Hmm, cesta je to spíš nekonečná, než dlouhá.
Pořád se musí experimentovat, zkoušet a hlavně nepřestat.
K té otázce použití. A odpověď bude zase subjektivní. Porcelán a sklo používám tam, kde nemám zájem o ovlivnění (či jakéhkoli zušlechtění vlastností čaje). Yixing používám na oolongy všech typů, PhuEr všech typů a některé zelené a černé čaje (resp. zrající). Výjimkou jsou vzorky a degustace.
Držím se striktně pravidla - jeden čaj, jedna konev! Protože pak má skutečně smysl.
Červené čaje dělám výhradně v porcelánu, ale nemám pro to žádný obhajitelný důvod.
U většiny bílých a zelených čajů, porcelán, protože mi to zatím připadá lepší volba. Na jednonálevovou přípravu porcelánové konvičky o objemu cca 400 ml, na víc nálevů 120 až 150 ml Jingdezhen. Mám skvělou zkušenost se skleněnkami, ovšem s jednou výhradou. Žádná mi nevydržela déle než dva měsíce.
Pokud jde o Gaiwany, moc to s nimi neumím. Ale na to je moje vlastní neobratnost, protože je to jinak velmi operativní.
A pozor ještě na jednu věc. Staré pravidlo praví, že "čím má věc méně funkcí, tím lépe je vykonává". Je to jistě nadsázka, ale první gaiwan by měl být především funkční (stejně jako konvička). Na dekorační fukci je času dost až sbírka toho harampádí naroste. Ale to jsou kecy, který nemaj cenu, protože na to si musí každý sáhnout sám.