Stránka 4 z 5

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2013 00:15
od FarKy
joda píše:Já ho mám v otevřených alu sáčcích v šuplíku s shu nebo sheng pchu-erem ...

Nenapada ti do toho sacku prach? A co keby som ten sypany puerh dal do nie vzduchotesnej klasickej plechovej dozy??? Islo by to? pristup vzduchu bude mat zaruceny a prach tam nepojde :)

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2013 09:08
od joda
Nepráší, mám je schované v šuplíku. Žádné zvýšené množství prachu jsem nezpozoroval. Nicméně i kdyby, nikdy to snad nebude tak kritické, aby to z čaje nedostal ven oplachovací nálev. To co navrhuješ je jistě možné, ale musel by jsi častěji větrat. U tohoto typu zrání je ten vzduch důležitý, alespoň dle toho co jsem četl a viděl. Čas od času větrám i já svá šuplata.

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2013 10:47
od Dzin Tea Racer
Musím říci, že u některých " zapomenutých " vzorků shengů, co byly v alu sáčku zavřené, se vůně a chutě vyvíjejí dobře. Ted zrovna asi 5 let neotevřený čaj na mě vykouknul za tongy kde jsem myslel že nic není. :-)
Je dobré větrat čaje, tedy shengy, nikterak např. zelené čaje, nebo oolongy.

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 3. 9. 2013 10:59
od syp
Zdravím, nemáte prosím někdo tip na solidní vhkkoměr/teploměr do puerhotéky? Předem díky.

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2013 09:25
od Jamo
otazka, co je lepsie ked medzi kolacmi v pumidore/pueroteke koluje vzduch alebo ked stoji
upozornujem, ze to bude uzavrete takze microkima caju sa zahova ide o to, ci je lepsie to miesat ci nie
konecne sa dostanem k poskladaniu pumidora a toto je posledna vec, co potrebujem vyriesit

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2013 15:18
od Dzin Tea Racer
Uplně průvan ne, dobrá je takový mikroventilace, občas otevřit skřín. 6ádny průvan ani mrtvý stojící vzduch.

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2013 12:55
od Jamo
nepochopili sme sa :(
Mam tam dat malicky ventilatorik aby vzduch koloval v skrini (cca 30-40l), ked bude zatvorena?

Mozne plus:
rovnaka vlhkost a teplota v celom uzavretom priestore (mozne riesit prekladanim kolacov po nejakom obdobi na ine misto v skrini
rychlejsia kontaminacia mladych kusov

Mozne minus:
Miesanie voni
rychlejsia kontaminacia ak sa nieco pokazi


Jasne, ze im pustim cerstvy vzduch, napr. ked si pojdem ulupnut kusok dobroty a podobne :D

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2013 14:21
od Dzin Tea Racer
Pochopili. To opravdu nedávej. Maximálně se dáva zařízení co Ti simuluje roční období, napr vetší teplotu a menší vlhkost a podobně. Ten průvan ani vetráky nepřehanej. Jen to proste nekdy nech otevrené...
Ideálně vetrám když napr venku je stejná teplota jako doma. Nebo když se chci uklidnit tak otevru puerotheku a koukám a čichám a koukám.
Neříkám že ventilatorek ve skrini je špatne, ale já bych to nedelal, rozhodně ne v tak male skrini....

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2013 14:28
od Jamo
dik asi to bude najlepsie a aj jednoduchsie, cim jednoduchsie a fungcnejsie tym lepsie

rocne obdobia sa zasimuluju relativne lahko ale jednoduchsie bude drzat stabilne podmienky a z casu na cas caje poprehadzovat z miesta na miesto
este stale neviem na isto ake podmienky zvolim 25st. C je istych a vlhkost som rozmyslal 70% uvidime musim si prejst poznamky :-)

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2013 14:52
od Dzin Tea Racer
Ani tak nevadí střídaní teplot a vlhkosti, jako že to nesmí byt rychlé, ale pozvolné. Já myslím že 70% a 25°C je dost. Záleží co Ti chutná. Já mam tak 20-24°C a vlhkost 60% plus minu 5%.

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 7. 11. 2013 16:18
od Jamo
jj to viem pekne pozvolna jak rocne obdobia :-), zaklady mam nastudovane uvidim kedy sa vrhnem na vlasnu realizaciu, topic o prevedeni projektu tu mam ale na vetranie mi prislo vhodnejsie sa spytat v tomto vlakne

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 12. 11. 2013 12:00
od syp
jak časté by asi tak mělo větrání být? Jednou týdně, měsíčně?

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 12. 11. 2013 13:52
od joda
Osobně se snažím jednou týdně, ale vzhledem k tomu že bydlím a studuji v jiných městech, vychází to zhruba na 14 dní. Dělám to tak minimálně rok a zatím jsou čaje ok, dokonce jsem s jejich posunem v chuti velice spokojen :)

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2014 21:09
od epidot
Zdravím,

mám dotaz..

1) Je či není na škodu po čase sjednocená vůně puerhů, které mám pohromadě v kartonové krabici ?? Po zakoupení si každý voněl samozřejmě po svém, teď je to takový aromatický průsečík u všech stejně.

2) Jak máte uskladněné shengy s slabou stopou v vlhkém skladu, čili něco mezi.. ?

děkuji

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2014 21:27
od Dzin Tea Racer
Vůně jako taková se projeví až v nálevu. Rozhodne pohromade a naopak se doporučuje mladé dávat co k nejstarším :-)
Vlhké skladování = vlhká chut ( pro nekoho plesnivá ) já to mam kolem 60% a nemohu si vynachvalit. Méně to zraje pomalejí, více je riziko plisně a me ta vlhka chut nejede...

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2014 22:16
od epidot
Jj, mladé a ,,staré,, mám pohromadě, pokud z nich není cítit vlhčí sklad. Např. Yiwu Long Ma Tong jsem dal jinam, to je již síla.
,, Rozhodne pohromade ... ,, chápu to že to patří k těm se slabou vlhkou stopou ? čili dát je na hromadu s mladýma ?? (např. 1998 Thickpaper, zatím ho mám pryč od mladých shengů)

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2014 22:30
od Dzin Tea Racer
Přesně tak. Dokonce jsem viděl sofistikovanou puerotéku kde bylo proloženo starý, mlady, starý, mlady :-)))
Pokud je neco hodně vlhkého a chutná ti to dej to nekam stranou, pripadne vyvetrat a dát do vlhkosti která Ti vyhovuje. Lecos se dá napravit i zkazit. :-)

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2014 22:42
od epidot
Rozumím :cry:

díky

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2014 01:14
od joda
No Dzine, já osobně mám puerotéku přesně jak píšeš, proložený mladý a starý... A zatím se to vyvíjí podle mého docela příznivě, I když je po pár letech asi brzo soudit. A čaje ve vyhřátém nádobí voní každý jak by měl, žádné průniky vůní nepozoruji.

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2014 06:27
od epidot
To rád slyším. Jak máš uložené vlhké yiwu long ma tong? Také s cerstvymi shengy ?

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2014 11:07
od joda
Osobně jsem si koupil pouze "dry" koláč, "tradiční" skladování jsem si tolik nevychutnal, ale skladuji ho normálně s ostatními :-)

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2014 14:36
od Jamo
technicka poznamka je oficialna hranica medzi dry a wet storage?
nieco ako 69.1% vhkost

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2014 15:34
od joda
To nevím, osobně to vnímám tak, že do 70% a občas i víc to většinou zařadím mezi suché. Záleží také velmi na teplotě. Vysloveně wet vnímám Hongkong a podobně. Něco se dá vyčíst odtud :
http://www.marshaln.com/tag/traditional-stored-puerh/

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2014 16:17
od Dzin Tea Racer
Já to mám také rozházené, ale ne tak vyložene starý, mlady, starý....
Já osobne pro teploty kolem 21°C vidím nad 65% jako vlhčí skladování.

Re: Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 15. 6. 2014 17:28
od epidot
trochu to tady oživím...

Podle aktuálních klimatických podmínek v domě, kdy po vyvětrání je 42% a standard tak 48-50% jsem pořídil ultrazvukový zvlhčovač. S příkonem 20W a půldenním používáním to bude za celý rok jen pár korun. Jak se to projeví na čajích asi hned tak nezjistím, nicméně vlhkost v krabici se posunula na pěkných 63-70% podle toho kde jsem měřil (nahoře na koláčích, dole, uprostřed na zemi, v rohu apod..).
Připadá mi, že se pomalu vytrácela chuť a ,,živost,, starších koláčů. Nejsou tak výrazné a chuťově barevné jak po zakoupení, plošší chuť. Pokud to vezmu tak, že mikroorganismy měly svůj životní standard nastaven nějak a poté se přesunuly do ,,klima-bídy,,, mohlo by jim to pomoct.
Příkladem budiž JinCha od p. Prachaře. Po zakoupení ta vůně z nich jela o 106, dnes jsou takové ,,vyschlé,,. Na dotaz klimatických podmínek v archivu: 18-23 st. 70-75% přirozeným způsobem, což je velmi pěkné. Avšak 50%, to opravdu ne.
Uvidím kam se to posune.