- zavadania (tradicne pri okolnej teplote ci moderne za pouzitia klimatizacie)
- stupna fermentacie
- vysledneho tvaru (volne listy / gulicky ala Tie Guanyin / lisovany caj / ...)
- pecenia (nepecene/elektricky pecene/pecene na uhli) a stupna pecenia (jemne az silne)
- veku hotoveho caju (cerstve Xin Cha, archivne Chennian Cha)
Ani neviem ci je to vsetko
![Smile :)](./images/smilies/smile04.gif)
Mimochodom sa taktiez momentalne venujem studiu oolongov, takze ked narazis na zaujimave informacie, nezabudni sa prosim tiez podelit, vopred dik
![Smile :)](./images/smilies/smile04.gif)
Nech ti chuti...