Stránka 1 z 4

první reakce na první puer

PříspěvekNapsal: 11. 7. 2008 14:16
od Doom
jaké byly reakce na první puer. vaše i vašeho okolí?

když jsem ochutnal svůj první puer, tak mě napadlo "co je to za mazec"? - napoprvé jsme se vůbec nezkamarádili. to bylo někdy na podzim
v zimě jsem pak ochutnal první puer po tibetsku - to bylo jiný pochutnání - máslo a sůl, těžká exotika. to mi zachutnalo na první pokus.
zatímco ke klasicky připravovanému pueru jsem si cestu hledal dlouho, tibetská příprava si mě získala hned

moja si na puer pořádně nezvykla dodneška. pořád se nad ním ušklíbá a bere ho jako lék a nutné zlo.

zvláštní byl jeden kamarád - na čaj moc není (typický pivař) - tomu jsem dal ochutnat klasiku a zamiloval se do ní na první doušek. to jsem u moc lidí nezažil. nicméně přes puer se pak propracoval k občasnému čajování "začátečník"
docela úspěch jsme sklidili s puerem "záhrobákem" (puer s lapsangem), který jsme chvilku povařili, na jarním sraze moravské sekce Cyklodiskuze. Jelikož bylo trochu chladněji, tak to přišlo vhod. Kupodivu nikdo moc neprskal (a nebylo to jenom ze slušnosti)

a co vy a vaše puer začátky?

PříspěvekNapsal: 11. 7. 2008 14:17
od Doom
ještě maličkost - pokud mody napadne smysluplné hlasování, tak prosím o přidání - mě nic nenapadlo :-)

PříspěvekNapsal: 11. 7. 2008 15:55
od Dzin Tea Racer
Tak já jsem chutnal poprve opravdu Sheng puer, ale byla to opravdu lowend kategorie a nic moc, ikdyž malá stopa chutného čaje se tam dala poznat! Shu puer mi chutnal od počátku.
Můj kamarád co poprve pil Shu puer na ktery zapomel a velke množstvi po 20miutovém louhování prý chutalo " jak neměněné kalhotky 100letté cikánky" abych byl uplně přesny. Nevim co tím myslel :-) já to nikdy nechutnal :))))))
Jinak asi si měl na mysli Shu " tmavy puer " jelikož to je mladsí varianta pueru kolem roku 1975 a v postate to dle technologie vyroby puer neni :) ale každy ho tam řadí :-) základni sorty jsou hodne podobne, škoda že začátečník málokde ochutna dobry shu a sheng :-)
Hlasování me taky žádny nenapadlo...

PříspěvekNapsal: 12. 7. 2008 21:07
od Monishka
Shu Pu Erh byl asi jeden z prvnich caju jake jsem ochutnala a urcite to nebyl nejkaky top grade ale vim, ze mi chutnal od prvopocatu. Vzdycky mi vonely stare sklepy a podzimni les a tak odobne, takze pro me je Pu Erh jasna srdcovka. Sheng jsem ochutnala az o mnho pozdeji a jelikoz to take nebyl kvaliti zazrak tak mi ihned nesednul tolik jako Shu. Kazdopodne pro me ale Pu Erh je vrcholny cajovy pozitek.

PříspěvekNapsal: 22. 7. 2008 16:12
od omaj
Prvni puerh, ktery jsem ochutnal byl Sheng a chutnal mi jako ten nejhorsi nekvalitni zeleny caj, az teprve po ochutnani Shu a jeho hutne zemite chuti jsem pu-erh propadl :-)

PříspěvekNapsal: 22. 7. 2008 16:15
od Dzin Tea Racer
omaj píše:Prvni puerh, ktery jsem ochutnal byl Sheng a chutnal mi jako ten nejhorsi nekvalitni zeleny caj, az teprve po ochutnani Shu a jeho hutne zemite chuti jsem pu-erh propadl :-)


Kdybys ochutnal kvalitní uzrálý Sheng, tak by to bylo taky jiné, jeste sem nenašel člověka kteremu by nechutnal, u Shu to je tak 50:50 když ho nekdo ochutná. :-)

PříspěvekNapsal: 23. 7. 2008 00:11
od jaffar
Začínal som na nejakom lacnom mini tuocha shu puerhu a chutil mi celkom, bola to zmena oproti "bežným" čajom.
Nejako zásadne som mu neprepadol, ale keď mám možnosť, dám si rád :-)

//pokus o zmysluplné hlasovanie

PříspěvekNapsal: 23. 7. 2008 20:16
od Doom
dík za hlasování

dneska jsem zkoušel zasvětit do černého pueru dalšího člověka a málem jsem byl prohozen oknem, prej to byl humus. a přitom to byla střední třída čaje, nic levnýho

PříspěvekNapsal: 24. 7. 2008 21:52
od Dzin Tea Racer
Doom píše:dík za hlasování

dneska jsem zkoušel zasvětit do černého pueru dalšího člověka a málem jsem byl prohozen oknem, prej to byl humus. a přitom to byla střední třída čaje, nic levnýho


Udelej nálev jako kdyby to byl pro Tebe lehký odvar :) jinak nepochodíš....
zkušenost....

PříspěvekNapsal: 26. 7. 2008 16:21
od Doom
to jsem taky udělal - pěkně rychlý luhováníčko. bohužel i lehkej nálev nesedl. co už, aspon zbude víc pro nás :-)

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2009 12:07
od miroš
Mě Shu nechutnal ale postupně jsem mu přišel na chuť.Také jsem pár lidí přivedl na Shu mojeho bráchu to mu bylo 7let dnes mu je 8let a rád si dá Puer a pak kamaráda :)

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2009 13:54
od Doom
v pondělí jsem byl kolegou z cyklodiskuze požádán o ochutnávku pu-ehrů (zas jsem dělal reklamu jejich zravotním účinkům :-)). sešli jsme se v čajovně, zkusili pár pu-ehrů (zelený tuo-cha, potom liu bao a nakonec naši černočernou klasiku). dneska mi říkal, že si jde odpoledne koupit konvičku, misku a začne čajařit. strašně se mu to líbilo :-)

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2009 15:24
od Dzin Tea Racer
Doom píše:v pondělí jsem byl kolegou z cyklodiskuze požádán o ochutnávku pu-ehrů (zas jsem dělal reklamu jejich zravotním účinkům :-)). sešli jsme se v čajovně, zkusili pár pu-ehrů (zelený tuo-cha, potom liu bao a nakonec naši černočernou klasiku). dneska mi říkal, že si jde odpoledne koupit konvičku, misku a začne čajařit. strašně se mu to líbilo :-)


Tak to má být šířit čajové umění :-)

btw: Liu Bao neni puer :-)

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2009 16:23
od Doom
a co je to? je možný, že jsem se překlepl

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2009 16:51
od Dzin Tea Racer
Doom píše:a co je to? je možný, že jsem se překlepl


Liu Pao " čaj šesti pevnosti " je fermentovaný oolong, :-) Liu An je fermenotvany zeleny čaj ale jiny kultivar než puer...
Liu Pao je také černy čaj, ale proste to je Liu Pao, když je zlá kvalita chutna jako shu puer, když dobrá chutná vice po arakovém ořísku :-), podívej mám jich pár na webu, ted mam doma dokonce vzorek z roku 1970, na ten si musim udelat obzvlast čas! Je na nem Jin Hua - zlatý květ :-)

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2010 18:46
od Pepinoo
Tak... dnes som kupil moj prvy zeleny puer... Neviem chuti mi to ako nejaka vyluhovana ryba... poradte ako si k tomu mam najst cestu kedze som toho kupil 20G

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2010 19:08
od Stan
řekl bych, že jsi to louhoval moc dlouho!! Dávám až na výjimky téměř vroucí vodu a jen prolévám většinoou větší množství čaje. Jednou jsem narazil na sypací (tedy nelisovaný) Sheng, který měl při první nálevu skutečně prapodivnou vůni. Pomohl oplachovací, "nultý" nálev.
jinak, držím palce, protože chuťové tóny Shengů jsou od zralého ovoce, přes květiny k oříškové chti...atd.. :-)

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2010 19:14
od Stan
Ještě upřesnění. Prolévání jsem myslel zalít a téměř okamžitě, tedy v řádu sekund, ihned slít. Čas postupně poněkud prodlužuji. :-)

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2010 19:42
od Pepinoo
taak 3min.. len ideme kusok Offtopic xD no tak skusim.. pri zelenom caji to najprv naparim a potom este aj preplachnem... takze viem co to znamena.. xD inak ano je nelisovany a nema ani meno... ale v cajovni mali aj taky fajny 2érocny ale to fajne vonalo

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2010 20:56
od Dzin Tea Racer
Tak o noname puerů je na 90% šance že to není vubec puer. Každopádně jak píše Stan, jen prolévat vroucí vodou, postupne pak louhovat pár vterin. Je nutne odhadnout dávku, jinak to je nepitelné. Sheng Puer je král čajů! Je škoda ho vynechat jen díky špatné priprave nebo špatné sortě.

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2010 22:20
od Pepinoo
nemohol by som sem upnut fotku ze by ste posudili ? lebo zevraj ten vyrobca je nejlepsi dovozca na lsovensku ale kazdy ovchodnik si musi robit relkamu takze...

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2010 22:48
od Dzin Tea Racer
Proč by jsi nemohl, mužes, pokud možno s náhledem at to nerozhazuje layout fora.

.

PříspěvekNapsal: 3. 2. 2010 08:57
od Pepinoo
Fuuh.. srry tie pismenka sa mi v minulom prispevku nejak poprehadzovali.. xD Tak.. idem na to.. Fotky su z webkamery takze kvalitne asi nebudu...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
http://i47.tinypic.com/wbvxq1.jpg

PříspěvekNapsal: 3. 2. 2010 12:44
od Dzin Tea Racer
Ty fotky jsou opravdu špatné, netroufnu si ani domýšlet co by to mohlo být. :(

PříspěvekNapsal: 3. 2. 2010 13:05
od Pepinoo
tak. za chvilu bude novy mobil tak ho teda odskusam na tomto... inak asi ako dlho a akou vodou by som mal zaievat nekvalitny sheng ?