Dzin: Problém s moc suchým skladováním (<<60%, rozhodně <40%) není v tom, co ti ten čaj udělá za pár let, to je ok, ale v tom, co ti udělá za 10-15 let - ty čaje jsou pak často poměrně hnusné, nakyslé, ztrácí komplexnost a bohatost atakdále. Rozhodně jsem neměl z 90tých let dobrý takhle suše skladovaný čaj, všechny nebyly nic moc, nebo nepříjemné. A to se bavíme třeba i o 7542, nejde jenom o nějaké šmejdy - ty čaje měly navíc určité chyby přímo společné a ty chyby neměl žádný trochu normálně zrající puerh, z čehož soudím, že to bylo moc velkým suchem.
Jinak ten článek Chan Kam Ponga má i další části, např:
http://www.cloudsteacollection.com/html ... 017_e.html (v "by category" dole jsou další). Taky píše vlhkost 70-80%, což mi funguje nejlíp (byť samozřejmě taky mám data jen z pár let). Nicméně i 60% mi přijde v pohodě, myslím, že to je co se normálně myslí pod "dry storage" (třeba Qing Bing -
http://www.essenceoftea.co.uk/tea/puerh ... -bing.html) měl tuším 60 a je parádní. Ale v 50% by z toho byla nejspíš už Hanácká kyselka.
K zrání - já mám kartonové krabice (ne uzavřené, čajům větrám) a je to myslím dobré.
Jinak - co je nejdůležitější je podle mého kritické množství - mít daný prostor čajem přiměřeně zaplněný (~celkem nacpaný), aby si čaj vytvořil mikroklima a "nevyčpíval" do vzduchu. Tj. mít tři-čtyři koláče nefunguje, šest tongů nejspíš jo. No a hodí se mít ty čaje aspoň rámcově pohromadě vedle žánru a charakteru - různé Yiwu čaje se dobře snesou, ale kdysi jsem udělal chybu, že jsem dal nějaký Jingmai koláček mezi Yiwu a ani pro jeden z těch čajů to nebylo dobré. Další výhoda tongů (ať už bambusových, nebo papírových, nebo látkových) je, že dělají další vrstvu izolace mezi čaji.
P.S. Ten Fu cha ju 98 je dost trikový čaj - tam podle mého nemá cenu až tolik řešit zrání v klasickém smyslu, protože jednak obsahuje čajové kvítky, druhak ty lístky byly předem upravené - tj. není to jako si vzít standardní puerh, uskladnit ho jako oni a čekat, že za 15 let bude nějak výrazně blízký tomu Fuchaju.