karel.walt píše:Vlhkost nemerim. Snazim se ji udrzovat primerenou, ani sucho ani moc vlhko. Hlavne zadne pachy v pokoji, zadny vykyvy teplot. vetram caj jen obcas - treba jednou do mesice.
Tady píšeš žádné výkyvy teplot
A pak že by měli kolísat...
Ano měli, tak jak to je přirozené v ročních obdobích, co se týká měření vlhkosti je to důležité, aby člověk dostal nějaký cit, pak už možná stačí měřit dle citu. Ale ono to ovlivnuje šíleně moc faktoru, hlavně kde člověk žije, pokud v paneláku je jina vlhkost po celé roční období než v bytovce, roddiném domku nebo činžáku. Hodne pochybuju že se dokáže člověk trefit jen dle pocitů. Já jsem alergik a mam doma zvlhčovač do bytu a vlkost opravdu kolísá dle teploty, jak venku tak uvnitř, tak dle čehokoliv jiného tak rychle že se to měřit až tak dobře nedá. Větrat asi dle pocitů, na to jsou rozporuplné názory i v Číně, i co se týka obracení nebo preložení. Někde nechávají tongy na místě léta někde ne. Měření teploměrem a stopkama je opravdu zvěrstvo
Dneska lidé zkouší cokoliv, Jin uskladnuje čaje i v tom velkém humidoru, kde měří teplotu i vlkhkost na měřácích
Ono udržet vlkhost a teplotu a vůbec celé dobre klima je velmi snadné v místoti vyhražené jen na čaje. ALe když je nekdo skladuje v menším množství, tak je to o to těžší...
Já osobně zastávam nazor že zvlhčovat ano, hlavně v zimních měsících kdy topime, vetrat dle pocitu, a kolísání teplot ano, jelikož to je přirozené.
A hlavně ochutnávat, protože tak to poznáme nejlépe.
Byl jsem svědkem toho když kamarád skladoval puery a chlubil jsem jak jsou staré, ale chutnali tak vubec neuzraly. Proto se přikálním k názoru zjistit jaké mam doma nebo kde jej usklanuji podmínky a pak už si jen vychytám jak moc musim zvlhčovat