Stránka 2 z 5

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2008 12:56
od Dzin Tea Racer
Hlavne si kup nejaky kvalitní. Já mám za 290kč tento. Měří i teplotu rovnou a je docela kompaktní.

Obrázek

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2008 13:32
od miroš
Tenhle mám taky ale neustříhl sem si kabel na externí měření teploty jako ty.Já si myslim že když se rozbije tak to pude líp reklamovat. :D

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2008 13:59
od karel.walt
A to se vazeni opravdu mylite s tou vahou. napr po 4 letech uskladneni caj ktery byl vyroben jako 250g cihla, tuo cha atd. vazi v prumeru 230-240g. takze nejsou to desetiny, 4 roky=10-20g...
Nekdo tu psal ze pracuje v Teanetu. vemte puer ve tvaru houby (caj ktery je v CR uz cca 4-5 roku, ten byl u Jina jeste v Borivojce, sheng) a zvazte ho. Je to malokdy 250g, vetsinou tak 230-240. To znamena ze za Ceskych podminek presycha. Takze zmena vahy muze byt i velice patrna. nebo podivejte se na nabidku serioznich obchodu na netu, pokud je caj starsi tak vsude je uvedena mensi vaha nez puvodni... A vzdy o desitky gramu.

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2008 20:06
od Dzin Tea Racer
karel.walt píše:A to se vazeni opravdu mylite s tou vahou. napr po 4 letech uskladneni caj ktery byl vyroben jako 250g cihla, tuo cha atd. vazi v prumeru 230-240g. takze nejsou to desetiny, 4 roky=10-20g...
Nekdo tu psal ze pracuje v Teanetu. vemte puer ve tvaru houby (caj ktery je v CR uz cca 4-5 roku, ten byl u Jina jeste v Borivojce, sheng) a zvazte ho. Je to malokdy 250g, vetsinou tak 230-240. To znamena ze za Ceskych podminek presycha. Takze zmena vahy muze byt i velice patrna. nebo podivejte se na nabidku serioznich obchodu na netu, pokud je caj starsi tak vsude je uvedena mensi vaha nez puvodni... A vzdy o desitky gramu.


To je jasné že se mění váha pokud se sesychá, jen si nedokážu představit, tu šílenou statistiku, jak vše vážím pravidelně a zaznamenávám co se jak seschlo... měření a udržování optimální vlhkosti je daleko jednodušší a myslim i přesnější metoda.
Ale tím jsme taky narazili na jádro problému, a to je skladovat čaj v podmínkách našeho klimatu, to je úplny nesmyl, proto vlhčíme....
Dokonce jsem byl nekolikrát svědkem, kdy v prodejnách a čajovnách, byl čaj např. u pultu a pod ním zapálená vonná tyčinka! v blizkosti přímotop... a prodejce se chlubil že je to už 3 roky starý puer... takto to chodí. Čaj nejen že nevyzrál, ale načichl a přeschl :-(
K tomu vážení jeste: Nikde jsem nevidel že by bylo nějaké měřitko o kolik procent když se zmení hmotnost na jednu nebo druhou stranu je to dobře :-)
Tohle je sporné. Měřítka jsou vlhkost, teplota a hlavne chuť.

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2008 23:32
od karel.walt
Ta chut' je jiste rozhodujici. A teplota i vlhkost se daji kontrolovat prubezne, kazdy den. jednou do roku bych je ale urcite vazil (coz delam). A pokud bych videl ze nektery z tech caju vazi o par gramu vic nez pred rokem tak by to bylo opravdu alarmujici znameni. Protoze by se to blizilo wet storage. A pokud trchu min nevadi, ale jen trochu. A nezabere me to moc casu, taky neeviduji kazdy kolac nebo cihlu zvlast, vim priblizne jake jsou hodnoty v prumeru. U starsich caju na to ale davam pozor. Zvlast napr. kdyz mam caj s jin hua, zlatymi kvety. nedej Boze navlhne, mokra plisen sezere suchou a cely ten skvost je v haji... radej je presusit. Za chvilku uz pujdou do igelitu.

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2008 23:58
od karel.walt
Zrovna jsem mluvil s kamaradem s Ciny. Kdyz uz tady o tom mluvime tak jsem se ho jeste zeptal... Psal ze kdyz to mel na severu ty caje, tak zraly pomalu ale rozhodne se nezkazili. Ale ze nejlip (dle nazoru vsech "cajovych" Cinanu) dozravaji v oblasti Guangzhou. Ziskavaji tam hlavne takovou tu vlhkou hutnou chut', ale ze i riziko znicit tam ten Pu Erh je mnohem vyssi. Ze v podminkach te vysoke vlhkosti se ma davat strasny pozor. Takze zkouset chut' (primarne) a vahu.

Jeste ke zkouseni chuti - pokud jste teadrinker, tak to jde. Ale spousta Cinanu si nedovoli rozbalit nejaky ten kolac, protoze jeho cena tim hodne klesne, zvlast kdyz je to limitovana edice. ja napr. taky mam takovy 500g sheng cena ktereho v Cine (loni, kdybych ho chtel prodat) delala cca 25 000 Kc v prepoctu. Myslite si ze ho nekdy ochutnam? Chtel bych, ale vazne nevim... Normalni cajik ale taky ochutnavam. I kdyz napr je to v bambusu je to tezsi. mam jeden rozdelany, ale tim i podminky jeho uskladneni se uplne zmenili, kdyz uz neni v te tyci...

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2008 00:06
od karel.walt
Tak to je husty, ted' mi zrovna poslal prelozeny clanek (do angl.) o vyzkumu ktery nedavno dokoncilo vyzkumne stredisko v menghaiske tovarne. pry "konecne vedecka odpoved na dozravani pu erhu". Je to fakt sila... zkoumali to vselijak. Zitra to prelozim do cestiny a hodim sem.

Nejzajimavejsi vec je napr. ta, ze pojeti sucheho a vlhkeho uskladneni se hodne lisi. Napr 68% vlhkost je pro ne porad "dry"!!

tak zitra to tady bude...

PříspěvekNapsal: 13. 6. 2008 10:28
od Dzin Tea Racer
karel.walt píše:Tak to je husty, ted' mi zrovna poslal prelozeny clanek (do angl.) o vyzkumu ktery nedavno dokoncilo vyzkumne stredisko v menghaiske tovarne. pry "konecne vedecka odpoved na dozravani pu erhu". Je to fakt sila... zkoumali to vselijak. Zitra to prelozim do cestiny a hodim sem.

Nejzajimavejsi vec je napr. ta, ze pojeti sucheho a vlhkeho uskladneni se hodne lisi. Napr 68% vlhkost je pro ne porad "dry"!!

tak zitra to tady bude...


Ano, tak to skutečně je, nekde jsem také četl že právě ono urychlovaní zrání není až takové. Je lepsi nechat zrát pomaleji, ale určitě je dobré rozlišovat i různé druhy čajů at už složením, typem nebo i chutí. Někde jsem četl že třeba Tuocha je nejlepší k zrání, po né koláč až pak cihla, a právě tuocha byla vyvinuta " tvar " pro lepší zrání... Nemám to ověřené.
Já řeším to ochutnávání tak, že mám vetsinou min. 2ks stejneho čaje a jsou u sebe, jeden je "ochutnávací" a druhý " jen a pouze na chov " samozřejmně nejsem obchodík, ale třeba někdy nějaký čajík prodám.
Za tu zprávu, budem určitě vděčni.
Převažování puerů zvážím :-)

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2008 19:53
od karel.walt
Takze vyzkum provadelo Stredisko pro vyzkum caje, a Menghaiska sekce Zemedelske akademie.
Jako vzorky byly pouzity: sheng - qing beeng a mao cha, shu - pu erh beeng cha a sypany pu erh.
Vyzkum se provadel po dobu dvou let. Vzorky se uskladnovaly v 1) pomerne suchem skladu a v 2) mistnosti kdy byly vytvoreny podminky se zvysenou vlhkosti.
Po celou tu dobu se pravidelne provadela chemicka analyza slozeni vzorku.
Samotne analyzy uvadet nebudu, moc jsem tomu nerozumel. Uvedu jen konecny vysledek vyzkumu:

1) Behem skladovani shu a sheng pu erhu obsah polyfenolu a aminokyselin v nich klesa. A obsah theabrownine (TB) a vlhkosti v listu stoupa.
2) Obsah cajoveho kofeinu v shu (nezavisle na zpusobu skladovani) stoupa. U sheng pu erhech sklodovanych v "suchych" podminkach obsah kofeinu klesa. Coz kompenzuje narust obsahu Theaflavin, Thearubigins a rozpustnych latek.
To v podstate znamena, ze v nasich klimatickych podminkach (nebo spis podminkach co vytvarime my s vami doma) shu a sheng pu erhy v procesu dozravani kraci kazdy svou cestou. Pritom sheng se blizi smerem k cerstve vyrobenemu shu pu erhu.
3) Sheng pu erhy, ktere byly ulozeny v mistnosti s vetsi vlhkosti, naopak mely zvyseny obsah kofeinu a pokles Theaflavin, Thearubigins a rozpustnych latek.

Co to tedy znamena:

- jen "vlhke" skladovani sheng pu erhu zajisti podobny proces jako zrani shu pu erhu
- avsak ne na 100%, protoze (bod 2) nebude rust obsah Theaflavin, Thearubigins, takze nikdy se ze sheng pu erhu nestane tmavy shu
- navic vlhke skladovani caju zanechava ne uplne prijemnou chutovou stopu v sheng pu erhech

Zaver:

- "suche" uskladneni je lepsi jak pro shu tak pro sheng pu erhy
- pro shu jen kvuli chuti, pro sheng kvuli kvalite caje
- shu pu erhy taky dozravaji a meni se casem (a podstatne)

Dulezite:

"Suche" skladovani - prumerna teplota 22,75 C, prumerna denni vlhkost 68.26%.
"Vlhke" skladovani - prumerna teplota 24.22 C, prumerna denni vlhkost 72.25%

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2008 20:37
od Dzin Tea Racer
karel.walt píše:Takze vyzkum provadelo....


Díky za zajímavé info...
Snad to mnoha lidem pomůže :-)

Docela by mě zajímalo neco o skladváni Liu Pao, a čajů z Hunan...

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 4. 7. 2011 19:10
od Gwynnbleid
Takže som konečne začal riešiť aj dáke zvlhčovače a vlhkomer (kúpil som taký terárijný), pu erhy mám rozdelené v kartónových krabiciach a tie sú uložené v skrini z orechového dreva. Je to vhodné uskladnenie?

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 9. 7. 2011 12:19
od Gwynnbleid
Takže po prvých pár dňoch merania mám v pu-erhoteke vlhkost v rozmedzi tak 60-75 percent. Inak by ma zaujímalo, ze teplota je dolezite len z hladiska vlhkosti? (pretoze relativna vlhkost 60% znamena daco ine pri 10 a pri 30 stupnoch) alebo caj rozne rychlo zreje pri roznych teplotach a rovnakych absolutnych vlhkostiach?

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 9. 7. 2011 13:46
od Dzin Tea Racer
Nad 65% uz je hodne. Hrozi riziko plisne!
Teplota pokud mozno bez vykyvu. Mam tam stabilme cca 22 stupnu.
Dulezite je vetrani take...

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 9. 7. 2011 21:34
od Gwynnbleid
iha, diky, tak skusim udrziavat pri tych 60tich percentach radsej. vetram kazdy den. pouzivas aj dake humidory? ja som tam dal par malych odparovacov- nadobka s vodou a vata

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 10. 7. 2011 00:29
od Dzin Tea Racer
No hlavne každy vlhkomer ukazuje jinak :-) Nejlepe mi ukazuje bimetalovy, nebo jak se to píše. Zkousel jsem jich nekolik a vzdy byla psaná odchylka max 2%.... ale nebylo to tak :-) Mam plechovou skřín momentálne :-)

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 27. 1. 2012 18:13
od joda
Pokračujme v diskusi tady. Čaje skladuji ve větším šuplíku (bez zápachu, jen lehce dřevo) a pravidelně větrám, ale nechce se mi do takto uzavřeného prostoru dávat nějaký odpařovač a pak hlídat vlhkost vlhkoměrem atd. Vlhkost v domě jsem neměřil, ale jsem u lesa (ihned u zahrady) a u řeky (200m), takže předpokládám vlhkost větší. Zajímaly by mne tedy aktuální poznatky ze "suchého" skladování nebo zrání bez odpařovačů ... nechce se mi kvůli tomu vyrábět čajíkům terárium :D

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 27. 1. 2012 18:54
od Dzin Tea Racer
No to máš právě mylné info, to neni tak že by jsi to nejak reguloval a delal nejaké terárium. Tam jde jen o vhodne zvolenou plochu ze ktere se bude vyparovat voda, nic neregulujes, jednou např. za měsíc v zime a v lete vubec, dolijes malinko vody. Je uplne jedno kde bydlis, důležité je jak topis, čím topíš a jake mas steny, teplotu atd... já mam pred okny Lipno a mam doma hodne kolísavou vlhkost. Ale v puerhotece je to velmi stabilní.
Ano pokud se bojíš nejakého vet storage, tak je nechej tak jak jsou. Zraní bude probíhat pomaleji a jinak. Rozhodně budou čaje lepší a lepší. :-)
Pochopitelne čím menši prostor, tím větší výkyvy a naopak. Ty experimenty a ochutnávání je právě co mne baví :-)

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 27. 1. 2012 19:12
od joda
Jedná se o klasický cihlový dvoupatrový dům s venkovní izolací ve formě skelné vaty, podle pocitu je vlhkost rozhodně větší než v Praze, kde studuji, topí se buď lehce radiátorem a trochu podlahovým topením, výkyvy nějaké budou, to je jasné. Děkuji za nové informace. Ještě by mne zajímala ta vhodně velká plocha "vatového regulátoru vlhkosti". Mám ten šuplík cca 1x0.75x0.15 v metrech šířka, délka a výška. Chápu to tedy tak, že ta vata vlhkost buď dodává, nebo nasává a tím stabilizuje prostředí. Takže dejme tomu že dám vatu do misky 15x15 cm, tak řádově odhadem kolik vody? Přemýšlím že bych vyčlenil ještě jeden šuplík a v jednom dry storage a ve druhém toto.

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 27. 1. 2012 19:44
od Dzin Tea Racer
Ano to je dobré zkusit rozdil jeste. No to prave musis zkusit jak velké by to melo byt. Záleží také jestli ti nebude tim šuplikem unikat vlhkost hodne pryč. Voda se odparuje jen pochopitelne horni plochou, takže jestli tam bude o stejne ploše hladina 3cm nebo 3mm je uplne jedno.
Já myslím že malá miska bohate staci, napr nejaký hrníček nebo sklenená miska na kompoty co máš v neděli k obědu také :-)
Já tam mam celkem stabilní vlhkost do 60%.

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 27. 1. 2012 20:36
od joda
Aha, takže opravdu celou hladinu, já myslel že se tam nalije jen troška do té vaty, ta bude vlhká a ne celá nacucaná :) Dobrá tedy, zkusím to, ale na začátek opravdu jen malou misku ...

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 27. 1. 2012 20:37
od Dzin Tea Racer
No jak říkám, je to individuální, těžko takhle odhadnout. Někdy se to odpaří za chvilí ( treba ten suplík je řádně vyschlý ) někdy to zůstane dlouho..

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 24. 4. 2013 18:08
od FarKy
A led kupuje niekto nie lysovani puer, ale sypany po 50g, ktory spotrebuje za par mesiacov.... tak ako to skladovat??? normalne vzduchotesne ako vsetky caje alebo otvorene v skrinke?

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 24. 4. 2013 19:16
od joda
Já ho mám v otevřených alu sáčcích v šuplíku s shu nebo sheng pchu-erem ...

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 29. 4. 2013 09:47
od syp
Zdravím, v místnosti, kde mám uložené čaje teď s příchodem jara mnohem více větrám a to projevilo se to na snížení vlhkosti v plechové skříňce, ve které mám uložené puerhy. Uvažuji tedy, že bych do ní dal nějakou nádobku s vodou a případně keramzit, kvůli udržení +-stabilní vlhkosti. Mám ale obavy, aby se voda nekazila, případně neplesnivěly čaje. Pllochu vody jsem už odhadl, teď už jen jak to co nejbezpečněji vyřešit. Stčí pouze nádobka s vodou (je lepší destilovaná?) nebo je lépe vložit do ní vatu nebo houbičku? A kolik případně použít keramzitu? Předem moc díky za radu.

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 29. 4. 2013 09:56
od joda
Osobně jsem dokonvergoval k 100ml gaiwanu, u kterého jsem přišel o pokličku. Mám jej do půlky naplněný normální kohoutkovou vodou, kterou jsem předtím nechal chvíli odstát kvůli chlóru, bez vaty. Gaiwan jsem zaklínil mezi koláče, takže se nepřevrhne. jen je třeba dávat pozor při vkládání a vyjímání. Voda se nekazí, jen ty čaje do ní dodaly aroma a vypadá a voní jako slabší nálev shengu, byť jsem se zatím neodvážil ochutnávat :-) Voda se buď sama odpaří, nebo jí jednou za měsíc vyměním. Čajíky zatím ok, ale mám to tak zatím lehce přes 1/4 roku.