2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin - Archivace

<<

Mykotoxin

Uživatelský avatar

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 12

Registrován: 15. 1. 2012 22:51

Příspěvek 13. 11. 2012 19:43

2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin - Archivace

Všechny zdravím a opět mám ozátku :).

Chutnal jsem vzorek tohoto čajíku a musím říci, že mě zaujal (zachutnal). V daném e-shopu mají ovšem napsáno, že čaj je Stárnoucí oolong a z toho jsem jaksi zmatený. Až doteď jsem si myslel, že stárnoucí jsou pouze některé černé a Pu-ery. Proto bych rád poprosil o vyjasnění pojmu Stárnoucí oolong.

Popřípadě, kdybych si ho pořídil ve větším množství jak jej skladovat aby mu bylo fajn (neztrácel na chuti atd.).

Děkuji...
Oblíbené citace:

Každá myšlenka, kterou myslíme a každé slovo, které vyslovíme, vytváří naši budoucnost.
Změníte-li své myšlení, změníte svůj život.
Občas si řekněte: "Na co myslím? Chtěl bych, aby tato myšlenka vytvářela můj život?" . ..
Vaše myšlenky vytvářejí váš život a pokud si toto uvědomíte, mohou nastat nesmírné změny.


Louise L. Hay
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 13. 11. 2012 20:11

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

Stárnoucí oolongy jsou ty většinou silněji tepelně upravené, tedy už z výroby nějakým způsobem připravené na zrání, nejlepším příkladem může být právě tradiční silně pečená Tie Guan Yin, také jsem viděl zrát Dan Congy, taiwanské Dong Dingy a další čaje. Často se po určité době opět trochu přepékají a tím trochu oživí. Skladovat lze ve větším množství v temném prostředí se stabilní teplotou a vlhkostí a hlavně bez zápachu.

Ono pečení v čaji zanechá ovocné stopy a ohnivost, ohnivost se časem vytrácí a ovocné stopy a další chutě časem ještě více vystupují. Mám tyto čaje rád.
<<

Mykotoxin

Uživatelský avatar

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 12

Registrován: 15. 1. 2012 22:51

Příspěvek 13. 11. 2012 20:28

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

Děkuji za vysvětlení. Čajík určitě ve větším množství zakoupím (opravdu byl mňam) obzvláště, když je tu ta možnost, že nebude ztrácet na chuti. Takže když si tento čajík pořídím a přijde mi domů v originálním vakuovém balení po 50g a těchto balení si dejme tomu pořídím více. Tak mám balení, které nebudu zrovna pít neotvírat a nechat v originálním balení jen skladovat v temnu a mimo ostatní pachy? A jak nejefektivněji uchovávat to balení které zrovna otevřu?

Nu a nakonec jen pro zajímavost. Jak píšeš/te ono to občasné přepékání se dá dělati i doma v domácích podmínkách a ještě k tomu to bude pro čajík dobré?
Oblíbené citace:

Každá myšlenka, kterou myslíme a každé slovo, které vyslovíme, vytváří naši budoucnost.
Změníte-li své myšlení, změníte svůj život.
Občas si řekněte: "Na co myslím? Chtěl bych, aby tato myšlenka vytvářela můj život?" . ..
Vaše myšlenky vytvářejí váš život a pokud si toto uvědomíte, mohou nastat nesmírné změny.


Louise L. Hay
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 13. 11. 2012 20:41

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

To přepékání se dělá většinou po letech, doma se udělat dá, ale riziko že se při něm čaj zmrší je poměrně enormní :-) Je rozdíl mezi skladováním například otevřeného balení než se dopije a dlouhodobým zráním - na dlouhodobé zrání to chce vždy velké množství čaje dohromady, dobré skladovavcí podmínky a samozřejmě za přístupu vzduchu. Na krátkodobé skladování je to víceméně fuk, stačí obyčejná dóza, nebo i pytlík ...

//edit: ještě podotknu, že moc zkušeností s dlouhodobým skladováním nemám, většinou se tyto čajíky u mne moc dlouho neohřály :-)
<<

Mykotoxin

Uživatelský avatar

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 12

Registrován: 15. 1. 2012 22:51

Příspěvek 13. 11. 2012 20:49

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

Na to přepékání jsem se ptal převážně ze zajímavosti, zkouše to nebudu :-) .

Nu takže kdybych chtěl i nějaké to množství nechat dlouhodobě zrát tak jakým tedy způsobem a jaké pak to je přibližně to minimální (velké) množství? Oolongy se nechávají zrát tedy stejným způsobem jako Pu-ery tak jak je to napsáno zde na foru či jiným způsobem?

Děkuji za trpělivost s mými dotazy :-)
Oblíbené citace:

Každá myšlenka, kterou myslíme a každé slovo, které vyslovíme, vytváří naši budoucnost.
Změníte-li své myšlení, změníte svůj život.
Občas si řekněte: "Na co myslím? Chtěl bych, aby tato myšlenka vytvářela můj život?" . ..
Vaše myšlenky vytvářejí váš život a pokud si toto uvědomíte, mohou nastat nesmírné změny.


Louise L. Hay
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 13. 11. 2012 21:08

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

Podmínky na skladování bych viděl podobné, ano, možná bych u nich preferoval raději suché prostředí. Zrát se nechá dát odhadem od 200g, ale to spíš tahám z paty :-) Až si to přečte admin, určitě Ti k tomu také řekne své, neb má narozdíl ode mne zkušenosti :-|
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10392

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 13. 11. 2012 22:52

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

Kdepak, oolongy zrají malinko jinak.
Je dobré koupit nejakou dózu z porcelánu ( ne yixing ten k tomu není dobrý )
naplnit ji uplne plnou a hermeticky uzavrit. Dát do stabilní teploty. Vlhkost se tam dostat nemůže. Je dobre zalít víčko voskem a dat tam provázek, pak se to dobre otevře ;-)
Přepražuje se to až po letech. Nemusí to být vůbec nutné přepražovat.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 13. 11. 2012 23:27

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

Zalití voskem bych spíš viděl na dlouhodobé uchování, ale pokud jej chci nechat zrát, tedy chuťově měnit, například zbavit trochu té ohnivosti u některých, tak to chce nechat pár let přístup vzduchu, nebo ne? Jen se ptám, také pro své budoucí účely :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10392

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 13. 11. 2012 23:46

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

Nechat zrát a nechat vyprchat oheň, jsou diametrálně odlišné procesy. To bych nezaměnoval, ohledně zrání jsem odpověděl.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Mykotoxin

Uživatelský avatar

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 12

Registrován: 15. 1. 2012 22:51

Příspěvek 13. 11. 2012 23:59

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

Tož moc vám děkuji za odpovědi alespoň jsem zas o něco chytřejší. Ze dvě porcelánové dozy doma mám takže to alespoň s jednou vyzkouším (vosk, špagátek a nechet uležet ze prál let :D )
Oblíbené citace:

Každá myšlenka, kterou myslíme a každé slovo, které vyslovíme, vytváří naši budoucnost.
Změníte-li své myšlení, změníte svůj život.
Občas si řekněte: "Na co myslím? Chtěl bych, aby tato myšlenka vytvářela můj život?" . ..
Vaše myšlenky vytvářejí váš život a pokud si toto uvědomíte, mohou nastat nesmírné změny.


Louise L. Hay
<<

Čajový Kameň

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 194

Registrován: 27. 10. 2012 19:40

Příspěvek 2. 12. 2012 10:25

Archivácia

Dobrý deň,

v oolongoch sa zatiaľ moc nevyznám, ale chcel by som sa spýtať, že ako je to s ich archiváciou. Aké druhy oolongov sú vhodné na archivovanie, a ktoré nie? Ako ich skladovať?
Ďakujem :)
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 2. 12. 2012 12:04

Re: Archivácia

Ahoj,
stačí se kouknout do fóra, hned ve druhém příspěvku pod Tvým se něco podobného řešilo, i když je pravda, že název příspěvku je matoucí :-)

viewtopic.php?f=4&t=873

K archivaci osobně vnímám jako nejvhodnější pečenější čaje - tradiční Tie Guan Yin, Wu Yi, Dan Congy, viděl jsem však i archivní taiwanské jako Bao Zhong, Dong Ding a dokonce i Ali shan.

Naopak jako méně vhodné považuji takové ty lehoučké Čínské jako moderní zelená kytičková Tie Guan Yin, Mao Xie či Ben Shan. I když předpokládám, že se najdou výjimky.

Zkušený však také nejsem, takže počkáme ještě na další reakce :-?
<<

Čajový Kameň

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 194

Registrován: 27. 10. 2012 19:40

Příspěvek 2. 12. 2012 12:33

Re: Archivácia

Ďakujem, to vlákno som si z pochopiteľných dôvodov nevšimol :)
<<

wigwam

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 35

Registrován: 2. 6. 2012 04:17

Příspěvek 2. 12. 2012 20:11

Re: Archivácia

Ahoj, neviem ako v Číne, ale na Taiwane je archivácia oolongov pomerne obľúbený šport. Videl som archivovať iba tradičné (pečené) oolongy, ale možno sa dajú aj tie nepečené, neviem... Taiwanci skladujú oolongy v keramických dózach (vraj tá dóza musí trochu dýchať, ale nie príliš málo alebo príliš veľa :)). Videl som dózy neglazované, ktoré by mali teda dýchať celým povrchom a dózy glazované (tie potom stoja na nožičkách a majú neglazované dno -- môžu dýchať dnom). Každá dóza sa pravdepodobne hodí na iný čaj, zrejme čím pečenejší čaj, tým vzdušnejšia dóza. Raz za pár rokov sa čaj z dózy vyberie a dopečie. Väčšinou sa jedná o väčšie dózy, na množstvá čaju rádovo v kg.

Asi by sa dali získať aj podrobnejšie informácie o TW postupoch, otázka ale je, či by to vôbec v našich klimatických podmienkach fungovalo rovnako. Pán Jiří Melzer (tea-experience.cz) robí sem-tam v ČR ochutnávky oolongov a myslím že toho vie dosť aj o archivácií. On tvrdí, zjednodušene povedané, že vhodný čaj je možné archivovať s dobrým výsledkom aj vo vakuovom sáčku (v akých sa TW oolongy predávajú). Chcel by som to niekedy vyskúšať, ale neviem či nájdem dosť trpezlivosti :)

Zpět na Polozelené - Wu Long, Yan Cha

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz