Zdravim,mam malou otázku. LIu Bao je pu erh nebo černej čaj,na štítku bylo napsáno pu erh ale všude je na internetu uváděn jako černý čaj.tak proto se ptám odborníků díky za odpověď
Liu Bao se řadí mezi Hei Cha ( tmavé čaje ). Není to ani červený ( Hong Cha ) ani shu puer. K shu puer ma sice blízko, ale v žádném pripade to neni. Navic shu puer byl vyroben o hooodne let pozdeji než Liu Bao.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Hei cha - tmavý čaj Liu Bao, Liu An, zrajici čaje z Hu Nan, Tibteský čaj, Shu Puer.... ve své podstatě asi i starší sheng. Je to velmi diskutabilní.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh. Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Ano, na internetu je možno najít mnoho názorů. I odborníci samotní se nedokáží schodnou. Jedna skupina zařazuje Pu'er do samostatné skupiny a druhá je řadí do obecné rodiny Hei Cha.
Já osobně bych Pu'er (Sheng i Shu) do kategorie Hei Cha zařadil. Možná se mnou mnozí souhlasit nebudou, ale bude to tak jak píši výše . Tradiční rozdělení čajů bylo vždy podle barvy nálevu (odtud pojmenování červený čaj Hong Cha vs. černý čaj, barva nálevu opravdu většinou není černá). Tudíž Shu Pu'er má určitě tmavý nálev a Sheng Pu'er časem také.
Nutno podotknout, ze liubao bylo puvodne jen sheng (pred rokem 1949) , nefermentovane., nikoliv tak jak jej zname dnes vetsinou, ale prirozene fermentovane diky prirozene vysoke vlhkosti. Podrobneji je o liubao rozepsano v cestine na blogu slavnecaje.cz .